Η εκδίκηση του Μπόρις Τζόνσον: Έδιωξε τους μισούς υπουργούς της Μέι και τρέχει για το Brexit

Η εκδίκηση του Μπόρις Τζόνσον: Έδιωξε τους μισούς υπουργούς της Μέι και τρέχει για το Brexit

Κάθε λαός έχει το δικαίωμα να επιλέγει τους ηγέτες του. Στη Βρετανία δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο Μπόρις Τζόνσον δεν κέρδισε τον πρωθυπουργικό θώκο μέσα από τη διαδικασία των εκλογών. 

Τοποθετήθηκε εκεί μετά από επιλογή των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, στη θέση της Τερέζα Μέι, που ολοκλήρωσε τη διαδικασία του Brexit. 

Ο Μπόρις Τζόνσον, λοιπόν, ένας παραπλανητικός δημοσιογράφος, οδηγός του οποίου ήταν η πρόκληση και όχι η πραγματική είδηση, έχει πάρει το «τιμόνι» της 7ης οικονομίας στον κόσμο, της Βρετανίας, προκειμένου να την οδηγήσει με ασφάλεια εκτός του «λιμανιού» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο θιασώτης του Brexit άνευ όρων, είναι σε θέση να πετύχει μία συμφωνία για ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα; Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα, ωστόσο η ανησυχία και οι διεθνείς αντιδράσεις για τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας συνεχίζονται.

Την «ανελέητη αποφασιστικότητα», όπως γράφει ο Guardian, του Μπόρις Τζόνσον να προχωρήσει με το Brexit έδειξαν οι επιλογές του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας για τα μέλη που θα απαρτίσουν το υπουργικό του συμβούλιο.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι «απολύθηκαν» σχεδόν οι μισοί υπουργοί. Αίσθηση προκάλεσε, δε, η επιλογή Τζόνσον να δώσει χαρτοφυλάκιο - αυτό του υπουργείου Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής - και στον αδελφό του, Τζον.

Πλέον όλοι περιμένουν την σημερινή πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου αλλά και την πρώτη ομιλία του στη Βουλή.

Το νευραλγικό πόστο του υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σαχίντ Τζάβιντ, ο οποίος αντικαθιστά τον Φίλιπ Χάμοντ.

Νέος υπουργός Εξωτερικών αναδείχθηκε ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος υπήρξε υπουργός αρμόδιος για το Brexit αλλά αποχώρησε από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι διαφωνώντας με τους χειρισμούς της και τη συμφωνία για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Ο Ράαμπα στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι να αποχωρήσει η χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Υπουργός αρμόδιος για το Brexit στη νέα κυβέρνηση παρέμεινε Στίβεν Μπάρκλεϊ, ο οποίος τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ ενός άτακτου Brexit ώστε να συντελεστεί με συνοπτικές διαδικασίες η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. 

Υπουργός Εμπορίου διορίστηκε η 43χρονη Λιζ Τρας, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, όμως στην πορεία άλλαξε κατεύθυνση θεωρώντας ότι ένα διαζύγιο θα ευνοούσε την οικονομία της χώρας της. 

Brexit δείχνει και η επιλογή Τζόνσον για τη θέση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων που δεν είναι άλλος από τον μέγα υποστηρικτή του διαζυγίου της Βρετανίας από την ΕΕ, Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Όλα τα ονόματα της κυβέρνησης Τζόνσον έχουν ως εξής:

Υπουργός Οικονομικών: Σατζίντ Τζάβιντ. Διαδέχεται τον Φίλιπ Χάμοντ.
Υπουργός Εσωτερικών: Πρίτι Πάτελ. Διαδέχεται τον Σατζίντ Τζάβιντ.
Υπουργός Εξωτερικών: Ντόμινικ Ράαμπ. Διαδέχεται τον Τζέρεμι Χαντ.
Υπουργός αρμόδιος για το Brexit: Στέφεν Μπάρκλεϊ. Παραμένει στο πόστο του.
Καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ: Μάικλ Γκαβ. Διαδέχεται τον Ντέιβιντ Λίντινγκτον.
Υπουργός Άμυνας: Μπεν Γουάλας. Διαδέχεται την Πένι Μορντόντ.
Υπουργός Εμπορίου: Λιζ Τρας. Διαδέχεται τον Λίαμ Φοξ.
Υπουργός Υγείας: Ματ Χάνκοκ. Παραμένει στο πόστο του.
Υπουργός Περιβάλλοντος: Τερέζα Βίλιερς. Διαδέχεται τον Μάικλ Γκαβ.
Υπουργός Παιδείας: Γκάβιν Γουίλιαμσον. Διαδέχεται τον Ντέμιαν Χιντς.
Υπουργός Πολιτισμού: Νίκι Μόργκαν. Διαδέχεται τον Τζέρεμι Ράιτ.
Υπουργός Επιχειρήσεων: Άντρεα Λίντσομ. Διαδέχεται τον Γκρεγκ Κλαρκ.
Υπουργός Στέγασης: Ρομπέρ Τζένρικ. Διαδέχεται τον Τζέιμς Μπρόκενσιρ.
Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων: Αμπερ Ραντ. Παραμένει στο πόστο της.
Υπουργός Δικαιοσύνης: Ρόμπερτ Μπάκλαντ. Διαδέχεται τον Ντέιβιντ Γκοκ.
Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης: Αλοκ Σάρμα. Διαδέχεται τον Ρόρι Στιούαρντ
Υπουργός Μεταφορών: Γκραντ Σαπς. Διαδέχεται τον Κρις Γκρέιλινγκ.
Υπουργός Ουαλίας: Αλούν Κέιρνς
Υπουργός Βορείου Ιρλανδίας: Τζούλιαν Σμιθ. Διαδέχεται την Κάρεν Μπράντλεϊ.
Υπουργός Σκοτίας: Άλιστερ Τζακ. Διαδέχεται τον Ντέιβιντ Μαντέλ.

Ο γερμανικός Τύπος κάθε άλλο παρά ευνοϊκά αντιμετώπισε τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και τους υπαινιγμούς του Μπόρις Τζόνσον για εκ νέου διαπραγμάτευση των όρων του Brexit, αισθάνθηκε την ανάγκη, μέσω του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, να τονίσει τις αρνητικές συνέπειες μίας «άτακτης» εξόδου για όλες τις πλευρές. 


Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας χαρακτήρισε «εξωπραγματικές» τις σκέψεις του Μπόρις Τζόνσον, ενώ πολλοί ηγέτες και Μέσα επέλεξαν στην παρούσα φάση να διατηρήσουν μία... τακτική αναμονής, ακολουθώντας το τυπικό των διαδικασιών.

Γερμανικός Τύπος: Βρετανικό χιούμορ... ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

Τα σχόλια στον γερμανικό Τύπο για την αναρρίχηση του Μπόρις Τζόνσον στο '"τιμόνι" της Βρετανίας ήταν σαρωτικά εναντίον του.

Ανατρέχοντας στο δημοσιογραφικό παρελθόν του, η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: "Ως νεαρός ανταποκριτής ο Μπόρις Τζόνσον είχε ασχοληθεί με την ΕΕ και τους θεσμούς της, διακρινόμενος για τη χαιρεκακία, την ειρωνεία του, καθώς και την παραπλανητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας. 


Ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μέι, από το 2016 έως το 2018, ξεχώρισε για την έλλειψη επιτυχιών και για την αγενή ρητορική του. Πολλοί από εκείνους που συνεργάστηκαν μαζί του έχουν δυσάρεστες αναμνήσεις. 

Το γεγονός ότι ο Τζόνσον γίνεται τώρα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα τους φαίνεται ως μία πρόκληση του πεπρωμένου ή ως ένα κακόγουστο αστείο".

"Βρετανικό χιούμορ" είναι ο εύγλωττος πρωτοσέλιδος τίτλος της Tageszeitung πάνω από μία φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον να ποζάρει δίπλα στον ανδριάντα του Τσόρτσιλ.

Για τη Sueddeutsche Zeitung, "η αναρρίχηση του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία είναι η νεότερη απόδειξη για τη δυσλειτουργία του πολιτικού συστήματος στη Βρετανία. Εδώ και πολύ καιρό κανένας πρωθυπουργός δεν έχει εδραιωθεί με τόσο αντιδημοκρατικό τρόπο, αναλαμβάνοντας τα ηνία σε μία ώρα έσχατης ανάγκης και μάλιστα με τόσο ασήμαντα προσόντα".

Τέλος, η Badische Zeitung σημειώνει: "Η Βρετανία έχει έναν πρωθυπουργό που πατάει γκάζι στον δρόμο της εξόδου από την ΕΕ. Δεν είναι υπόθεση των υπόλοιπων Ευρωπαίων να τον σταματήσουν".

Προειδοποίηση ΕΕ για τις συνέπειες ενός άτακτου Brexit

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον για τις "πολύ επιζήμιες οικονομικά συνέπειες" μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία της Βρετανίας από την ΕΕ, την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του.

Επανέλαβε επίσης τη δυνατότητα για τροποποιήσεις στην κοινή πολιτική διακήρυξη για τη συμφωνία αποχώρησης που είχε δεχτεί το Λονδίνο, αλλά όχι στη συμφωνία του διαζυγίου.

Ο Τζόνσον επανέλαβε επανειλημμένα την πρόθεσή του να εφαρμόσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, η καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί έπειτα από δύο αναβολές για την έξοδο της Βρετανίας, και αυτή την ίδια χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

"Πρόσφατες δηλώσεις, κυρίως αυτές που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου", προειδοποίησαν οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δήλωσή τους στο τέλος συνεδρίασης που διεξήχθη με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

"Μια έξοδος χωρίς συμφωνία θα είναι πολύ επιζήμια οικονομικά, ακόμη και αν οι ζημιές δεν θα προκληθούν με τον ίδιο τρόπο στις δύο πλευρές", προειδοποίησαν. Ένα Brexit χωρίς συμφωνία "δεν θα αντισταθμιστεί από κάποιας μορφής διευθέτηση ή μια μίνι συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας", δήλωσαν. 

Η ΕΕ δεν θα διαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης που συνομολογήθηκε μεταξύ της ΕΕ και της βρετανικής κυβέρνησης, επανέλαβαν οι ευρωβουλευτές. 


"Μια συντεταγμένη έξοδος δεν είναι δυνατή παρά εάν τα δικαιώματα των πολιτών, η οικονομική ρύθμιση και ένα δίκτυ ασφαλείας (backstop) που, σε κάθε περίπτωση, εγγυάται την απουσία σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας, προστατεύει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και προστατεύει το σύνολο της ενιαίας αγοράς, εξασφαλίζονται", τόνισαν.

Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για το Brexit δηλώνει "ανοικτή σε τροποποιήσεις στην πολιτική διακήρυξη, κυρίως αν αυτές προβλέπουν πολύ πιο ακριβείς λεπτομέρειες και μια πιο φιλόδοξη μελλοντική σύμπραξη ΕΕ - Βρετανίας ώστε η ανάπτυξη του ιρλανδικού διχτυού ασφαλείας να μην είναι απαραίτητη".

Ο Μπαρνιέ δεν έκανε δηλώσεις στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης με τους ευρωβουλευτές. Αλλά χθες ανακοίνωσε ότι "ανυπομονεί να εργαστεί εποικοδομητικά με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, για να διευκολυνθεί η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης και να επιτραπεί ένα συντεταγμένο Brexit".

Ιρλανδία: Εξωπραγματικός ο υπαινιγμός για επαναδιαπραγμάτευση του Brexit

Αναστάτωση σε ΔΝΤ, ΕΕ και Ιρλανδία φέρνει η νέα πολιτική ηγεσία της Βρετανίας. «Ο υπαινιγμός του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ότι μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί εξ ολοκλήρου τη συμφωνία αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση εντός των επόμενων μηνών είναι εξωπραγματικός», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

«Οι κόκκινες γραμμές που θέτει η ΕΕ δεν έχουν αλλάξει και η διαπραγματευτική θέση των Βρυξελλών δεν θα αλλάξει ενόψει της προγραμματισμένης εξόδου της Βρετανίας, στις 31 Οκτωβρίου», προειδοποίησε δε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Ο Βαράντκαρ έκανε τη δήλωση αυτή απαντώντας στην υπόσχεση που έδωσε ο Μπόρις Τζόνσον στην πρώτη ομιλία του ως πρωθυπουργός να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ «χωρίς εάν ή όμως» με «μια νέα συμφωνία, μια καλύτερη συμφωνία». 

«Ακούγοντας αυτά που είπε σήμερα είχα την εντύπωση ότι δεν μιλούσε μόνο για τη διαγραφή του backstop (για τη Βόρεια Ιρλανδία), αλλά για μια εντελώς νέα συμφωνία, μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει», τόνισε.

«Οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι μπορεί να υπάρξει μια ολοκαίνουρια συμφωνία, την οποία θα διαπραγματευτεί μέσα σε εβδομάδες ή μήνες, είναι εξωπραγματικός», συνέχισε ο Βαράντκαρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι RTE.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός συνεχάρη τον Τζόνσον, συμβουλεύοντάς τον να διανθίσει «με λίγες λεπτομέρειες κάποια από τα σλόγκαν και τις δηλώσεις του» για το Brexit. 

«Η αυτοπεποίθηση και ο ενθουσιασμός δεν υποκαθιστούν την ευρωπαϊκή ή την εξωτερική πολιτική. Θα χρειαστεί να ακούσουμε λεπτομερώς τι έχει κατά νου», τόνισε.

Μολονότι ο Τζόνσον είπε στην ομιλία του ότι είναι πρόθυμος να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, εάν είναι αναγκαίο, ο Βαράντκαρ σημείωσε ότι για τον ίδιο είναι ξεκάθαρο πως ο νέος πρωθυπουργός δεν έχει τη στήριξη του κοινοβουλίου για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.
epirusblog.gr
5 of 5
Η εκδίκηση του Μπόρις Τζόνσον: Έδιωξε τους μισούς υπουργούς της Μέι και τρέχει για το Brexit
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5216108994587612438
item