«Διάβασαν» Τον Δίσκο Της Φαιστού – Μυστικά 3.700 Ετών Έρχονται Στο Φως «Διάβασαν» Τον Δίσκο Της Φαιστού – Μυστικά 3.700 Ετών Έρχονται Στο Φως | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

«Διάβασαν» Τον Δίσκο Της Φαιστού – Μυστικά 3.700 Ετών Έρχονται Στο Φως

«Διάβασαν» Τον Δίσκο Της Φαιστού – Μυστικά 3.700 Ετών Έρχονται Στο Φως

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν σχεδόν όλες τις επιγραφές του δίσκου

Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος  ο γλωσσολόγος δρ. Γκάρεθ Όουενς, ειδικός σε θέματα μινωικής γραφής,στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, θα κάνει μια συνεκτική σύνοψη των αποτελεσμάτων της 10ετούς έρευνας, που πραγματοποιεί σε συνεργασία με τον καθηγητή Φωνητικής στην Οξφόρδη, Τζον Κόουλμαν.

Οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να “διαβάσουν” το 99% των επιγραφών του περίφημου Δίσκου, αποκαλύπτοντας έτσι τα μυστικά του.

Μάλιστα, τα συμπεράσματά τους παρουσιάστηκαν πέρσι τον Φεβρουάριο στην Αθήνα κατά την ομιλία του κ. Όουενς στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Σύμφωνα με τα σχετικά αποτελέσματα, “ο Δίσκος της Φαιστού Α και Β πλευρά απαρτίζεται από εξήντα μία (61) λέξεις, σε δεκαοχτώ στίχους με ρίμα. Έξι λέξεις από αυτές αναφέρονται στο Φως, ενώ άλλες έξι στη Δύση του Φωτός. Τρεις λέξεις είναι αφιερωμένες στην Έγκυο Θεότητα και δέκα στη Θεότητα που χαρακτηρίζεται με διαφορετικά επίθετα.

Η Α’ πλευρά του Δίσκου της Φαιστού κάνει λόγο για την Έγκυο Θεότητα που λάμπει ενώ στη Β’ πλευρά ξεχωρίζει μία πρόταση με στίχους, ρίμα, σονέτα με ποιητική παρήχηση που είναι αφιερωμένη στη Θεότητα που δύει, ίσως τη Δύση της Αστάρτης, της Αφροδίτης, της Αφαίας (Θεότητα της Γέννας) και Δικτύννας, στην Πάφο, Φαιστό και Φαλάσαρνα, δηλαδή στον αστερισμό VENUS, το πρωινό και βραδινό αστέρι (QED).

Το περιεχόμενο του Δίσκου της Φαιστού είναι ένας μινωικός λυρικός ύμνος προς τη Θεότητα, ένα βαθύ μήνυμα από την εποχή του Χαλκού, πριν από 37 αιώνες”.

Ο Δίσκος της Φαιστού ανακαλύφθηκε το 1908 κατά τη διάρκεια ιταλικών ανασκαφών και χρονολογείται γύρω στο 1700 π.Χ.

Είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες επιγραφές στην ιστορία της ανθρωπότητας, για την αποκρυπτογράφηση της οποίας έχουν γίνει ως τώρα πολλές προσπάθειες.

Ο γλωσσολόγος Δρ. Γκάρεθ Όουενς εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια ζει στην Κρήτη, όπου εργάζεται στο ΤΕΙ ως συντονιστής του προγράμματος Erasmus+.
epirusblog.gr
5 of 5
«Διάβασαν» Τον Δίσκο Της Φαιστού – Μυστικά 3.700 Ετών Έρχονται Στο Φως
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 9057113967115421336
Σχόλια
item