Γιάννενα: Ραντεβού το 2020 στην Κόνιτσα για τα 15 χρόνια Γιάννενα: Ραντεβού το 2020 στην Κόνιτσα για τα 15 χρόνια | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ραντεβού το 2020 στην Κόνιτσα για τα 15 χρόνια

Γιάννενα: Ραντεβού το 2020 στην Κόνιτσα για τα 15 χρόνια
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 3 Αυγούστου το 14ο Θερινό Σχολείο Κόνιτσας με θέμα «Ανθρωπολογία, Εθνογραφία και Συγκριτική Λαογραφία του Βαλκανικού Χώρου». 
Μια πρωτοβουλία που έχει γίνει εκπαιδευτικός θεσμός με διεθνή ακτινοβολία, διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο στην πόλη της Κόνιτσας από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το δίκτυο πανεπιστημίων για τα Βαλκάνια «Border Crossings» και τον Δήμο Κόνιτσας,. 
Το Θερινό Σχολείο προσφέρει, κάθε χρόνο, ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα για θεωρητικά, μεθοδολογικά αλλά και ευρύτερα επιστημολογικά ζητήματα που αφορούν κυρίως το πεδίο της κοινωνικής και πολιτισμικής ανθρωπολογίας (της λαογραφίας συμπεριλαμβανομένης) αλλά επεκτείνεται και σε συγγενείς επιστήμες, όπως η ιστορία, η κοινωνιολογία, η πολιτισμική οικολογία, η γλωσσολογία, η εθνοαρχαιολογία κ.ά. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανθρωπολογία και εθνογραφία των συνόρων και των συνοριακών περιοχών. 
Οι φοιτητές παρακολουθούν απαραίτητα μαθήματα θεωρίας και μεθόδου και καλούνται στη συνέχεια να εφαρμόσουν τις γνώσεις που αποκτούν στο πεδίο με άσκηση στην επιτόπια έρευνα σε τρία διαφορετικά κράτη (Ελλάδα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία) υπό την καθοδήγηση και εποπτεία των διδασκόντων/ουσών. 
Η διαδικασία της άσκησης εθνογραφικής έρευνας, σε συνδυασμό με την εντατική επεξεργασία των αποτελεσμάτων και τη δημόσια παρουσίαση των πρώτων πορισμάτων, αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του Θερινού Σχολείου, καθώς οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. 
Στο φετινό 14ο Θερινό Σχολείο, 47 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες, και υποψήφιοι διδάκτορες από 13 χώρες παρακολούθησαν για δύο εβδομάδες μέρες (21 Ιουλίου – 3 Αυγούστου) τα μαθήματα και τις ερευνητικές δράσεις του Θερινού Σχολείου, το οποίο φιλοξενήθηκε στους χώρους της Μαθητικής Εστίας και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας. 
Από αυτούς, 27 προέρχονταν από, συνολικά, 12 χώρες (Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσσοβο, Κροατία, Μεγ. Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Κύπρο, Πακιστάν) και 20 από την Ελλάδα. 
Δεκατέσσερις καθηγητές και καθηγήτριες και εξειδικευμένοι ερευνητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα δίδαξαν αφιλοκερδώς και επέβλεψαν την έρευνα, την επεξεργασία των δεδομένων και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων. 
Πρόκειται για διδακτικό προσωπικό το οποίο εργάζεται στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Μακεδονίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και σε Πανεπιστήμια της Ρουμανίας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, και Μεγ. Βρετανίας .
Φετινός προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο καθηγητής James Carrier (Max Planck Institute for Social Anthropology, Germany και Department of Anthropology, Indiana University, USA), ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα «Οικονομική Ανθρωπολογία με Ηθικές Αρχές» (Moral Economic Anthropology) και, παράλληλα, προσέφερε ένα σχετικό εργαστηριακό μάθημα.
Στο πλαίσιο της φετινής εθνογραφικής πρακτικής άσκησης, οι φοιτητές συγκροτώντας μικρές ερευνητικές ομάδες έκαναν επιτόπια έρευνα στην Ελλάδα και Αλβανία. 
Οι φοιτητές και οι διδάσκοντες του Σχολείου αναμένεται να κοινοποιήσουν τα πορίσματα της εθνογραφικής τους έρευνας στην Επετηρίδα του Θερινού Σχολείου (Annual of the Konitsa Summer School), η οποία αποτελεί τη μία από τις τρεις αγγλόφωνες εκδοτικές σειρές (σε έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση) του Δικτύου «Border Crossings», οι οποίες αποτελούν πεδίο διαλόγου μελέτης και διάχυσης της γνώσης σχετικά με τη ΝΑ. Ευρώπη. 
Ήδη, μέχρι τώρα, έχουν εκδοθεί τρεις τόμοι (2008, 2011, 2013), ενώ ο τέταρτος βρίσκεται στο τυπογραφείο και ο πέμπτος στη διαδικασία συγγραφής. 
Ταυτόχρονα μια επιλογή κειμένων που έχουν δημοσιευθεί στην Επετηρίδα του Σχολείου μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν στα ελληνικά στον τόμο «Τα πολλαπλά σύνορα ενός μεταβαλλόμενου κόσμου» (Εκδ. Κριτική, 2019). 
Με την παρουσίαση των συμπερασμάτων της εθνογραφικής άσκησης των ομάδων και την επίδοση των διπλωμάτων συμμετοχής στην τελετή λήξης, την Παρασκευή 2 Αυγούστου και τη σχετική γιορτή που ακολούθησε με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, ολοκληρώθηκε το 14ο Θερινό Σχολείο. 
Οι προετοιμασίες του επετειακού 15ου Θερινού Σχολείου για το 2020 έχουν ήδη ξεκινήσει. Προγραμματίζονται μια σειρά εκδηλώσεις (ομιλίες, στρογγυλές τράπεζες, συζητήσεις) με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων σπουδαστών/τριών, καθηγητών και επιστημόνων, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλαν στο να καθιερωθεί το Θερινό Σχολείο Κόνιτσας ως ένα ακαδημαϊκό και επιστημονικό γεγονός με διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία, και ως τόπος γόνιμης ανταλλαγής απόψεων, παραγωγής γνώσης και διαπολιτισμικής συνύπαρξης και επικοινωνίας.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ραντεβού το 2020 στην Κόνιτσα για τα 15 χρόνια
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4871107279316658517
Σχόλια
item