Γιάννενα: Σε ολική επαναφορά το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης Γιάννενα: Σε ολική επαναφορά το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Σε ολική επαναφορά το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

Γιάννενα: Σε ολική επαναφορά το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
Τώρα που άνοιξε ξανά το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης για τις φετινές παραστάσεις του καλοκαιριού, ο επισκέπτης βλέπει και μόνος του την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο. 
Στο σκέπαστρο πίσω από τη σκηνή που δουλεύουν οι τεχνίτες φαίνονται οι λίθοι που έχουν επεξεργαστεί για την αντικατάσταση στις κερκίδες, ενώ και στην κερκίδα που είναι σε εξέλιξη οι βασικές εργασίες είναι εμφανής ο τεχνολογικός εξοπλισμός μεταφοράς. 
Παράλληλα, έχουν γίνει και κάποιες υποστηρικτικές εργασίες για την ευκολία των θεατών ενώ αναμένονται έργα υποδομής όπως η διαμόρφωση του νέου πάρκινγκ. 
Το έργο «Συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης – Φάση Α’», έχει ενταχθεί με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 και αποτελεί συνέχεια των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο χώρο και τα μνημεία του, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας 2000, όταν και αποφασίστηκε ότι θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις για αντιμετωπιστεί η φυσική φθορά της πέτρας στις κερκίδες που ήταν και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. 
Πρόκειται για έργο, με ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις, στο οποίο εφαρμόζονται εξαρχής καινοτόμες πρακτικές, με υποδειγματική μεθοδολογία, χαρακτηριστικά για τα οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων έλαβε ιδιαίτερα θετικά σχόλια, από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ε.Π Ήπειρος 2014-2020, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της.     
Τα έργα
Το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει κυρίως εργασίες αποκατάστασης  του αρχαίου θεάτρου, αλλά και του οπίσθιου τοίχου της δυτικής στοάς. 
Παράλληλα, έχουν προβλεφθεί και υλοποιούνται δράσεις βελτίωσης των υποδομών του αρχαιολογικού χώρου (έχει ήδη εγκατασταθεί σύστημα βιολογικού καθαρισμού και βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη εγκατάστασης συστήματος αντικεραυνικής προστασίας). 
Επίσης, έχει υπογραφεί η σύμβαση του έργου επέκτασης του χώρου στάθμευσης του αρχαιολογικού χώρου, που υλοποιείται από την Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο της ίδιας πράξης. Τέλος προγραμματίζονται δράσεις ενίσχυσης της ενημέρωσης (ενημερωτικές πινακίδες, φυλλάδια κλπ).
Μέχρι σήμερα, η απορρόφηση της πράξης  ανέρχεται σε ποσοστό 19% επί του συνολικού προϋπολογισμού, όμως αναμένεται η επιτάχυνση των ήδη εξελισσόμενων εργασιών, καθώς, όπως ανακοινώθηκε χτες από την Εφορεία, οι διαδικασίες προμήθειας υλικών και εγκατάστασης εξελιγμένων μηχανισμών μεταφοράς φορτίων (διεθνείς διαγωνισμοί), βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. 
Στο έργο απασχολείται ομάδα 40 ατόμων εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων (μηχανικοί, συντηρητές και εργατοτεχνίτες).
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια, «καταβάλλει προσπάθειες να επιτύχει την ομαλή σύζευξη των επεμβάσεων που υλοποιούνται στα μνημεία του χώρου με τη συνέχεια της χρήσης τους (οργάνωση παραστάσεων – εκδηλώσεων), στη βάση της κατανόησης από το κοινό και του πνεύματος συνεργασίας με τους συνεργαζόμενους πολιτιστικούς φορείς», σημειώνεται. 
Άλλωστε μέσα σε αυτό το πνεύμα έγινε δυνατή και η χρήση του αρχαίου θεάτρου με την παράδοση των πρώτων κερκίδων που έδωσε και άλλη πνοή στον πολιτισμό της περιοχής φέρνοντας τον τραγικό λόγο κοντά στο ευρύ κοινό και μέσα σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. 
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Σε ολική επαναφορά το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7808145927306533989
Σχόλια
item