Τσαβούσογλου: Το Adrian Darya κατευθύνεται προς τον Λίβανο και όχι προς την Τουρκία

Τσαβούσογλου: Το Adrian Darya κατευθύνεται προς τον Λίβανο και όχι προς την Τουρκία


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya κατευθύνεται προς τον Λίβανο και όχι προς την Τουρκία.

Νωρίτερα, τα στοιχεία του ιστότοπου Marine Traffic έδειχναν ότι το δεξαμενόπλοιο κατευθύνεται προς το νοτιοανατολικό λιμάνι της Τουρκίας Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα).

«Αυτό το δεξαμενόπλοιο δεν κατευθύνεται προς το Ισκεντερούν, αυτό το δεξαμενόπλοιο κατευθύνεται προς τον Λίβανο», απάντησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών όταν ερωτήθηκε εάν το ιρανικό πλοίο έχει ως προορισμό την Τουρκία.

Ωστόσο, δεν απάντησε εάν ο Λίβανος είναι ο τελικός του προορισμός. «Εξακολουθούμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από το Ιράν, αλλά δεν αγοράζουμε πετρέλαιο», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα «παρακολουθεί πολύ στενά» το πλοίο.

 Η λιβανική κυβέρνηση δεν είναι εις γνώσιν ότι το ιρανικό τάνκερ κατευθύνεται προς τον Λίβανο

Ο υπουργός Οικονομικών του Λιβάνου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει πληροφορηθεί ότι το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya κατευθύνεται προς τον Λίβανο.

«Δεν έχουμε ενημερωθεί για το ότι το ιρανικό πετρελαιοφόρο Adrian Darya κατευθύνεται προς τα εδώ», δήλωσε από την Βηρυτό ο Αλί Χασάν Χαλίλ.

Αρνούμενος ότι το ιρανικό τάνκερ κατευθύνεται προς το τουρκικό λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ιστότοπου Marine Traffic, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το πλοίο κατευθύνεται προς τον Λίβανο.

Τι έδειξε το Marine Traffic

Το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1, στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, άλλαξε και πάλι σήμερα πορεία και φαινόταν να κατευθύνεται εκ νέου προς την Τουρκία, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Marine Traffic.

Το τάνκερ, που μέχρι πρότινος ονομαζόταν Grace 1, φαινόταν να κατευθύνεται προς το νοτιοανατολικό λιμάνι της Τουρκίας Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα).

Είναι η τρίτη φορά που το Adrian Daria αλλάζει προορισμό σε διάστημα 10 ημερών. Το Ισκεντερούν είναι περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια του διυλιστηρίου Μπάνιας στη Συρία, από όπου φέρεται να ξεκίνησε το ταξίδι του.

Το δεξαμενόπλοιο, που μεταφέρει περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, είχε συλληφθεί στα ανοικτά του Γιβραλτάρ με την κατηγορία ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Απελευθερώθηκε στα μέσα Αυγούστου, έπειτα από αντιπαράθεση που διήρκεσε πέντε εβδομάδες.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την εκ νέου σύλληψη του τάνκερ με την αιτιολογία ότι συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, τους οποίους έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Εξάλλου η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει τις χώρες της περιοχής να μην του παράσχουν βοήθεια.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιράν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τεχεράνη έχει πουλήσει το πετρέλαιο που μεταφέρει το Adrian Darya 1 και ότι ο ιδιοκτήτης του πετρελαίου, την ταυτότητα του οποίου δεν αποκάλυψε, θα αποφασίσει τον προορισμό του τάνκερ.

Το πλοίο είχε ορίσει προορισμό του αρχικά την Καλαμάτα, όμως το Σάββατο ανέφερε ότι κατευθύνεται στο λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία, όπου επρόκειτο να καταπλεύσει στις 31 Αυγούστου.

Χθες Πέμπτη άλλαξε ξαφνικά πορεία κάνοντας σχεδόν στροφή 180 μοιρών και απομακρύνθηκε από τις τουρκικές ακτές. Σήμερα το πρωί την ώρα που βρισκόταν δυτικά ης Κύπρου έκανε ξανά αναστροφή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
epirusblog.gr
5 of 5
Τσαβούσογλου: Το Adrian Darya κατευθύνεται προς τον Λίβανο και όχι προς την Τουρκία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4266637445489833310
item