Ενόχληση Τουρκίας για τον Δένδια: «Ελλάδα και Κύπριοι είναι τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης» Ενόχληση Τουρκίας για τον Δένδια: «Ελλάδα και Κύπριοι είναι τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ενόχληση Τουρκίας για τον Δένδια: «Ελλάδα και Κύπριοι είναι τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης»

Ενόχληση Τουρκίας για τον Δένδια: «Ελλάδα και Κύπριοι είναι τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης»

Επίθεση στον νέο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια, που χαρακτήρισε πρόσφατα την Τουρκία «άτακτο παιδί της Μεσογείου» εξαπέλυσε το Τουρκικό ΥΠΕΞ.

Με αφορμή και την πρώτη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπό την ηγεσία του κ. Δένδια, που καταδίκασε την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας με τις γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου, καθώς και τις πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για τη δραστηριότητα του γεωτρύπανου Γιαβούζ το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει στην μακροσκελή ανακοίνωσή του Ελλάδα και Κύπρο «κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης», αμφισβητεί την αμερόληπτη στάση της ΕΕ κι επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προχωρήσει το Γιαβούζ στις γεωτρήσεις.

Τι αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Όπως είναι γνωστό, το πλωτό γεωτρύπανό μας Πορθητής άρχισε τις δραστηριότητές του δυτικά της Κύπρου, όπου η κυβέρνησή μας παραχώρησε άδεια προς τα Τουρκικά Πετρέλαια το 2009 και το 2012 εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει ανακηρύξει η χώρα μας στα Ηνωμένα Έθνη. 

Το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανό μας, Γιαβούζ, που αναπτύχθηκε νότια της χερσονήσου της Καρπασίας, διενεργεί γεωτρήσεις για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων εντός των περιοχών που έχει δώσει σχετική άδεια η ΤΔΒΚ από το 2011 στα Τουρκικά Πετρέλαια.

«Βρίσκουμε παράξενη τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε συνέντευξή του αναφορικά με τις υπεράκτιες δραστηριότητες της Τουρκίας, που διεξάγονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο. 

Στην πραγματικότητα ο τίτλος “κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης” ανήκει στην Ελλάδα. Και το άτακτο παιδί της Ευρώπης είναι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, που έγινε μέλος της Ε.Ε. κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και αποσταθεροποίησε έτσι εδώ και χρόνια μαζί με την Ελλάδα την ανατολική Μεσόγειο. 

Η ιδιότητα μέλους της ΕΕ, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί, δεν δίνει στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση το δικαίωμα να σφετερίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Υπό αυτή την έννοια, απορρίπτουμε τις δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και των αξιωματούχων της Ε.Ε., οι οποίες χαρακτηρίζουν παράνομες τις προαναφερθείσες δραστηριότητες της χώρας μας. 

Είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι δηλώσεις αυτές δεν αναφέρουν τους Τουρκοκύπριους και αγνοούν την παρουσία τους στο νησί, μολονότι είναι συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα δικαιώματα των οποίων παραβιάζονται από το 1963.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετέχει σ’ αυτό το θεατρικό έργο παρανομίας, που σκηνοθέτησε το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο κατά των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού. 

Κατέστη έτσι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σε θέση να αναλάβει ρόλο αμερόληπτου μεσολαβητού στις διαπραγματεύσεις για την διευθέτηση του Κυπριακού.

Η Τουρκία, όπως προστατεύει τα δικαιώματα της στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί, όσο οι Ελληνοκύπριοι δεν περιλαμβάνουν τους Τουρκοκύπριους στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, περιλαμβανομένου του διαμοιρασμού των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες και δεν εγγυώνται τα δικαιώματά τους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τις πρόσφατες δηλώσεις των τουρκοκυπριακών Αρχών, οι οποίες εξέδωσαν άδειες στα Τουρκικά Πετρέλαια το 2001, που συνιστούν πράγματι τη νόμιμη και θεμιτή βάση για τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου μας, Γιαβούζ», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

epirusblog.gr
5 of 5
Ενόχληση Τουρκίας για τον Δένδια: «Ελλάδα και Κύπριοι είναι τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 251236897412532581
Σχόλια
item