ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία για μια οικονομία χαμηλού άνθρακα μέχρι το 2030 ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία για μια οικονομία χαμηλού άνθρακα μέχρι το 2030 | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία για μια οικονομία χαμηλού άνθρακα μέχρι το 2030

ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία για μια οικονομία χαμηλού άνθρακα μέχρι το 2030

Δήλωση υποστήριξης της πρωτοβουλίας “Just Transition” για μια κοινωνικά και οικολογικά δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, έως το 2030, υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης προέβη στη δήλωση υποστήριξης ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κλιματική Δράση, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, σκοπός της προσπάθειας -που υποστηρίζεται και από άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ- είναι η διαμόρφωση στρατηγικής για ισχυρή βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από κοινωνικό διάλογο, προσέλκυση επενδύσεων, προώθηση της καινοτομίας και καλλιέργεια σύγχρονων ικανοτήτων, ώστε να δημιουργηθεί προοπτική για όλους στο νέο παραγωγικό μοντέλο.

ΥΠΕΝ: Σταδιακή και δίκαιη μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή
Η εν λόγω πρωτοβουλία, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «συμβαδίζει απόλυτα με την έμφαση που δίνει το ΥΠΕΝ στην εξασφάλιση μίας βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα και με τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs), με αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές τρέχουσες περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής και να διασφαλισθεί ένα καλύτερο μέλλον για τις τωρινές και τις επόμενες γενιές».

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «έχει ήδη κάνει λόγο για μια δίκαιη, σταδιακή μετάβαση στη μετα-λιγνίτη εποχή, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες και την ανάγκη για ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα στις περιοχές αυτές. 

Υιοθετώντας τις καλές διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές, στόχος είναι να συνδυαστεί η προστασία του περιβάλλοντος με τη δημιουργία πολλών χιλιάδων ποιοτικών θέσεων εργασίας, προς όφελος όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

epirusblog.gr
5 of 5
ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία για μια οικονομία χαμηλού άνθρακα μέχρι το 2030
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3035535229921971307
Σχόλια
item