Από τον Μακρόν στη Μέρκελ με το χρέος στην ατζέντα του ο πρωθυπουργός - Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης Από τον Μακρόν στη Μέρκελ με το χρέος στην ατζέντα του ο πρωθυπουργός - Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Από τον Μακρόν στη Μέρκελ με το χρέος στην ατζέντα του ο πρωθυπουργός - Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Από τον Μακρόν στη Μέρκελ με το χρέος στην ατζέντα του ο πρωθυπουργός - Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Ούτε δύο 24ωρα δεν έχουν περάσει από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι. 

Παρ’ όλα αυτά, το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει ήδη επιχειρήσει έναν πρώτο νηφάλιο απολογισμό, ενώ παράλληλα έχει εστιάσει την προσοχή του στις 29 Αυγούστου, την ημερομηνία συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η πρώτη από τις τρεις στάσεις της ευρωπαϊκής περιοδείας του πρωθυπουργού ήταν επιτυχημένη, δίνοντας έτσι τον τόνο για τις υπόλοιπες επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η χημεία μεταξύ Μακρόν-Μητσοτάκη ήταν εμφανής, καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησής τους. Ανανέωσαν τους συμμαχικούς δεσμούς των δύο χωρών, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε ενδελεχώς το αναπτυξιακό του πρόγραμμα, με τον Μακρόν να συμφωνεί ως προς την ταχύτητα, την οποία απαιτεί η υλοποίηση του. 

Η δημόσια δήλωση του Γάλλου προέδρου για «την αλληλεγγύη στην Κύπρο» κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική, όσο και η αποδοχή του να εκτεθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα που υπάρχουν στο Λούβρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης το 2021 στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. «Μετά τα Ηλύσια Πεδία, ο πήχης έχει ανέβει αισθητά» σχολιάζει κυβερνητικός παράγοντας. 

Από το Παρίσι στο Βερολίνο

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ ανακοίνωσε το πρόγραμμα της επικείμενης επίσκεψης, κατά τη διάρκεια της οποίας η Άνγκελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό με στρατιωτικές τιμές στις 12:00 (τοπική ώρα), ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου μία ώρα αργότερα. 


Σε αντίθεση, όμως, με το Παρίσι, όπου τα εθνικά και ευρωπαϊκά ζητήματα (κυπριακή ΑΟΖ, τουρκικές προκλήσεις, κοινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, ενεργειακά) κατείχαν περίοπτη θέση, στο Βερολίνο η οικονομία θα μονοπωλήσει την ατζέντα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξεχνά τη δήλωση που είχε κάνει η Γερμανίδα καγκελάριος στις 19 Ιουλίου. Είχε μεν αναφέρει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «έκπτωση» αναφορικά με το χρέος επειδή άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά είχε προσθέσει ότι όλα εξαρτώνται από τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης. 

Αυτά, λοιπόν, καλείται να παρουσιάσει σε λίγες ημέρες, έστω και αν η διακυβέρνησή του μετράει μονάχα εβδομάδες. Παρ’ όλα αυτά, το μομέντουμ παραμένει θετικό. Τα γερμανικά μέσα παρακολουθούν το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης, για το οποίο εκφράζονται ιδιαίτερα κολακευτικά. Εξίσου θερμός είναι και ο τρόπος που προσεγγίζουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό. 

Κυβερνητικές πηγές, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ανασύρουν ένα άρθρο, στο οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε παρουσιαστεί κάτι σαν «θαυματουργός» για όλα εκείνα τα οποία πραγματοποίησε κατά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του. 


Το μόνο σίγουρο είναι στη γερμανική πρωτεύουσα θα τεθούν και τα ζητήματα των επενδύσεων γερμανικών επιχειρήσεων, αλλά και το προσφυγικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιώργο Κουμουτσάκο, για μία προπαρασκευαστική συζήτηση.

Στο εγχώριο μέτωπο τα πράγματα κυλούν εξίσου γοργά. «Την πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών», ισχυρίζεται ότι θα διασφαλίσει πλέον η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου για την Προστασία των Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. 


Το γεγονός ότι το δεξαμενόπλοιο άλλαξε τον προορισμό του και ισχυρίζεται πως προορισμός του πλέον είναι το λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία, επέφερε μία αναμολόγητη ανακούφιση στην κυβέρνηση, ενώ ικανοποίηση επικρατεί και για την διαδικασία της τοποθέτησης εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 

Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή, αρκετοί από τους δικαστικούς λειτουργούς, που προσήλθαν στη Διάσκεψη των Προέδρων, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους διότι υπήρξε σεβασμός στην αρχαιότητα και την επετηρίδα.

Και η επόμενη εβδομάδα, όμως, θεωρείται γεμάτη. Εκτός από το ταξίδι του πρωθυπουργού, την ερχόμενη Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το οποίο ρυθμίζει το θέμα που έχει ανακύψει με την εκκρεμότητα έκδοσης χιλιάδων διπλωμάτων οδήγησης, παλαιών προς ανανέωση και νέων. 


Την ίδια ημέρα πραγματοποιείται και η ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα πρόσωπα που προτείνονται από την κυβέρνηση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
epirusblog.gr
5 of 5
Από τον Μακρόν στη Μέρκελ με το χρέος στην ατζέντα του ο πρωθυπουργός - Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6840182721237080674
Σχόλια
item