Θεσπρωτία: Προχωρούν οι διαδικασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας, μέσω Πέρδικας Θεσπρωτίας


Θεσπρωτία: Προχωρούν οι διαδικασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας, μέσω Πέρδικας Θεσπρωτίας
Προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας, μέσω Πέρδικας θέση "Ομπρέλα 1", στα όρια με την Αγιά, όπου δεν υπάρχει οπτική επαφή με το σταθμό και όχληση απ' αυτόν. 

Στόχος είναι στις αρχές του 2020 να είναι έτοιμη η επενδυτική πρόταση για το έργο, με συγκεκριμένο κόστος, ενώ η κατασκευή αναμένεται να έχει χρονοδιάγραμμα 36 μηνών. 

Πλέον δεν υπάρχουν, όπως παλαιότερα, αντιδράσεις των κατοίκων. Η  περιοχή όδευσης του αγωγού, είναι σε τέτοιο σημείο, που, λαμβανομένων και των κατάλληλων μέτρων, δεν θα υπάρξει  καμία επίπτωση στο περιβάλλον και στον τουρισμό. 

Έτσι ο σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου έχει χωροθετηθεί, σε συμφωνία με την τοπική κοινωνία. Τα οφέλη του έργου θα είναι πολλαπλά για την περιοχή. Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η ενημέρωση στην Πέρδικα των κατοίκων, που οι ιδιοκτησίες τους θα θιγούν από τη διέλευση του αγωγού. 

Έλαβαν γνώση των πρόχειρων κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων της ζώνης διέλευσης του αγωγού και συνεργάστηκαν με τους υπεύθυνους της μελετητικής εταιρίας, συμπληρώνοντας το έντυπο δήλωσης ιδιοκτησίας και προσκομίζοντας αντίγραφα τίτλων της ιδιοκτησίας τους, καθώς και κάθε σχετική πρόσθετη πληροφορία. 

Ο αγωγός, όπως είναι γνωστό, θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία θάλασσα στην Ιταλία, μέσω της Ελλάδας. Στην ελληνική επικράτεια ξεκινά από τους Κήπους Έβρου και καταλήγει στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας. 


Όπως εξηγούν οι μελετητές, ανά 30 περίπου χιλιόμετρα θα υπάρχουν βαλβιδοστάσια για λόγους ασφαλείας της υποδομής. Τα ίδια όμως βαλβιδοστάσια χρησιμοποιούνται και ως «αναμονές» για τροφοδοσία. Οι αναμονές υπάρχει δυνατότητα να γίνουν στη φάση της κατασκευής, αλλά και να προστεθούν, ενώ το έργο βρίσκεται σε λειτουργία. 

Στην ουσία, ο αγωγός θα λειτουργεί όπως λειτουργούν τα δίκτυα του ΟΤΕ, που σημαίνει ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από άλλους παρόχους, που δραστηριοποιούνται στην αγορά. 

Υπάρχει το εξής ιστορικό δεδομένο: Όπου υπήρξαν αγωγοί, οι περιοχές απέκτησαν πρόσβαση. Εφόσον υπάρχει αγωγός, είναι σχετικά απλό να δημιουργηθεί σταθμός για να τροφοδοτήσεις καταρχήν τις περιοχές που είναι κοντά στο δίκτυο και έπειτα τις πιο μακρινές.
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Προχωρούν οι διαδικασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας, μέσω Πέρδικας Θεσπρωτίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 204047707508318391
item