Ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι ο νέος Ελληνας Επίτροπος στην θέση του Αβραμόπουλου

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι ο νέος Ελληνας Επίτροπος στην θέση του Αβραμόπουλου

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναμένεται να είναι ο νέος Ελληνας Επίτροπος στην Κομισιόν της Ουρσουλα φον ντερ Λάϊεν, όπως αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανακοίνωση του νέου Επιτρόπου αναμένεται να γίνει γύρω στις 5 το απόγευμα από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το σάιτ Politico αναφέρει σήμερα ότι υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου της Ελλάδας θα είναι σύμφωνα με φήμες ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. «Ωστόσο ο κ. Σχοινάς αρνήθηκε να σχολιάσει», γράφει το γνωστό σάιτ.

Το δημοσίευμα του Politico για τον Μαργαρίτη Σχοινά

Οσα έγραψε το σάιτ Politico. 
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σήμερα την επιλογή του για τον επόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο της Ελλάδας, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ποιος θα είναι ο υποψήφιος, ο οποίος δεν είναι ξένος στην Κομισιόν; 

Φήμες από την Αθήνα αναφέρουν πως ο υποψήφιος δεν θα είναι άλλος από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά. Ο Σχοινάς αρνήθηκε να σχολιάσει. Μείνετε συντονισμένοι, όπως θα έλεγε».



Το ποιο θα είναι το χαρτοφυλάκιο του νέου Επιτρόπου δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι με βάση την εμπειρία του Μαργαρίτη Σχοινά, και την καριέρα του στις Βρυξέλλες, το ελληνικό χαρτοφυλάκιο θα είναι αναβαθμισμένο. Η τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά δίνει τέλος και στα σενάρια περί αποστολής στις Βρυξέλλες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007 έως το 2009 εκλεγμένος με τη Νέα Δημοκρατία. Υπήρξε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής του πρόεδρου της Κομισιόν Μπαρόζο, θήτευσε επικεφαλής του γραφείου του Κύπριου Επίτροπου Μάρκου Κυπριανού, αλλά η κορύφωση της ευρωπαϊκής του καριέρας ήρθε, όταν διορίστηκε εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.

Δίπλα στον πρόεδρο της Κομισιόν που χειρίστηκε την ελληνική κρίση, ο Μαργαρίτης Σχοινάς έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στον χώρο του ευρώ. Ολοι τον θυμούνται για παράδειγμα να μεταφράζει στους εμβρόντητους συνεργάτες του Γιούνκερ ,το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα, αλλά και τα μηνύματα που έστελνε στην Αθήνα, τις πιο κρίσιμες στιγμές της κρίσης του Grexit, με εντολή του Γιούνκερ.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ γνώρισε τον Μαργαρίτη Σχοινά, όταν ήταν ευρωβουλευτής μεταξύ 2007 – 2009. Ο προηγούμενος πρόεδρος της Κομισιόν τον ξαναβρήκε στην Αθήνα, όπου ο Ζοζέ Μπαρόζο τον είχε στείλει επικεφαλής της task force στην Ελλάδα. Μέσα από την συνεργασία του με τον Γιούνκερ, οι δύο άνδρες ανέπτυξαν μια πραγματική φιλία που διαρκεί στον χρόνο.

Η αγάπη για την Φούρκα της Χαλκιδικής
Ο 57χρονος Μαργαρίτης Σχοινάς είναι παιδί της Θεσσαλονίκης. Η επιθυμία του για ευρωπαϊκή καριέρα ξεκίνησε από τότε που σπούδαζε στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ του Βελγίου. Ο Έλληνας εκπρόσωπος Τύπου είναι παντρεμένος με την Ισπανίδα Μερσέντες Αλβαργκονσάλεζ, και έχουν αποκτήσει δύο γιους, τον Στέργιο και τον Γιάννη. Κάθε καλοκαίρι επισκέπτεται το αναπαλαιωμένο σπίτι του παππού του στη Φούρκα της Χαλκιδικής, που αποτελεί και την μεγάλη του λατρεία.

epirusblog.gr
5 of 5
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι ο νέος Ελληνας Επίτροπος στην θέση του Αβραμόπουλου
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3462257408324327006
item