«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας: Πρώτο κόμμα το ακροδεξιό AfD στα ανατολικά «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας: Πρώτο κόμμα το ακροδεξιό AfD στα ανατολικά | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας: Πρώτο κόμμα το ακροδεξιό AfD στα ανατολικά

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας: Πρώτο κόμμα το ακροδεξιό AfD στα ανατολικά

Τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας προκαλούν νέες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο ακροδεξιό AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») έναντι των χριστιανοδημοκρατών στην ανατολική Γερμανία.

Η πρώτη δημοσκόπηση για τις τοπικές εκλογές στη ανατολική Γερμανία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Bild». 

Οπως προκύπτει η ξενοφοβική κίνηση «Εναλλακτική για τη Γερμανία» έχει τη στήριξη του 23% των ψηφοφόρων στην ανατολική Γερμανία, έναντι του CDU (Χριστιανοδημοκράτες) με 22%. 

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το αριστερό Linke (14%), ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι (13%) και το SPD (11%).

Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» κατάφερε να μπει στη γερμανική Βουλή για πρώτη φορά το 2017, ως το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα. 

Σύμφωνα με αναλυτές, με τη στήριξή τους στο ακροδεξιό AfD οι Γερμανοί πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς εγκαλούσαν τη Μέρκελ ότι άνοιξε τα σύνορα της χώρας για ένα εκατομμύριο μετανάστες.

Επιβεβαιώνεται η άνοδος της ακροδεξιάς στην αν. Γερμανία
Τα ανησυχητικά στοιχεία για την άνοδο της ακροδεξιάς στην αν. Γερμανία επιβεβαίωσε μια δεύτερη δημοσκόπηση της Emnid. Σε αυτήν το εθνικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» δείχνει να διατηρεί το προβάδισμά του έναντι του CDU με 1%.

Σύμφωνα με τη DW, διαφορετική είναι η εικόνα στη δυτική Γερμανία. Πρώτο κόμμα με 27% αναδεικνύονται οι Χριστιανοδημοκράτες, δεύτερο οι Πράσινοι με 25%, τρίτο οι Σοσιαλδημοκράτες με 13%, μόλις τέταρτο είναι το AfD με 12%. 

Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 9% και με 7% το κόμμα Η Αριστερά. Σε εθνικό επίπεδο το AfD καταγράφει 14% και είναι τρίτο κόμμα μετά τους Χριστιανοδημοκράτες που κυμαίνονται στο 26% και τους Πράσινους στο 23%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι μόλις τέταρτο κόμμα με 13% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 9% και Η Αριστερά με 8%.

Να σημειωθεί ότι λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία. Για τον λόγο αυτό, υπάρχει μια κίνηση στους χριστιανοδημοκράτες του CDU η οποία αποζητά συνεργασία με την «Εναλλακτική για τη Γερμανία». 

Η κεντρική ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών αλλά και η ηγεσία των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, ωστόσο, έχουν κατηγορηματικά αποκλείσει κάθε σύμπραξη με το λαϊκίστικο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».
epirusblog.gr
5 of 5
«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας: Πρώτο κόμμα το ακροδεξιό AfD στα ανατολικά
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2111795471352222412
Σχόλια
item