Μητσοτάκης: Σε ένα μήνα πρέπει να αποστέλλονται sms από το 112 στους πολίτες

Μητσοτάκης: Σε ένα μήνα πρέπει να αποστέλλονται sms από το 112 στους πολίτες

Να γίνουν οι διαδικασίες ώστε σε ένα μήνα να μπορεί να γίνεται αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων στους πολίτες σε περιπτώσεις ανάγκης, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, όπου βρίσκεται αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι  τα χρονοδιαγράμματα για το 112 είναι απολύτως δεσμευτικά. Ζήτησε από τους υπουργούς να δουν τους παρόχους και να ζητήσουν να υπάρχει δυνατότητα αποστολής sms σε ένα μήνα. «Το 112 θα είναι σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του έτους. 


Θα παρακολουθώ τα χρονοδιαγράμματα προσωπικά και πολύ αυστηρά. δεν μπορώ να δεχθώ ότι μπορεί να χαθεί έστω και μία ανθρώπινη ζωή επειδή κάποιος πολίτες δεν μπόρεσε να ειδοποιηθεί», είπε.

Σημειώνεται ότι σήμερα άρχισαν οι δοκιμαστικές αποστολές sms στους πολίτες μέσω της γραμμής έκτακτης ανάγκης «112». 

Αρκετά κινητά δέχτηκαν λίγο πριν τις 12:00 ειδική ειδοποίηση, η οποία έγραφε «Ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης: Ακραία κατάσταση», με την υποσημείωση ότι πρόκειται για δοκιμαστική εκπομπή μηνύματος. 



eidopoiisi01

Το μήνυμα συνοδευόταν με σειρήνα  και σχετικό ηχητικό μήνυμα το οποίο προειδοποιούσε για ακραία φαινόμενα. 

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η κυβέρνηση στο να προχωρήσει η ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 και ειδικότερα της υπηρεσίας αποστολής μηνυμάτων προειδοποίησης σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, το συντομότερο δυνατό, με αφορμή τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική. 

«Το σύστημα 112 είναι πρωτοποριακό, θα είναι διαθέσιμο στην ολότητά του στο τέλος του έτους. Σήμερα κατοχυρώσαμε και ελέγξαμε ότι η βασική του υποδομή δουλεύει. Βασική δουλειά μας τώρα είναι ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει σε όλες τις συσκευές. 

Αυτό απαιτεί ενέργειες και από εμάς. Θα τις δείτε το επόμενο διάστημα. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

Τόνισε ακόμη: «Το πιο κρίσιμο είναι το μετά. Το ποιο μήνυμα θα στείλεις, σε ποιον θα το στείλεις, σε ποια περιοχή, τι θα λεει, ποιοι θα έιναι οι κανόνες διοίκησης μιας εκκένωσης. Αυτή είναι δουλειά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που είμαστε βέβαιοι ότι θα την κάνει με μεγάλη επάρκεια». 

Υπογράμμισε, επίσης, ότι μελετάται η λειτουργία της εφαρμογής -αν χρειαστεί- σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και πριν το τέλος του έτους.


eidopoiisi00

eidopoiisi02

«Η σημερινή συγκέντρωση και συζήτηση είχε να κάνει με την τεχνική δυνατότητα της χώρας στο να διαχειρίζεται τις υποδομές 112 και της εκπομπής κυψέλης. Η τεχνική δυνατότητα είναι διαθέσιμη στη χώρα. 

Η επιχειρησιακή υπόθεσή είναι σε εξέλιξη. Είμαστε μία κοινωνία, η οποία έχει έναν στόχο, μέρος του οποίου έχει επιτευχθεί και θα δουλέψουμε συνεργατικά ώστε να έχουν ένα επιπλέον εργαλείο τα στελέχη της διοίκησης, που είναι υπεύθυνα για να διαχειρίζονται τις κρίσεις» είπε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Eνωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, Γιώργος Στεφανόπουλος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στον Αύγουστο να υπάρχει μία βασική υπηρεσία ειδοποίησης μέσω μηνυμάτων.

Όπως είχε εξάλλου ανακοινώσει την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η δοκιμαστική αποστολή των μηνυμάτων έγινε στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, χαρακτηρίζοντας «άμεση προτεραιότητα» την ενεργοποίηση του αριθμού 112.


eidopoiisi03

eidopoiisi04

Ερωτηθείς για το πότε θα είναι έτοιμο το σύστημα, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι «απαιτείται η έκδοση υπηρεσιακών σχεδίων από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά η εντολή είναι να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν. 

Η πληροφορία που έχουμε από τους αρμόδιους και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι ότι μπορεί να γίνει σύντομα αλλά δεν θα μπω σε χρονοδιάγραμμα. Θα κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει άμεσα το σύστημα».

eidopoiisi06

dokimas

hfo



epirusblog.gr
5 of 5
Μητσοτάκης: Σε ένα μήνα πρέπει να αποστέλλονται sms από το 112 στους πολίτες
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4395938527600416415
item