Άρτα: ΚΥΡΙΑΚΗ 4 Αυγούστου Στη ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ

Άρτα: ΚΥΡΙΑΚΗ 4 Αυγούστου Στη ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ
Η Αδελφότητα Φανερωμένης για 21η χρονιά οργανώνει γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα, σήμερα Κυριακή 04-08-2019 το πρωί, στη Φανερωμένη.
Η Φανερωμένη, είναι από τους ορεινότερους οικισμούς του νομού Άρτας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.062 μέτρα, στις πλαγιές του Ξηροβουνίου, πάνω από τη Ροδαυγή.
Η διαδρομή από τη Ροδαυγή ως τη Φανερωμένη, περίπου 5 χιλιόμετρα, σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, στενό και αρκετά ανηφορικό είναι μια μαγευτική εμπειρία, καθώς το θέαμα από ψηλά, των πράσινων νερών της λίμνης του Αράχθου, της κορυφογραμμής των Τζουμέρκων, των διάσπαρτων χωριών και της άγριας γοητείας του Ξηροβουνίου, είναι συναρπαστικό.
Σε σχετική ανακοίνωση το Δ.Σ. της Αδελφότητας Φανερωμιωτών »Η Αγία Φανερωμένη» αναφέρει τα εξής:
«Και σα φτάνουμε στην κορυφή, και παίρνουμε την κατηφόρα η Φανερωμένη μας »φανερώνεται», μια καταπράσινη όαση, ένα οροπέδιο κλεισμένο από άγρια κατσάβραχα και στο βάθος αριστερά η ψηλότερη κορυφή του Ξηροβουνίου, η Φράτη, με ύψος 1614 μέτρα.
Στο κέντρο του χωριού μέσα στις πράσινες φυλλωσιές των πλατάνων, προβάλλει η εκκλησιά της Φανερωμένης, σεμνή και επιβλητική συνάμα, στέκει εκεί από το 1800, ανάσα, στήριγμα και ελπίδα για εκατοντάδες πιστούς που συρρέουν ευλαβικά να προσκυνήσουν κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος, αλλά και τις Κυριακές που λειτουργεί.
Δίπλα ακριβώς από την εκκλησία βρίσκεται ένα διώροφο πέτρινο κτήριο χτισμένο το 1916, το παλιό Δημοτικό Σχολείο της Φανερωμένης, που έχει μετατραπεί από την Αδελφότητα σε Λαογραφικό Μουσείο, και εκτίθενται είδη οικιακής χρήσης, εργαλεία, φορεσιές τοπικές, αντικείμενα απλά, θύμησες κλεισμένες χρόνια σε μπαούλα που μας τις εμπιστεύτηκαν οι συγχωριανοί μας για έκθεση στο Μουσείο, ως ελάχιστο φόρο τιμής σε όλες τις γενιές που έζησαν στην περιοχή, που παιδεύτηκαν στα κακοτράχαλα τα βουνά, σε δύσκολες εποχές, με πενιχρά μέσα, ως κτηνοτρόφοι μετακινούμενοι.
Άνθρωποι του μόχθου ήταν, όσοι έζησαν σε τούτες τις ράχες, πρόσωπα χαρακωμένα από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού και τον κρύο αέρα της νύχτας, σκληρά και ταλαιπωρημένα, αντανάκλαση της σκληρότητας του τοπίου, άνθρωποι που πάλεψαν μέσα στις πεζούλες να καλλιεργήσουν βρίζα, πατάτες, φασόλια και φακές και να θρέψουν με αυτά τις μεγάλες φαμίλιες τους. 
Άνθρωποι που ζούσαν σε τούτες τις ράχες από του Αγίου Κων/νου ως του Αγίου Δημητρίου, και μετά φόρτωναν το νοικοκυριό τους όλο στα σακιά, στα μουλάρια, στα γαϊδούρια και στα άλογα για να κατέβουν κάτω, στο Χανόπουλο, στη Στριβίνα και στη Γραμμενίτσα. 
Εκεί να ξεχειμωνιάσουν και μόλις έρθει η άνοιξη πάλι πίσω στον τόπο τους, στο βουνό τους, στη μυρωδιά από τη θρούμπη και τη ρίγανη, παρέα με τις πέρδικες, παλεύοντας με τη γη τους και τα ζωντανά τους, στα οροπέδια που σχηματίζονται μέσα στα βουνά.
Εδώ λοιπόν, σε τούτο τον άγριο και όμορφο τόπο, η Αδελφότητα Φανερωμένης καλεί τα μέλη της, τους φίλους της και όλους όσους θέλουν να απολαύσουν την εμπειρία του βουνίσιου παραδοσιακού γλεντιού, την Κυριακή 04-08-2019 το πρωί.
Μετά τη Θεία Λειτουργία στη γραφική εκκλησία του χωριού μας, μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας κάτω από τον ίσκιο των πλατάνων και στη συνέχεια η παραδοσιακή ορχήστρα με το Γιώργο Κωτσίνη και τον Κωνσταντίνο Λιόντο στο κλαρίνο, το Γιάννη Παπακώστα και τον Κώστα Μπανιώτη στο τραγούδι, υπόσχονται σε όλους μας μια ξεχωριστή μέρα με κέφι, χορό. Θα υπάρχουν ποτά και ντόπια ψητά κρέατα σε χαμηλές τιμές.
Σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους σε αυτή την ξεχωριστή όμορφη μέρα, στη Φανερωμένη της Άρτας, στο παραδοσιακό μας γλέντι στο βουνό, την Κυριακή 04 Αυγούστου 2019».
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: ΚΥΡΙΑΚΗ 4 Αυγούστου Στη ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 8197953613672114538
item