Θυελλώδεις άνεμοι και «καυτές» θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο -Εκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Θυελλώδεις άνεμοι και «καυτές» θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο -Εκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σε διαρκή επιφυλακή θα μείνει καθ' όλο το Σαββατοκύριακο ο κρατικός μηχανισμός, λόγω της επιμονής των πολύ ισχυρών, βορείων ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ξηροί -και έως θυελλώδεις- άνεμοι, μαζί με την άνοδο του υδράργυρου -που έχει ξεκινήσει από σήμερα- συναποτελούν ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» για εκδήλωση πυρκαγιών.

Το πρωί της Παρασκευής η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων. Σύμφωνα με αυτό, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πνέουν άνεμοι ισχύος 7 έως και 8 μποφόρ σε: νότιο Ευβοϊκό, νοτιοανατολικό Αιγαίο, νοτιοδυτικό Αιγαίο, κεντρικό Αιγαίο, στενό Καφηρέα και θάλασσα Κυθήρων.

Το έκτακτο δελτίο για τους ανέμους από την ΕΜΥ:

Εκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων από την ΕΜΥ


«Καμπανάκι» από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για πυρκαγιές

Προειδοποίηση για υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών εξέδωσε και η υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οπως αναφέρει το Meteo, οι θερμοκρασίες, σήμερα Παρασκευή, στη χώρα θα φτάσουν έως και τους 36 με 38 βαθμούς στη Δυτική Στερεά και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο καθώς και τους 35 με 37 βαθμούς στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και, τοπικά, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.

Το Meteo επισημαίνει ότι οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί με το μελτέμι στο Αιγαίο να φτάνει τα 7 μποφόρ.

Το μελτέμι θα μειώσει τον δείκτη δυσφορίας που θα προκαλούσαν οι υψηλές θερμοκρασίες, «αυξάνοντας όμως τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στα νησιά του Αιγαίου και τα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά» τονίζει το Meteo.

Δείτε τον χάρτη επικινδυνότητας του Meteo:

Ο χάρτης επικινδυνότητας του Meteo.gr για τους ανέμους και τις πυρκαγιές
Με κόκκινο και πορτοκαλί επισημαίνονται οι περιοχές όπου ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός / Πηγή: METEO.GR

Υψηλές θερμοκρασίες: Οι «κόκκινες» ζώνες του Meteo Alarm
Σύμφωνα με τον χάρτη προειδοποίησης που εξέδωσε το Meteo Alarm, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, «εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες» αναμένονται το Σάββατο σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, την Ηπειρο, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο, και την Κρήτη.

Δείτε τον χάρτη του Meteo Alarm για το Σάββατο:

Ο χάρτης θερμοκρασιών του METEO ALARM για το Σάββατο

Οι περιοχές όπου αναμένονται «εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες» το Σάββατο / Πηγή: METEOALARM.EU

Αρναούτογλου: Βασικό χαρακτηριστικό του καιρού οι δυνατοί άνεμοι
Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο της ΕΡΤ Σάκη Αρναούτογλου, ο καιρός θα παραμείνει ξηρός, πιθανότατα, μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα μέχρι τότε δεν αναμένονται βροχές στη χώρα, εξήγησε ο μετεωρολόγος.

Οπως ανέφερε ο κ. Αρναούτογλου, το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού το Σαββατοκύριακο θα είναι οι ξηροί βόρειοι άνεμοι και γι’ αυτόν τον λόγο, τόνισε, χρειάζεται προσοχή -για εκδήλωση πυρκαγιών- στις ηπειρωτικές, κυρίως, περιοχές.

Ο γνωστός μετεωρολόγος επισήμανε ότι το Σάββατο θα κυλήσει με λιακάδα και δυνατό βοριά σε περιοχές του Αιγαίου, τη Θράκη, τη Στερεά (Αττική, Βοιωτία και Εύβοια) καθώς και την Πελοπόννησο.

Την Κυριακή, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, αναμένεται λιακάδα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και επιμονή των δυνατών, βόρειων ανέμων στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου, της Θράκης, της Στερεάς (Αττική, Βοιωτία και Εύβοια) και Πελοπόννησο.

Δείτε την πρόβλεψη για τους ανέμους και τις θερμοκρασίες από τον Σάκη Αρναούτογλου:

epirusblog.gr
5 of 5
Θυελλώδεις άνεμοι και «καυτές» θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο -Εκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
epirusblog.gr
5 of 5
καιρός 7776759577253292063
item