Public Issue: Προβάδισμα 15,5 μονάδων για τη ΝΔ -Με ποσοστό άνω του 40%

Public Issue: Προβάδισμα 15,5 μονάδων για τη ΝΔ -Με ποσοστό άνω του 40%

Θηριώδη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις 15,5 μονάδες και ποσοστό πάνω από 40% για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με άνετη αυτοδυναμία, αποτυπώνει το πολιτικό βαρόμετρο Ιουλίου της Public Issue.

Με αυτά τα δεδομένα η διαφορά της τάξης του 15,5% είναι 6 μονάδες σχεδόν επάνω από την συντριπτική διαφορά των ευρωεκλογών μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ (9,4%).

Σύμφωνα με την πρόβλεψη τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

ΝΔ: 42,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 27%
ΚΙΝΑΛ 8%
ΚΚΕ 5,5%
ΧΑ 3,5%
Ελληνική Λύση 3%
ΜέΡΑ 25 3%
Ενωση Κεντρώων 2%
Λοιπά κόμματα: 5,5%



Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την έρευνα, εξασφαλίζει άνετη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία σε όλα τα σενάρια από πεντακομματική μέχρι επτακομματική Βουλή. Ακόμη και στην περίπτωση 7κομματικής Βουλής, η ΝΔ, θα πλησιάσει τις 165 έδρες.



Εάν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά πρώτου/δεύτερου κόμματος, που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου, με εξαίρεση εκείνες του 1974 και του 1977, μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη του 1981 (12,2%).



Τα μεγάλα ερωτήματα αυτών των εκλογών, η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη κινούνται γύρω από το όριο του 3%, με ανοικτά τα ενδεχόμενα να μπουν ή να μείνουν εκτός Βουλής.



Οπως αναφέρεται, ο νέος αναδυόμενος μεταμνημονιακός δικομματισμός προβλέπεται να προσεγγίσει το 70%. Ωστόσο, ενώ ο πόλος της κεντροδεξιάς δείχνει να επανασυσπειρώνεται στη Νέα Δημοκρατία, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον πόλο της κεντροαριστεράς, ο οποίος παραμένει διασπασμένος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.







Τέλος, όπως τονίζεται, αυτό το στοιχείο, αφενός διαφοροποιεί ριζικά τον νέο δικομματισμό («μη-ισορροπημένος») από τον προηγούμενο και αφετέρου εξηγεί, ως ένα βαθμό, τη διεύρυνση της «ψαλίδας» α’/β’ κόμματος. Ο εκλογικός συσχετισμός δυνάμεων, που προβλέπεται να αναδειχθεί από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής θυμίζει έντονα, το 2009, με τους δύο πόλους, όμως, σε αντεστραμμένη διάταξη.

Δημοσκόπηση Pulse: Μπροστά με 8 μονάδες η ΝΔ με καθαρή αυτοδυναμία
Εξάλλου, μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και καθαρή αυτοδυναμία καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ πριν τις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή.

Σύμφωνα με την έρευνα η ΝΔ λαμβάνει το 36% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 28%, αυξάνοντας κατά μία μονάδα την δημοσκοπική του επίδοση. Τρίτο έρχεται το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 7% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5% και η ΧΑ στο 4%.

Στο όριο της εισόδου στην Βουλή βρίσκονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.




Τα σενάρια των εδρών
Με τα σημερινά δεδομένα η Pulse εκτιμά πως η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.



Στο πρώτο σενάριο, όπου τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΜέΡΑ25 εισέρχονται σε επτακομματικό κοινοβούλιο, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει 155 έδρες. Στο δεύτερο σενάριο, όπου η Βουλή είναι εξακομματική, η ΝΔ διευρύνει την πλειοψηφία της σε 159 βουλευτές.




Πηγή: iefimerida.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Public Issue: Προβάδισμα 15,5 μονάδων για τη ΝΔ -Με ποσοστό άνω του 40%
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4317077035544919587
item