Καρδαμύλη: O πιο ψαγμένος προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές!

Καρδαμύλη: O πιο ψαγμένος προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές!
Η πύλη προς τη Μεσσηνιακή πλευρά της Μάνης είναι η Καρδαμύλη, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη, μόλις 31 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το εμπορικό κέντρο της Καλαμάτας, που αποτελεί τον πιο ψαγμένο προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές! 
Η Καρδαμύλη θεωρείται τμήμα της εξωτερικής Μάνης, μιας περιοχής λιγότερο άγριας και σκληρής από την εσωτερική Μάνη, η οποία ξεκινά στην Αρεόπολη. Εδώ οι πρόποδες του Ταυγέτου είναι ακόμα κατάφυτοι, και ο ήλιος είναι πιο μαλακός.
Η ήσυχη και ελκυστική πετρόκτιστη κωμόπολη έχει μετατραπεί σε hot προορισμό για τουρίστες που αναζητούν κάποιο διαφορετικό μέρος με έντονα και ταυτόχρονα ήρεμα χαρακτηριστικά. 
Αποτελεί πόλη έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες που μαγεύονται από τους γραφικούς παραλιακούς της δρόμους και τις πλατείες, την άγρια ομορφιά και το βουνίσιο φόντο. Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα ενθουσιαστούν με τα μονοπάτια που αγκαλιάζουν τους λόφους.
Καρδαμύλη, Μεσσηνία
Ένας από τους πιο διάσημους κατοίκους της Καρδαμύλης ήταν για πολλά χρόνια ο Patrick Leigh Fermor, ένας Αγγλο-Ιρλανδός συγγραφέας που έγραψε πολλά έργα γα την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Μάνη. 
Το παλιό κομμάτι της Καρδαμύλης δεσπόζει πάνω από τη σύγχρονη πόλη, και αποτελείται από μια πλαγιά που “κόβεται” από πέτρινα μονοπάτια, με μεθυστικό άρωμα από τα πεύκα με διάσπαρτα μικρά συμπλέγματα από πυργόσπιτα, μερικά από τα οποία ανακαινίζονται.
Εκτός από την Καρδαμύλη, κάνουμε οδοιπορικό σε ακόμα 4 παραθαλάσσια χωριά της Πελοποννήσου που θυμίζουν νησί!

Τι να δείτε στην ΚαρδαμύληΠύργος Μουρτζίνου, ΚαρδαμύληΠύργος Μουρτζίνου

Ένα από τα χαρακτηριστικά αξιοθέατα της περιοχής είναι το Σπίτι του Patrick και της Joan Leigh Fermor. Πρόκειται για ένα σπίτι-μουσείο που προσφέρει μια ανεπανάληπτη εμπειρία σε μια πανέμορφη τοποθεσία με έναν παραμυθένιο κήπο. Η είσοδος στο σπίτι είναι 10 ευρώ. 
Ο Πύργος Μουρτζίνου είναι ένας εκπληκτικός χώρος που θα σας ταξιδέψει στην εποχή της Επανάστασης του 1821, ενώ έχουν γίνει πολύ αξιόλογες προσπάθειες αναπαλαίωσής του. 
Για να τον επισκεφτείτε, φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια και προμηθευτείτε νερό. Ο χώρος διαθέτει και καφετέρια, ενώ η είσοδος κοστίζει μόλις 2 ευρώ και πρόκειται για ένα μοναδικό αξιοθέατο τεράστιας ιστορικής αξίας.
Στο καταπράσινο νησάκι απέναντι από την Καρδαμύλη, τη Μερόπη, θα βρείτε επιβλητικά οχυρωματικά τείχη και το ναό της Παναγίας που σώζεται από το 18ο αιώνα. 
Αν αγαπάτε την τέχνη, μπορείτε να επισκεφτείτε το Art at the Olive Grove, μέσα σε έναν ελαιώνα, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε ή να συμμετάσχετε στη δημιουργία ψηφιδωτών. 
Η Καρδαμύλη, αν και είναι μια αρκετά μικρή επαρχιακή πόλη, διαθέτει μια πολύ έντονη πολιτισμική ταυτότητα, αφού οργανώνονται πολλά φεστιβάλ, πχ φωτογραφίας, διεθνές φεστιβάλ τζαζ, live βραδιές, και πολλά άλλα!

Πού να φάτε και πού να πιείτεΤαβέρνα της Λέλας, Καρδαμύλη

Ταβέρνα της Λέλας
Η Καρδαμύλη αποτελεί ένα μικρό γαστρονομικό παράδεισο, με τοπικά προϊόντα που μπορείτε να απολαύσετε στα εστιατόρια ή καφενεία ή να τα προμηθευτείτε για να τα πάρετε μαζί σας. Από τα πιο γνωστά εδέσματα είναι το σύγκλινο, τα τοπικά τυριά σφέλα και φέτα, τα λαλάγγια, κλπ.
Οι Ελιές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της περιοχής, αφού προσφέρει πεντανόστιμα πιάτα σε μια αυλή κάτω από ελαιόδεντρα. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. 
Το σκηνικό είναι απίστευτο και το βράδυ, και κάθε μέρα το μενού περιλαμβάνει καλομαγειρεμένα πιάτα με αρνί, κοτόπουλο και ψάρι, μαζί με μυρωδικά και φυσικά, το εξαίσιο τοπικό ελαιόλαδο. Για όσους δυσκολεύονται να το αποχωριστούν, το οικογενειακό αυτό εστιατόριο διαθέτει 10 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.
Η Κυρία Λέλα ήταν η σπιτονοικοκυρά του Patrick Leigh Fermor, και ήταν διάσημη για την απλή και σπιτική μαγειρική της, με αρωματικό ελαιόλαδο και ολόφρεσκες ντομάτες και μυρωδικά. 
Η Ταβέρνα της Λέλας αποτελεί θεσμό στην περιοχή, και το δείπνο κάτω από τα δέντρα στην παραθαλάσσια αυλή ενός σπιτιού που είναι καλυμμένο με πικροδάφνες, είναι must αν επισκεφτείτε την Καρδαμύλη. 
Κοτόπουλο με δεντρολίβανο, μουσακάς και ψαρόσουπα είναι μερικά από τα πιάτα της Λέλας που ετοιμάζουν καθημερινά ο γιος της με τους συνεργάτες του.
Λίγο πιο ψαγμένες και λιτές επιλογές είναι το Πέρασμα, για πεντανόστιμες πίτσες και μεσογειακή κουζίνα, και το καφέ Ανδρουβίστα, για υπέροχο καφέ, πρωινό και λαχταριστές πίτες!
Ένα αγαπημένο cafe-bar στην περιοχή είναι το Aquarella, με την τεράστια αυλή που δίνει την αίσθηση ότι αιωρείσαι πάνω από τη θάλασσα. 
Στο Lola frozen yogurt θα απολαύσεις, εκτός από frozen yogurt, φρέσκα και πεντανόστιμα γλυκά, που θα τα συνοδεύσεις με υπέροχο καφέ ή ένα φρεσκότατο χυμό.
Τέλος, αν αναζητάτε ένα μπαράκι να απολαύσετε ένα ποτό ή κοκτέιλ, προτιμήστε το Bar 1866με την ατμοσφαιρική αυλή, το ευγενικό προσωπικό και τη τζαζ μουσική.

Πού να κολυμπήσετεΠαραλία Φονέα, ΜάνηΠαραλία Φονέα

Η παραλία Δελφίνια διαθέτει άμμο, βοτσαλάκια και υπέροχα, καταπράσινα νερά. Από πάνω θα βρείτε καφέ-μπαρ για να προμηθευτείτε τα απαραίτητα, ενώ θα μαγευτείτε από το φυσικό τοπίο.
Στην παραλία του Φονέα, ίσως η πιο γνωστή της περιοχής, διαθέτει βότσαλα και είναι λίγο πιο “περιπετειώδης” αλλά εξίσου μοναδική. Το γύρω από την παραλία υπάρχει βλάστηση, σπηλιές και ένα μοναδικό σκηνικό που θα ερωτευτείτε, ενώ τα πράσινα νερά θα σας κάνουν να θέλετε να επιστρέψετε.
Αν προτιμάτε πιο οργανωμένες καταστάσεις, η απέραντη παραλία Ριτσά στην είσοδο της πόλης, διαθέτει ησυχία, κρυστάλλινα νερά, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Εκεί θα βρείτε μαγαζάκια για καφέ και χαλαρό φαγητό.
Τέλος, μια ακόμα ονειρεμένη παραλία είναι το Καλαμίτσι, που θα βρείτε βγαίνοντας από την Καρδαμύλη με κατεύθυνση την Στούπα. Είναι μικρή, όμορφη, με βότσαλα και αγκαλιασμένη από απίστευτη βλάστηση και ψηλά δέντρα.

Πού να μείνετε στην ΚαρδαμύληVardia Hotel, Καρδαμύλη, ΜεσσηνίαΠρωινό με θέα στο Vardia Hotel

Η Καρδαμύλη διαθέτει υπέροχα τουριστικά καταλύματα, αφού πολλά από τα πυργόσπιτα που έχουν ανακαινιστεί και διατίθενται προς ενοικίαση. 
Στην περιοχή θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και Αirbnb. Το ξενοδοχείο Παλατάκι διαθέτει θέα στη θάλασσα και πίσω του δεσπόζει ο Ταϋγετος. 
Άλλο γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής είναι το Kalamitsi Hotel, 5 λεπτά περίπου με το αυτοκίνητο από την πόλη. 
Οι Ελιές προσφέρουν ενοικιαζόμενα δωμάτια σχεδόν πάνω στη θάλασσα, τα δωμάτια Ifigeneia βρίσκονται στο κέντρο και διαθέτουν κήπο, βεράντα και wifi, ενώ το Vardia θα το βρείτε κρεµασµένο κυριολεκτικά πάνω από την παλιά πόλη της Καρδαµύλης στα πόδια του Ταΰγετου να διακρίνεται για την προνοµιακή του θέση. 
Επίσης, διαθέτει υπέροχο πρωινό και είναι 2 λεπτά με το αυτοκίνητο από την παραλία Ριτσά. Το σίγουρο είναι, ότι όποιο είδος διαμονής κι αν επιλέξετε, θα απολαύσετε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, αφού η Καρδαμύλη είναι μια πόλη που δεν έχει υποστεί τουριστική διάβρωση και προσφέρεται ακόμα σεβασμός και αξία στον επισκέπτη.
epirusblog.gr
5 of 5
Καρδαμύλη: O πιο ψαγμένος προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 9180169197725645661
item