Γιάννενα: Από Γιορτή της Αγρότισσας μέχρι αφιέρωμα στον Δοσίθεο Φιλίτη! Γιάννενα: Από Γιορτή της Αγρότισσας μέχρι αφιέρωμα στον Δοσίθεο Φιλίτη! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Από Γιορτή της Αγρότισσας μέχρι αφιέρωμα στον Δοσίθεο Φιλίτη!

Γιάννενα: Από Γιορτή της Αγρότισσας μέχρι αφιέρωμα στον Δοσίθεο Φιλίτη!
Τριήμερο εκδηλώσεων είχε ο Δήμος Ζίτσας, που ξεκίνησε με την καθιερωμένη «Γιορτή της Αγρότισσας» στην Τοπική Κοινότητα Καλοχωρίου και ολοκληρώθηκε στη Ζίτσα με την εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Μητροπολίτη, λόγιο και ευεργέτη Δοσίθεο Φιλίτη.
Πιο αναλυτικά, το μνημείο της αγρότισσας, στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας (φωτό), αποτέλεσε και φέτος το επίκεντρο των εκδηλώσεων, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση. 
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο, το βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργο Αμυρά, τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Βουτσαρά Δημήτριο Καρβούνη, τον εκπρόσωπο του Γεωργικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Γιάννη Νούσια και την αγρότισσα Παρασκευή Σιούνα. 
Στη διαχρονική προσφορά των γυναικών της υπαίθρου αναφέρθηκε στη σύντομη ομιλία της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Γιαννούλα Γεωργούλη ενώ ποιήματά του αφιερωμένα στις αγρότισσες απήγγειλε ο λογοτέχνης Γεώργιος Σιμιτζής.
«Ηπειρώτικο μοιρολόι»
Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο θεατράκι της Κληματιάς …ήχησε το «Ηπειρώτικο Μοιρολόι» με την παρουσίαση του ομότιτλου βιβλίου του Κρίστοφερ Κινγκ. 
Την εκδήλωση που οργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Κληματιάς με τη συνδρομή του Δήμου Ζίτσας, παρουσίασαν ο πρώην Δήμαρχος Ευρυμενών Μιχάλης Κατσάνος και ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας Στέφανος Κωλέττας, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε η Αντιδήμαρχος Γιαννούλα Γεωργούλη.
Τη βραδιά επένδυσαν μουσικά ο Βασίλης Παπαγεωργίου με το κλαρίνο και ο Σάββας Σιάτρας με το τραγούδι του. Την εκδήλωση παρακολούθησαν η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και κάτοικοι της περιοχής.
Για το Δοσίθεο Φιλίτη
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας, λόγιο και ευεργέτη Δοσίθεο Φιλίτη διοργάνωσαν το βράδυ της Κυριακής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζίτσας, η Εταιρία Λογοτεχνών & Συγγραφέων Ηπείρου και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων με τη συνδρομή του Δήμου Ζίτσας.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ζίτσας έγιναν τα αποκαλυπτήρια πίνακα, δωρεά της οικογένειας Δ. Φιλίτη, μέσω του Συνδέσμου Αποφοίτων, στο Δήμο Ζίτσας. 
Ακολούθησαν ομιλίες, του φιλόλογου Θοδωρή Κοσμά με θέμα «Η σχέση του Δοσίθεου Φιλίτη με τη Ζίτσα και η προς αυτήν ευεργετική του προσφορά» καθώς και του φιλόλογου και συγγραφέα Σπύρου Εργολάβου με θέμα «Ο Ηπειρώτης Μητροπολίτης Ουγγροβλαχίας Δοσίθεος Φιλίτης και η προσφορά του προς τον Ελληνισμό της Ρουμανίας και προς το Ελληνικό Έθνος». 
Την εκδήλωση συντόνισε ο φιλόλογος, συγγραφέας, Γενικός Γραμματέας της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου Χάρης Λεοντάρης και παρακολούθησαν οι Αντιδήμαρχοι Γιαννούλα Γεωργούλη και Περικλης Γρίβας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ζίτσας Περικλής Νούλης, ο πολιτευτής Κων/νος Γάτσιος και δεκάδες κόσμου.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Από Γιορτή της Αγρότισσας μέχρι αφιέρωμα στον Δοσίθεο Φιλίτη!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8943175218826247059
Σχόλια
item