Άρτα: ΟΤΑΝ Ο ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΗΝ ΑΡΤΑ



Άρτα: ΟΤΑΝ Ο ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΗΝ ΑΡΤΑΟ Κοσμάς ο Αιτωλός μπορεί να γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Αιτωλίας, αλλά σύμφωνα με τους χρονικογραφους της εποχής είχε Ηπειρώτικες ρίζες...
Και αυτό γιατό ο πατέρας του Αγίου γεννήθηκε στο χωριό Γραμμένο των Ιωαννίνων. Πήγε στην Αιτωλία για να σωθεί από τις σφαγές και τις λεηλασίες των Τουρκαλβανών στην Ήπειρο. Το όνομα του πατέρα του ήτανε Δημήτριος "ήταν υφαντής στο επάγγελμά του και τη φρονιμάδα του συντηρούσε τη φαμελιά του".

Ο Άγιος αναφέρει σε μία διδαχή του: "Η πατρίδα μου η ψεύτικη, η γήινος, η ματαία, είναι από του Αγίου Άρτης την επαρχίαν, από το Απόκουρο". Απόκουρο την εποχή της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν τον Ανατολικό τμημα της επαρχίας Τριχωνίδας του νομού Αιτωλοακαρνανίας, που υπαγόταν διοικητικά στη Ναύπακτο και εκκλησιαστικά στην Άρτα.

Ο Πατροκοσμάς στην Άρτα

Η μαρτυρική Ηπειρος με τα πολλά προβλήματα απασχόλησε ιδιαίτερα τον Άγιο Κοσμά. Η παρουσία του στην Ήπειρο προκάλεσε τον ενθουσιασμό των κατοίκων. Στην Ήπειρο τον βρίσκουμε στα 1775, στα 1777 και πάλι στα 1778 και 1779.

Για τα κηρύγματα του Αγίου Κοσμά στην περιοχή της Άρτας, στα Τζουμέρκα και στο Ραδοβύζι, υπάρχουν προφορικές και γραπτές πληροφορίες. 

Το πέρασμα του Αγίου Κοσμά από την Άρτα και το Πέτα βρέθηκε γραμμένο σε ένα Ευαγγέλιο της Εκκλησίας στο Πέτα με χρονολόγηση: "1777 Δεκεμβρίου 3 ήλθε ένας ιεροκήρυκας εις την Άρταν και έκαμεν διδαχή...". 

Δίδαξε στις 11 Ιανουαρίου 1778 και τον παρακολούθησαν 14.000 άνθρωποι. Θέμα του ήταν η αργία της Κυριακής και η απαγόρευση του παζαριού αυτή τη μέρα. Γι' αυτό το λόγο οι Εβραίοι "πλήρωσαν τον κατή"  και τον έδιωξαν από την πόλη.

Ο Άγιος πέρασε από το Κομπότι και τους Σελλάδες.

Στους Χαλκιάδες ο Άγιος συνεχίζει το κήρυγμά του για την αργία της Κυριακής και τον παρακολούθησαν 10.000 άνθρωποι, κατά την "Ενθύμηση". Ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης κτίστηκε στα 1775. 

Όταν οι κάτοικοι σχεδίαζαν τον ναό, ο Άγιος βρισκόταν στο χωριό τους. Πήρε το μπαστούνι του και σχεδίασε έναν μεγαλύτερο ναό. "Τι να τον κάνουμε τόσοι λίγοι που είμαστε", ρώτησαν οι κάτοικοι. Και ο Άγιος τους απάντησε: "θα ρθει καιρός που δε θα σας χωράει". 

Πράγματι το χωριό μεγάλωσε και αργότερα έκτισαν την εκκλησία της Παναγίας στις Καμάρες. Στους Χαλκιάδες ο Άγιος μίλησε πολλές φορές, αφού διώχτηκε από την Άρτα, λόγω της συκοφαντίας των Εβραίων. 
Picture
Η εκκλησία Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στου Χαλκιάδες. Φωτό: orange news
Συνέχισε ο Άγιος την περιοδεία του στη Ράχη, όπου σήμερα υπάρχει ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Κοσμά, έξω απ' το χωριό.

Στους Κιρκιζάτες ευλόγησε το χωριό που τον φιλοξένησε. 

Στο Νεοχώρι υπάρχει ο ναός του Αγίου Δημητρίου με τις εικόνες που διέσωσε απο τα ορμητικά νερά του Αράχθου ο Πατοκοσμάς, φυλαγμένες με ευλάβεια από τους κατοίκους. Έξω από το χωιρό κτίστηκε ο ναός του Αγίου Κοσμά στην τοποθεσία που κάτοικοι του χωριού μαρτυρούν οτι είδαν τον Άγιο. 

Ανέβηκε στα χωριά των Τζουμέρκων και πέρασε από τη Ροδαυγή, τα Πιστιανά, τους Κτιστάδες, τα Άγναντα, το Ρωμανό, τα Κουκούλια, τη Ράμια. 

Στα Θεοδώριανα, κήρυξε στην αυλή της εκκλησίας, εξομολόγησε τους κατοίκους και αυτοί του χάρισαν δύο πρόβατα, τα οποία ο Άγιος χάρισε στην εκκλησία, για να πληρώσουν τον δάσκαλο που τους έστειλε από το Ζαγόρι.

Στο Αθαμάνιο (Λουψίστα) "λειψοί είστε και λειψοί θα μείνετε", είπε ο Άγιος στους κατοίκους του χωριού, που κοροϊδευτικά του έδωσαν γάλα από γαϊδούρι. 

Στα Κάψαλα υπάρχει ο ενοριακός ναός του Αγίου Κοσμά, στο μέρος που δίδαξε ο Άγιος και έστησε σταυρό.

Στην Κυψέλη υπάρχει η πέτρα με τον πέτρινο σταυρό, όπου ο Άγιος έκανε αγιασμό. Δίπλα, ο ναός του Αγίου Κοσμά. 

Πέρασε από τους Μελισσουργούς του καλοκαίρι του 1779, έμεινε τρεις μέρες και δίδαξε στον Άγιο Νικόλαο. Στο δυτικό μέρος του ναού, ανάμεσα στους άλλους Αγίους, δεσπόζει και η μορφή του Αγίου Κοσμά. 

Κοντά στον Άγιο Νικόλαο σώζεται και σήμερα ερειπωμένο το σπίτι της οικογένειας Παππά, όπου η νοικοκυρά ου φιλοξένησε τον Άγιο, έπλυνε το πουκάμισο του. Το "ρασονέρι" θεωρήθηκε αγίασμα για τους κατοίκους της περιοχής. 

Υπάρχουν τα τοπωνύμια "στο Σταυρό τ' λάλησ'" και "Σταυρός" όπου μίλησε κι έστησε τους ξύλινους σταυρούς. 

Picture
Ο ναός του Αγίου Νικολάου στους Μελισσουργούς
Στη Σγάρα υπάρχει ο ενοριακός ναός του Αγίου Κοσμά. 

Ο Άγιος πέρασε και από τον Καταρράκτη. Πήγε στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης και μίλησε στους κατοίκους του χωριού, ανεβασμένος σε μια πέτρα, στην πλατεία. Μεταξύ άλλων, προφήτευσε: "Οταν θα χαθεί η πέτρα αυτή θα έλθει το τέλος του κόσμου". Κάποιος ανεβασμένος σε μια κερασιά, ειρωνεύτηκε τον Άγιο που κήρυττε. Κάποια στιγμή έπεσε από την κερασιά και σκοτώθηκε, διηγούνται οι κάτοικοι με δέος.

Οι κάτοικοι στο Τετράκωμο θυμούνταν πάντα το κήρυγμα του Πατροκοσμά για την αργία της Κυριακής και τηρούσαν με ευλάβεια την εντολή του. Τα ζωντανά τους, τα έβγαζαν για βοσκή μετά τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή.

Ο Άγιος Κοσμάς πήγε στις Πηγές και πέρασε από το μοναστήρι του Σέλτσου. Εκεί προφήτευσε: "Μια μέρα ο τόπος αυτός θα γίνει αγνώριστος". Πράγματι, στο μέρος αυτό γίνεται το υδροηλεκτρικό φράγμα της Συκιάς και έχει αλλάξει όλη την περιοχή.

Στις Πηγές έκλεψαν τον Άγιο, άλλοι λένε για τα τσαρούχια του, άλλοι για ένα μανάρι (αρνί ή κατσίκι) που του χάρισαν. Έξω από το χωριό, στο δρόμο που οδηγεί για την Καρδίτσα, βρίσκεται εικόνισμα του Αγίου Κοσμά. 

"Πέρασε από δω και του έκλεψαν τα τσαρούχια, όταν κάθισε να ξεκουραστεί", λέει η παράδοση στην περιοχή.

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: ΟΤΑΝ Ο ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΗΝ ΑΡΤΑ
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 682264403589615642
item