Η Ιερουσαλήμ και η παθιασμένη ομορφιά της Η Ιερουσαλήμ και η παθιασμένη ομορφιά της | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Η Ιερουσαλήμ και η παθιασμένη ομορφιά της

Η Ιερουσαλήμ και η παθιασμένη ομορφιά της
Η Ιερουσαλήμ έχει καταστραφεί και ξαναχτιστεί αμέτρητες φορές μέσα στους αιώνες, αλλά η πνευματική έλξη που ασκεί… αντέχει. 
Με πολύπλοκη ιστορία, συγκρουόμενους πολιτισμούς και συνεχή επανεφεύρεση, η πόλη αυτή με την παθιασμένη ομορφιά είναι μια έντονη εμπειρία για όλες τις αισθήσεις, σύμφωνα με το Lonely Planet.

Η Παλιά Πόλη

Ιερουσαλήμ Παλιά Πόλη
Η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ είναι ένας πνευματικός φάρος, ιερός για τους Εβραίους, τους Μουσουλμάνους και τους Χριστιανούς. 
Με δέος στα μάτια, οι προσκυνητές συρρέουν στην περιφραγμένη πόλη για να προσευχηθούν στα μέρη που συνδέονται με την πίστη τους. Καμπάνες από εκκλησίες, Ισλαμικά καλέσματα για προσευχή και το σοφάρ (το εβραϊκό όργανο από κέρατο κριαριού) ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα με μια γοητευτική, αν όχι αρμονική, μελωδία, ενώ τα αρώματα από λιβάνι, καφέ και καπνό κεριών αναδύονται στις ολοζώντανες αγορές.
Μουσουλμανικές, Χριστιανικές, Εβραϊκές και Αρμένικες γειτονιές προσδίδουν τη δική τους πινελιά, αλλά η διαφορετικότητα αυτή αναπτύχθηκε μέσα από αμέτρητες αιματηρές μάχες και εναλλαγές εξουσιών, έχοντας αφήσει βαθιές πληγές. 
Άλλωστε η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ είναι ένας καμβάς ανάμειξης 4 αλλόθρησκων συνοικιών…

Διαφορετικότητα & διαιρέσεις

Χιλιάδες χρόνια πολιτικών, θρησκευτικών, εθνικών και εδαφικών διενέξεων έχουν σημαδέψει την Ιερουσαλήμ. Αποτέλεσμα αυτής της συνεχιζόμενης ιστορικής αναταραχής είναι το δημογραφικό μωσαϊκό της πόλης, με μετανάστες από κάθε γωνιά του κόσμου. 
Δεκάδες εθνικότητες εμφανίζονται, η καθεμία προσθέτοντας τη δική της παράδοση, κουλτούρα και κουζίνα στο πλούσιο μίγμα της Ιερουσαλήμ, ενώ η λαϊκή και θρησκευτική ιστορία εξακολουθεί να γράφεται. 
Το αβέβαιο καθεστώς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ προκαλεί τις πιο επώδυνες διαιρέσεις. 
Ωστόσο, οι διαμάχες, συχνά βίαιες, συνεχίζονται με πολλούς Παλαιστίνιους να ελπίζουν ακόμα για ένα μέλλον στο οποίο η ανατολική Ιερουσαλήμ θα είναι η πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους.
Ιερουσαλήμ ηλιοβασίλεμα

Σύγχρονη πόλη

Παρά την ορμή της Ιερουσαλήμ προς το μέλλον, η παρελθόν καθορίζει το παρόν της. Τα μοντέρνα κτίρια στο κέντρο της πόλης είναι ντυμένα με τη ρόδινη πέτρα της Ιερουσαλήμ, στην ίδια χρωματική παλέτα με την Παλιά Πόλη. 
Αίθουσες τέχνης στεγάζονται σε κτίρια του 19ου αιώνα και οι παραδοσιακές ορθόδοξες γειτονιές βρίσκονται δίπλα σε πολυτελέστατα πολυώροφα κτίρια, ενώ οι πωλητές φρούτων και λαχανικών που μοιάζουν να ξεχάστηκαν από άλλη εποχή, είναι δίπλα σε μπυραρίες και καφέ στην Αγορά Mahane Yehuda. 
Στο μεταξύ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ το μέλλον αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μέσα σε βιβλιοπωλεία, καφέ και αίθουσες τέχνης.

Υπόγεια αξιοθέατα

Στρώσεις ιστορίας συνεχίζουν να ξεθάβονται στην Ιερουσαλήμ, μια πόλη όπου οι αρχαίοι κόσμοι στέκουν προκλητικά κοντά. 
Οι ξεναγοί οδηγούν τους επισκέπτες κάτω από το Δυτικό Τείχος, και οι οι εκκλησιές στις κρύπτες υπό το φως των κεριών κρύβουν πολύτιμα παρεκκλήσια. 
Στην πόλη του Δαυίδ, οι επισκέπτες συνοδεύονται μέσα από υγρά περάσματα και παλιούς χώρους ανασκαφών. Δύσκολα περνάει ένας μήνας χωρίς μια καινούργια σημαντική ανακάλυψη στην Παλιά Πόλη. 
Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αρχαιολογικοί χώροι της πόλης είναι αντικείμενο διένεξης, κυρίως με την πικρή επέκταση της Πόλης του Δαυίδ μέσα στις Παλαιστινιακές κοινότητες. Στην Ιερουσαλήμ το κεφάλαιο της ιστορίας δεν έχει κλείσει.
epirusblog.gr
5 of 5
Η Ιερουσαλήμ και η παθιασμένη ομορφιά της
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 975786302032025499
Σχόλια
item