Γιάννενα: Αλλαγή χάραξης του αγωγού φυσικού αερίου

Γιάννενα: Αλλαγή χάραξης του αγωγού φυσικού αερίου
Η χάραξη για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου «Ποσειδών», συζητήθηκε σε ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Γρεβενίτι, από το οποίο διέρχεται σε κοντινή απόσταση. 
Το αίτημα για αλλαγή της χάραξης στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά και προτάθηκε να ζητηθεί η επανεξέταση της ΜΠΕ από την νέα ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου. 
Η πρωτοβουλία για την  ημερίδα ανήκε στην Ένωση Πυροσβεστών Ηπείρου η οποία ανταποκρίθηκε σε αίτημα των κατοίκων του Γρεβενιτίου και όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βασίλης Βράστος ο οποίος κατάγεται από το Γρεβενίτι, η Ένωση θέλησε με αυτό τον τρόπο να συμβάλλει στην ενημέρωση των πολιτών για όσα αφορούν το φυσικό αέριο, τον αγωγό και τις πιθανές επιπτώσεις και κινδύνους από τη διέλευσή του. 
Την ενημέρωση, στην αίθουσα του «Πετρίδειου Μορφωτικού Κέντρου», παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κοινότητας Μενέλαος Βόντινας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Δεματίου Χρήστος Ζιάβρας, η πρόεδρος του Μορφωτικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Γρεβενιτίου Νίκη Θεοδωρίκα κ.α.
Ενημερώνοντας για το ιστορικό του έργου ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου υπενθύμισε ότι μόλις δυο μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου εγκρίθηκε από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Χερσαίο τμήμα του αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής πίεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» (Κήποι Έβρου – Φλωροβούνι Θεσπρωτίας) με φορέα υλοποίησης την  εταιρεία: «IGI POSEIDON». 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου την τελευταία διετία που επανήλθε ο αγωγός στο προσκήνιο με ομόφωνες αποφάσεις του έχει ταχθεί, παρά τις όποιες βελτιώσεις έγιναν μέχρι την τελική διαμόρφωση της ΜΠΕ, κατά της χάραξης που επιλέχθηκε. 
Όπως αναφέρεται από τον Δήμο, «ο αγωγός μπαίνοντας στο Ανατολικό Ζαγόρι διέρχεται από προστατευόμενες περιοχές, είτε Natura 2000, είτε του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και συγκεκριμένα, ανάμεσα από το Γρεβενίτι και το Τρίστενο (παρακάμπτει το γεφύρι Τσίπιανης που ήταν στην αρχική χάραξη) με απόσταση από τους οικισμούς τα 300 και τα 310 μέτρα αντίστοιχα, μόλις 100 μέτρα από την Παναγία (περιοχή που βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία των Μηλιωτάδων), σε απόσταση 430 μέτρων από τους Μηλιωτάδες (όμως διαπιστώνεται ότι δεν ξεπερνά τα 250 μέτρα παρόλο που αναγράφεται διαφορετικά στη ΜΠΕ), πολύ κοντά στο γεφύρι Καμπέρ Αγά και 160 μέτρα από την Ποταμιά. 
Μετά το Γρεβενίτι και το Τρίστενο υπάρχει βαλβιδοστάσιο και είναι η μοναδική  εγκατάσταση που αφορά όλο το μήκος του αγωγού εντός ορίων του Ανατολικού Ζαγορίου».
«Είναι αδιανόητο σε μια προστατευόμενη περιοχή, είτε του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, είτε Natura,  η ίδια η πολιτεία που την προστατεύει να υλοποιεί τέτοιο έργο που θα αλλοιώσει το τοπίο από Γρεβενίτι μέχρι Ποταμιά. 
Δεν είμαστε αντίθετοι με το έργο, αλλά ζητάμε να υιοθετηθεί η χάραξη που πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά μήκος της παλιάς Ε.Ο. και της Εγνατίας. Για την περιοχή μας δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος και μαζί με τους κατοίκους και φορείς που αντιδρούν πρέπει να δώσουμε στην πολιτεία να καταλάβει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση», τόνισε ο κ. Σπύρου.
Στην παρέμβασή του ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, εξέφρασε την άποψη ότι από τη συζήτηση προκύπτει η ανάγκη για αλλαγή χάραξης, δεδομένου ότι διέρχεται πολύ κοντά από οικισμούς ο αγωγός και πρότεινε να ενημερωθούν οι πέντε βουλευτές για να συντονιστεί ο τρόπος μετακίνησης του αγωγού για μεγαλύτερη ασφάλεια.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Αλλαγή χάραξης του αγωγού φυσικού αερίου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6932476373244439162
item