Θεσπρωτία: Τιμήθηκε το άγνωστο "κιλελέρ" των 16 χωριών της Μουργκάνας

Θεσπρωτία: Τιμήθηκε το άγνωστο "κιλελέρ" των 16 χωριών της Μουργκάνας

Τιμήθηκε το ἀγνωστο "κιλελέρ", ο ξεσηκωμός του αγροτικού κινήματος των 16 χωριών της Μουργκάνας, το Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019, στο Κεφαλοχώρι Φιλιατών με πρωτοβουλία της Αδελφότητας του χωριού. 


Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του αγροτικού κινήματος, που βρίσκεται στην εκκλησία του Αη-Δημήτρη, όπου κατατέθηκαν στεφάνια. Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι στο οίκημα της Αδελφότητας,στην πλατεία του χωριού. «Ο αγών των 16 χωρίων υπήρξεν αγών ιερός, αγών υπέρ βωμών και εστιών». 


Αυτή η επιγραφή στο μνημείο του Αγροτικού Κινήματος, στο Κεφαλοχώρι της Μουργκάνας στη Θεσπρωτία, τον δραματικό  αγώνα, ο οποίος διήρκεσε περισσότερο από 70 χρόνια, από το 1858 έως το 1930. 


Η πρώτη μεγάλη και οργανωμένη αντίδραση-διαμαρτυρία των κατοίκων έγινε το 1866 προς στην υποδιοίκηση, στους Φιλιάτες, απ’ όπου οι αντιπρόσωποί τους έφυγαν άπρακτοι. 


Στις 25 Απριλίου 1866, χίλιοι κάτοικοι των χωριών της Μουργκάνας βρέθηκαν, με τα γεωργικά εργαλεία τους, να διαμαρτύρονται στη διοίκηση Ιωαννίνων, όπου παρέμειναν για ημέρες και έφυγαν με υποσχέσεις. 


Οι αγάδες απάντησαν με εκτελέσεις, απαγχονισμούς, φόνους, βιασμούς, εκτοπίσεις και εκφοβισμούς σε βάρος των ηγετών του κινήματος, ανάλογα με την τροπή που έπαιρναν τα συμφέροντά τους. 


Το 1918, οι αγάδες επανέφεραν το θέμα των φόρων και οι κάτοικοι των 16 χωριών πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στους Φιλιάτες, όπου έγιναν συλλήψεις από την αστυνομία. Τέλος, στις 14 Δεκεμβρίου 1930, στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, δικαιώθηκε ο αγώνας των 16 χωριών της Μουργκάνας.

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Τιμήθηκε το άγνωστο "κιλελέρ" των 16 χωριών της Μουργκάνας
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 510165611126743386
item