Γερμανία: Εκκληση στην Τουρκία να απέχει από τις παράνομες γεωτρήσεις - Παρακολουθεί με ανησυχία Γερμανία: Εκκληση στην Τουρκία να απέχει από τις παράνομες γεωτρήσεις - Παρακολουθεί με ανησυχία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γερμανία: Εκκληση στην Τουρκία να απέχει από τις παράνομες γεωτρήσεις - Παρακολουθεί με ανησυχία

Γερμανία: Εκκληση στην Τουρκία να απέχει από τις παράνομες γεωτρήσεις - Παρακολουθεί με ανησυχία

«Να απέχει από παράνομες γεωτρήσεις» καλεί το Βερολίνο την Άγκυρα, ζητώντας της παράλληλα να αποφύγει μια κλιμάκωση».

Συγκεκριμένα, έκκληση προς την Τουρκία «να αποφύγει μια κλιμάκωση και να απέχει από τέτοιες παράνομες γεωτρήσεις», απηύθυνε σήμερα το Βερολίνο, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο «με μεγάλη ανησυχία».

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα τις τουρκικές ανακοινώσεις, για τη διεξαγωγή γεωτρήσεων στην περιοχή νοτιοανατολικά της κυπριακής χερσονήσου της Καρπασίας. 

Απευθύνουμε έκκληση προς την Τουρκία να αποφύγει μια κλιμάκωση και να απέχει από τέτοιες παράνομες γεωτρήσεις», δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ και παρέπεμψε τόσο στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου, «το οποίο καταδίκασε έντονα την διαρκή παράνομη πρακτική» της Τουρκίας, όσο και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η διένεξη για τις γεωτρήσεις μπορεί να λυθεί μόνο μέσω διαλόγου»
Ο κ. Μπρόιλ τόνισε ακόμη ότι αυτή η διένεξη μπορεί να επιλυθεί «μόνο μέσω διαλόγου και σεβασμού του διεθνούς δικαίου» και πρόσθεσε ότι ως προς αυτό, όλοι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει. «Απευθύνουμε έκκληση προς τους εμπλεκόμενους και βεβαίως ιδιαίτερα προς την Τουρκία, να επιστρέψουν στη βάση του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, ο κ. Μπρόιλ απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν συνηθίζει να ανακοινώνει λεπτομέρειες για τη θέση της «πριν από τις διαβουλεύσεις, κατά την διάρκεια του διαλείμματος για καφέ και στο τέλος», αλλά «διαβουλευόμαστε από κοινού με τους εταίρους μας στην ΕΕ και θα υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή θέση, την οποία η γερμανική κυβέρνηση θα στηρίζει πλήρως».

epirusblog.gr
5 of 5
Γερμανία: Εκκληση στην Τουρκία να απέχει από τις παράνομες γεωτρήσεις - Παρακολουθεί με ανησυχία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5480397884175803845
Σχόλια
item