Γιάννενα: ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, τονώνουν την αγορά ακινήτων Γιάννενα: ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, τονώνουν την αγορά ακινήτων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, τονώνουν την αγορά ακινήτων

Γιάννενα: ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, τονώνουν την αγορά ακινήτων
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση φαίνεται πως συμβάλλουν στην προσπάθεια ανάκαμψης των αγοραπωλησιών ακινήτων και στα Γιάννενα.
Στην αφετηρία ενός νέου κύκλου ανόδου, μετά τη δεκαετία της κρίσης, φαίνεται να βρίσκεται πλέον η αγορά ακινήτων, με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες από την νέα κυβέρνηση να μοιάζουν ικανά να τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικοδομής, η οποία κατέρρευσε κατά 90% από το 2005 μέχρι και το 2017.
Διευκόλυνση στην πραγματοποίηση συναλλαγών, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, μείωση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου, αναστολή του ΦΠΑ 24% στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων και του φόρου υπεραξίας για τα επόμενα τρία χρόνια και καθιέρωση έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες για ενεργειακή, λειτουργική κι αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων, συνιστούν ένα θετικό «σοκ» στην κτηματαγορά, πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα.
Αν μάλιστα τα παραπάνω συνοδευθούν και από τη λήψη μέτρων θεσμικής θωράκισης της αγοράς ακινήτων, ώστε αυτή να ωριμάσει και να αναβαθμιστεί στα μάτια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης, τότε θα πρόκειται για μια νέα περίοδο άνθησης για τον κλάδο, αλλά σε πιο στέρεες βάσεις.
Το πρώτο βήμα, σε επίπεδο ψυχολογίας, κυρίως για τους νυν και τους επίδοξους νέους ιδιοκτήτες, γίνεται μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά για τα επόμενα δύο χρόνια, μέτρο το οποίο συμπεριλαμβάνει και τον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος επιβάλλεται σε όσους διαθέτουν ακίνητο αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η παρέμβαση που επίκειται αναφορικά με την τριετή αναστολή του ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας.
Σημαντική κρίνεται και η πρόσφατη απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γ. Πιτσιλή, η οποία καθιστά περιττή από 1ης Σεπτεμβρίου την επίσκεψη στην εφορία για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.
Βάσει αυτής, οι τελευταίοι θα μπορούν να προχωρούν σε μεταβιβάσεις, μέσω μιας απλής εκτύπωσης του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από το Διαδίκτυο, η οποία αρκεί για να τεκμηριώσει ότι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Δεν θα απαιτείται δηλαδή πλέον η έγκριση και του τοπικού εφόρου, που οδηγούσε σε πλήθος καθυστερήσεων.
Οι συμβολαιογράφοι
Έτσι, όπως αποδεικνύεται και στην πράξη, οι προαναφερόμενοι λόγοι, δίνουν ώθηση στην κτηματαγορά, σύμφωνα και με τον Πρόεδρο των Συμβολαιογράφων Ιωαννίνων, Γιάννη Παππά.
Ο κ. Παππάς, μιλώντας στο Ioannina TV, σημείωσε χθες πως αυτή την περίοδο και σε αντίθεση με το Κτηματολόγιο που κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς και όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί και νέα παράταση, οι περισσότεροι που πηγαίνουν στα συμβολαιογραφεία είναι για να κάνουν αγοροπωλησίες ακινήτων.
«Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία αυτής της ανάκαμψης της ζήτησης, καθώς σήμερα αρκετά ακίνητα έχουν ετήσια λειτουργικά έξοδα χιλιάδων ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν εύκολα αγοραστή. 
Η μείωση που εξαγγέλθηκε βοηθά σημαντικά στην αναθέρμανση της αγοράς ενώ θετικές θα είναι οι εξελίξεις και για μια σειρά από επαγγελματικούς χώρους που έχουν άμεση σύνδεση με την οικοδομή», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς.
Τέλος, ερωτηθείς για το Κτηματολόγιο, ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων υποστήριξε ότι μένει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί σημειώνοντας ότι σε αυτή την καθυστέρηση συνηγόρησαν οι πολλές εκλογικές αναμετρήσεις ενώ παράλληλα βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού 
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, τονώνουν την αγορά ακινήτων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7836731030273634912
Σχόλια
item