Ανδρική γονιμότητα: Ποιος είναι ο ύπουλος εχθρός

Ανδρική γονιμότητα: Ποιος είναι ο ύπουλος εχθρός
Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποτελέσει απειλή για το σπέρμα και την ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι τα κατά καιρούς κύματα καύσωνα βλάπτουν το σπέρμα των εντόμων, πράγμα που έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη γονιμότητά τους έως του σημείου της στείρωσης.
Αυτό, κατά τους επιστήμονες, μπορεί να εξηγεί γενικότερα γιατί η κλιματική αλλαγή έχει διαχρονικά οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού διαφόρων ειδών στη φύση.
«Γνωρίζουμε ότι η βιοποικιλότητα πλήττεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, όμως, είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τις ακριβείς αιτίες γι’ αυτό. Η νέα μελέτη μας δείχνει ότι το σπέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην άνοδο της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος», δήλωσε ο καθηγητής Ματ Κέιτζ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κέιτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανέφεραν ότι «τα ακραία συμβάντα, όπως οι καύσωνες γίνονται ολοένα πιο συχνά, έντονα και εκτεταμένα, προκαλώντας τοπικές εξαφανίσεις ειδών. Μία εξήγηση γι’ αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το σπέρμα».
Οι ερευνητές εξέτασαν σκαθάρια που εκτέθηκαν στο εργαστήριο σε συνθήκες ανάλογες ενός καύσωνα. Διαπιστώθηκε ότι υπήρξε ελάττωση της ποσότητας και ποιότητας του σπέρματος των αρσενικών εντόμων, καθώς και μείωση κατά 50% έως 75% του αριθμού των απογόνων.
Επιπλέον, μειώθηκε η σεξουαλική διάθεση των αρσενικών σκαθαριών, που ζευγάρωναν τις μισές φορές από ό,τι σε συνθήκες κανονικών θερμοκρασιών. Αντίθετα, τα θηλυκά σκαθάρια δεν επηρεάσθηκαν από την αυξημένη θερμοκρασία.
Όταν αρσενικά σκαθάρια εκτίθεντο σε δύο διαδοχικά κύματα καύσωνα με διαφορά δέκα ημερών, η παραγωγή απογόνων τους δεν ήταν ούτε το 1% σε σχέση με τα έντομα που ζούσαν σε κανονικές θερμοκρασίες. 
Επίσης, οι απόγονοι που είχαν γεννηθεί από αρσενικά σκαθάρια, που προηγουμένως είχαν εκτεθεί σε καύσωνες, ζούσαν λιγότερο. 
Προβληματική ήταν και η αναπαραγωγική ικανότητα των «γιων» που προέρχονταν από «μπαμπάδες» που είχαν περάσει καύσωνες, καθώς οι απόγονοι δυσκολεύονταν με τη σειρά τους να γονιμοποιήσουν θηλυκά σκαθάρια.
Βεβαίως, είναι άλλο θέμα το κατά πόσο οι άνδρες θα έχουν παρόμοιες επιπτώσεις με τα αρσενικά σκαθάρια, καθώς υπάρχει …τεράστια διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη!
epirusblog.gr
5 of 5
Ανδρική γονιμότητα: Ποιος είναι ο ύπουλος εχθρός
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3440097097816846220
item