Εκλογικός νόμος, ψήφος αποδήμων, ανάπλαση Εξαρχείων ανεβάζουν το πολιτικό «θερμόμετρο» Εκλογικός νόμος, ψήφος αποδήμων, ανάπλαση Εξαρχείων ανεβάζουν το πολιτικό «θερμόμετρο» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Εκλογικός νόμος, ψήφος αποδήμων, ανάπλαση Εξαρχείων ανεβάζουν το πολιτικό «θερμόμετρο»

Εκλογικός νόμος, ψήφος αποδήμων, ανάπλαση Εξαρχείων ανεβάζουν το πολιτικό «θερμόμετρο»

Μετά το πρώτο κύμα νομοσχεδίων και κυβερνητικών πρωτοβουλιών που αντιμετώπισε σχετικά αμήχανα ο ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκε από την Κουμουνδούρου το σήμα να κλιμακωθούν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι. 

Έτσι, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν τους διαξιφισμούς για πλειάδα ζητημάτων. Οι πυρκαγιές δεν αποτέλεσαν εξαίρεση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεδομένων των προκλήσεων που έχει μπροστά της η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα στελέχη της έχουν κληθεί από το μέγαρο Μαξίμου να βρίσκονται σε εγρήγορση. 


Το αμέσως επόμενο διάστημα, εξάλλου, θα λάβουν χώρα νέες κοινοβουλευτικές μάχες, με πρώτη και καλύτερη την αλλαγή του εκλογικού νόμου. 

Η ψήφος των αποδήμων, που θα έρθει ως αυτοτελές νοµοσχέδιο, η κατάργηση της απλής αναλογικής, ο αναπτυξιακός νόµος, το φορολογικό και άλλα ακόμα αναμένεται να κρατήσουν τις πολιτικές θερμοκρασίες στα ύψη και το φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση, πάντως, ήδη έχει επεξεργαστεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής των Εξαρχείων. Αναμένεται, μάλιστα, να το θέσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε εφαρμογή, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. 

Εντωμεταξύ, απομακρύνθηκαν τέσσερα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Βασιλικής Θάνου. 


Οι πράξεις, τις οποίες υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, βασίζονται στον νόμο που υπερψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ορίζει, με αναδρομική ισχύ, πως πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει σε πολιτικά γραφεία δεν δικαιούνται για πέντε χρόνια μετά το πέρας της θητείας τους να αναλάβουν θέση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο κ. Γεωργιάδης, που –μεταξύ άλλων– προχωράει και την επένδυση του Ελληνικού, σε ανάρτησή του στο twitter, ευχαρίστησε όλους όσους διέκοψαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός χρονοδιαγράμματος.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο πόλεμος για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Όπως προκύπτει από την επιστολή του αρμόδιου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, στην οποία επισημαίνει πέντε τομείς, στους οποίους η Ελλάδα χάνει τη δυναμική της, τόσο για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 όσο και στις προετοιμασίες για την επόμενη 2021-2027, η Ελλάδα κινδυνεύει να μην απορροφήσει τα χρήματα του ΕΣΠΑ.

Ο τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  Νίκος Παππάς έκανε λόγο για διαστρέβλωση των στοιχείων όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να χαμηλώσει τον πήχη των δικών της υποχρεώσεων, μήπως καταφέρει να τον υπερβεί».

Στον χορό των επιθέσεων μπήκαν και ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Νίκος Κοτζιάς. Ο πρώτος μέσω του Facebook ανήρτησε την τροπολογία που συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ. 


«Άνοιξαν την κερκόπορτα, καταργούν το ΑΣΕΠ. Αυτή είναι η πρωτοφανής κυβερνητική τροπολογία-όνειδος, με την οποία κατήργησαν το ΑΣΕΠ, μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του ελληνικού λαού και της λαχτάρας του για αξιοκρατία…»

Ο δε Νίκος Κοτζιάς επανεμφανίστηκε, κάνοντας λόγο για «πρώτα βήματα της νέας πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που έχει ανάγκη η πατρίδα, προκειμένου να προάγει τις εθνικές της υποθέσεις».

Συνέχισε λέγοντας ότι η νέα ηγεσία προσβάλλει στελέχη του υπουργείου, κάνοντας λόγο για «δίωξη». Διπλωματικοί κύκλοι, κάνουν λόγο για διόρθωση αδικιών και επανάκτηση μίας κανονικότητας που είχε διασαλευτεί κατά την περίοδο της υπουργίας Κοτζιά. 

Αμφιλεγόμενα πρόσωπα, που ανήκαν στον στενό κύκλο του Νίκου Κοτζιά και είχαν προκαλέσει, είχαν προαχθεί σε καίριες θέσεις, ενώ άλλα στελέχη είχαν βρεθεί σε δυσμένεια.
epirusblog.gr
5 of 5
Εκλογικός νόμος, ψήφος αποδήμων, ανάπλαση Εξαρχείων ανεβάζουν το πολιτικό «θερμόμετρο»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7811246684886743246
Σχόλια
item