Πρέβεζα: Ο Γελαστός Έφηβος της Πρέβεζας Πρέβεζα: Ο Γελαστός Έφηβος της Πρέβεζας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Ο Γελαστός Έφηβος της Πρέβεζας

Πρέβεζα: Ο Γελαστός Έφηβος της Πρέβεζας
Ο γελαστός έφηβος είναι ορειχάλκινο άγαλμα τεράστιας αρχαιολογικής αξίας, με γνωστό τίτλο «Ο Έφηβος της Πρέβεζας» ,χρονολογούμενο στον τέταρτο αιώνα π.Χ. που βρέθηκε  από αρχαιοκάπηλους στην Πρέβεζα, στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου.

Απεικονίζει μορφή νέου και λείπουν, από θραύση, παντελώς τα δύο άνω άκρα από το βραχίονα.

Την περίοδο 1997-1998 οι γερμανικές εφημερίδες «Berliner Zeitug» και «Frangfurter Algemeine», είχαν κάνει ρεπορτάζ για μπρούτζινο (ορειχάλκινο) άγαλμα που βρέθηκε στον ενάλιο χώρο της Πρέβεζας από αρχαιοκάπηλους, συλληφθέντες στη Γερμανία.

Την εποχή εκείνη πραγματοποιούνταν τα αρχικά έργα δημιουργίας της αύλακας για την κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας Πρέβεζας – Ακτίου (Preveza – Actium Immersed Tunnel) το οποίο έργο παραδόθηκε το έτος 2003. Στην κατασκευή αυτή εργάσθηκαν δεκάδες αλλοδαποί δύτες. 

Έκτοτε αγνοούνταν η τύχη του αγάλματος αυτού. Τελικά από δημοσιογραφικές πληροφορίες αποκαλύφθηκε ότι κάποια μέλη της σπείρας αρχαιοκαπήλων που κατείχε το άγαλμα συνελήφθησαν και το άγαλμα παραδόθηκε από την Ιντερπόλ στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Αθηνών.

Το γλυπτό τελικά μετά από συντήρηση 8 ετών τοποθετήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2008 σε κεντρικό σημείο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών έτσι ώστε να φωτίζονται όλες οι πλευρές του και είναι πλέον στη διάθεση των επισκεπτών.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, άλλαξε το όνομα του εκθέματος από «Ο έφηβος της Πρέβεζας» σε «Γελαστός Έφηβος», ή «ορειχάλκινο άγαλμα εφήβου».

Κατά πληροφορίες, οι αρχαιοκάπηλοι διαπραγματεύονταν την πώληση του αγάλματος στο Μουσείο Γκετί μέσω αντιπροσώπου έναντι 6-7.000.000 δολαρίων, ενώ Ιάπωνας βιομήχανος προσέφερε 6.000.000 δολάρια.
πηγή: wikipedia
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Ο Γελαστός Έφηβος της Πρέβεζας
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 2190870571265526936
Σχόλια
item