Άρτα: Γέμισε φανουρόπιτες το Γλυκόριζο Άρτα: Γέμισε φανουρόπιτες το Γλυκόριζο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Γέμισε φανουρόπιτες το ΓλυκόριζοΆρτα: Γέμισε φανουρόπιτες το ΓλυκόριζοΤην Δευτέρα 26 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Φανουρίου, τελέστηκε από τον μητροπολίτη Άρτας Καλλίνικο, πανηγυρικός εσπερινός στον ναό του Αγίου Φανουρίου στο Γλυκόριζο Άρτας...
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, από το πρωί μέχρι και τον εσπερινό της παραμονής του Αγίου Φανουριου ο ναός γέμισε από πλήθος πιστών που με τις φανουρόπιτες στα χέρια προσήλθαν για να ευλογηθούν από τον εφημέριο του ναού.
Είναι μια παλιά και βαθιά παράδοση που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι προερχόμενοι από τα γύρω χωριά του νομού. 
Picture
Γενικότερα στην επικράτεια έχει καθιερωθεί από πολύ παλιά η συνήθεια να προσφέρονται φανουρόπιτες προς τιμή του Αγίου, προκειμένου να τον παρακαλέσουν, έτσι ώστε να τους φανερώσει αυτό που είχαν χάσει και ζητούσαν απεγνωσμένα την φανέρωσή του.  

Σίγουρα είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών (κυρίως από το γυναικείο φύλλο και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων) και δεν νομίζουμε ότι υποκρύπτει κάτι το αντικανονικό ή το άσχημο.

Άλλωστε αν επρόκειτο για κάτι το οποίο αλλοίωνε την λατρευτική τάξη και ήταν αντίθετο με την εκκλησιαστική μας παράδοση, η εκκλησία είχε τον χρόνο και τον τρόπο να το διορθώσει, αλλά και να το αποτρέψει.
 
Μάλιστα το πιο απλό και συνηθισμένο αίτημά τους ήταν: "Άγιε μου Φανούρη, φανέρωσέ το μου και εγώ στην χάρη σου θα φτιάξω Φανουρόπιτα…!"  
Picture
Φωτογραφίες: giannisargyros.blogspot.com
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Γέμισε φανουρόπιτες το Γλυκόριζο
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 4272943989412897857
Σχόλια
item