ΙΟΒΕ: Σε επίπεδα προ κρίσης το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου

ΙΟΒΕ: Σε επίπεδα προ κρίσης το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου

Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος και των προσδοκιών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, παρατηρεί το Ιδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Στην έκθεσή του για την Οικονομική Συγκυρία του Ιουλίου του 2019, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι «ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινείται έντονα ανοδικά τον Ιούλιο, στις 105,3 μονάδες από 101,0 μονάδες τον Ιούνιο, επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2008».

Το ΙΟΒΕ τονίζει ότι η βελτίωση των προσδοκιών καταγράφεται σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, ανεξαιρέτως, όπως η Βιομηχανία, το Λιανικό Εμπόριο, οι Υπηρεσίες και οι Κατασκευές.

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 12ετίας η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Την ίδια στιγμή, το ΙΟΒΕ αναφέρει ότι «η καταναλωτική εμπιστοσύνη φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών περίπου. 

Καθώς πρόκειται για την πρώτη μετεκλογική έρευνα είναι φανερό ότι η αρχική επίδραση του αποτελέσματος στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων είναι θετική» σημειώνεται στην έκθεση. Να σημειωθεί ότι αυτή η τάση είναι συνηθισμένη μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις και την αλλαγή κυβέρνησης.

Ενδεικτική της αλλαγής του οικονομικού κλίματος είναι η ενίσχυση που καταγράφεται στην πρόθεση αγοράς νέου αυτοκινήτου εντός του προσεχούς έτους. Ο σχετικός δείκτης, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, διαμορφώθηκε στις -87,0 μονάδες (έναντι -88,8 μονάδων).

Ανάκαμψη παρατηρήθηκε τον Ιούλιο και στην πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -91,7 (από -92,4) μονάδες. 

Τέλος βελτίωση καταγράφηκε στον δείκτη της πρόθεσης πραγματοποίησης σημαντικών δαπανών για βελτίωση/ανανέωση της κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις -69,3 (από -75,8) μονάδες.
epirusblog.gr
5 of 5
ΙΟΒΕ: Σε επίπεδα προ κρίσης το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2205889178028131520
item