Οι εξερευνητές που διεκδικούν την πρωτιά στην ανακάλυψη της Αμερικής! [Εικόνες]

Οι εξερευνητές που διεκδικούν την πρωτιά στην ανακάλυψη της Αμερικής! [Εικόνες]
Μετα από τη διαβόητη δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν τον Νέο Κόσμο πολύ πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο!
«Οι επαφές ανάμεσα στη Λατινική Αμερική και το Ισλάμ χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική το 1178, όχι ο Χριστόφορος Κολόμβος», δήλωσε ατάραχος ο Ερντογάν ανατρέποντας αιώνες εξερευνητικής ιστορίας μέσα σε δευτερόλεπτα.
«Μουσουλμάνοι ναυτικοί είχαν φθάσει στην Αμερική από το 1178. Ο Κολόμβος αναφέρει την ύπαρξη τζαμιού σε λόφο στις ακτές της Κούβας», συνέχισε ο τούρκος πρωθυπουργός έχοντας πάρει πια φόρα.
Και αυτή δεν είναι φυσικά η μόνη φορά που αμφισβητείται η εξερευνητική πρωτοκαθεδρία του Κολόμβου, παρά το γεγονός ότι ιστορικά τουλάχιστον είναι πια κοινός τόπος ότι ο γενοβέζος θαλασσοπόρος αποβιβάστηκε στις ακτές της Κούβας το 1492, ονομάζοντάς τη Ισπανιόλα.
Αν δεν ήταν όμως πράγματι ο πρώτος θαλασσοπόρος που πατούσε πόδι στα εδάφη της αμερικανικής ηπείρου; Μπορεί για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να είναι ιστορική αλήθεια, Ασία και Αφρική έχουν ωστόσο δικούς τους εξερευνητές που φέρονται να αποβιβάστηκαν στον Νέο Κόσμο πολύ παλιότερα.
Ας δούμε λοιπόν τους επικρατέστερους εναλλακτικούς θαλασσοπόρους, αυτούς που έχουν βαλθεί να κλέψουν τη δόξα του εξερευνητή Χριστόφορου Κολόμβου…
Ο Lehi έφτασε στη «Γη της Επαγγελίας» το 589 π.Χ.
Ο πρώτος προκολομβιανός εξερευνητής του Ατλαντικού Ωκεανού, αυτός που διεκδικεί την απόλυτη ιστορική πρωτιά, δεν είναι άλλος από τον προφήτη των μορμόνων! 
Μπορεί βέβαια στην ύπαρξή του να πιστεύουν μόνο οι οπαδοί της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, αυτό όμως είναι προφανώς μια άλλη ιστορία. 
Σύμφωνα με το ιερό Βιβλίο του Μόρμον, ο Lehi έφυγε από την Ιερουσαλήμ ακριβώς πριν καταστρέψουν το βασίλειο και κυριεύσουν την πόλη οι Βαβυλώνιοι και περιπλανήθηκε στην αραβική χερσόνησο με την οικογένεια και τους άλλους κατατρεγμένους.
Κάποια στιγμή, κατασκεύασαν ένα πλοίο ικανό να διασχίσει ωκεανούς και κατέπλευσαν στην Αμερική, εγκαινιάζοντας έτσι τη θεολογική ιστορία και παρουσία των Μορμόνων στον Νέο Κόσμο. 
Μη μορμόνοι ωστόσο ιστορικοί και αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει αμέτρητους αναχρονισμούς και ιστορικά λάθη στις περιγραφές του ιερού συγγράμματος που αφορούν στη χλωρίδα και την πανίδα της Αμερικής, αν και οι ίδιοι οι μορμόνοι αμφισβητούν τις επιστημονικές αμφισβητήσεις. 
Αν όμως είσαι μορμόνος, τότε ξέρεις ότι ο Κολόμβος ήρθε δεύτερος και καταϊδρωμένος…
Ο Άγιος Μπρένταν ο Ταξιδευτής αποβιβάστηκε στον Καναδά μεταξύ 512-530 μ.Χ.
Μια ολόκληρη χιλιετία αργότερα, συναντάμε τον δεύτερο υποψήφιο Κολόμβο στη θέση του Κολόμβου, τον ιρλανδό άγιο Μπρένταν του Κλόνφερτ, που έμεινε γνωστός ως Ταξιδευτής. 
Ό,τι είναι γνωστό βέβαια για τη ζωή του μάς έρχεται κατευθείαν από την αγιογραφημένη βιογραφία του, κάτι που δεν μπορεί να αντέξει στο ξυράφι της ιστορικής ανάλυσης.
Κι έτσι στα ταξίδια του που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από βιβλίο του Ιουλίου Βερν ο άγιος συνάντησε θαλάσσια τέρατα, ψάχνοντας για τον Κήπο της Εδέμ, παρέα με τους πιστούς συνοδοιπόρους του πάνω σε ένα πλεούμενο καμωμένο από δέρμα. 
Ο μοναχός του 6ου αιώνα φιγουράρει συχνά ως ο πρώτος χριστιανός (αλλά και Δυτικός αναγκαστικά) που έφτασε στις ακτές του Καναδά, έχοντας πάντα τη βοήθεια του Θεού στο φανταστικό προσκυνηματικό του ταξίδι. Αν τα κατάφερε ή όχι, εδώ είναι απλώς θέμα πίστης…
Ο Έρικ ο Ερυθρός είχε ανακαλύψει τη Γροιλανδία μέχρι το 985-986 μ.Χ.
Ο νορβηγός βίκινγκ φιγουράρει ως ο πρώτος έποικος της παγωμένης Γροιλανδίας στη σκανδιναβική λαϊκή παράδοση, αν και οι ιστορικοί κάθε άλλο παρά πεπεισμένοι εμφανίζονται για τους άθλους που υποτίθεται ότι κατάφερε. 
Φυγάς από την Ισλανδία για φόνο, έπεσε πάνω στη Γροιλανδία (μέχρι το 985-986 μ.Χ.), την οποία και ονόμασε Πράσινη Γη (Groland) πιστεύοντας ότι κάτω από τους πάγους κρύβονταν εύφορα βοσκοτόπια.
Ο Έρικ ίδρυσε εκεί οικισμούς και κυρίως, για το θέμα μας πάντα, άνοιξε τον δρόμο στους βίκινγκ για ακόμα δυτικότερες εξερευνήσεις στον Ατλαντικό Ωκεανό. 
Ως κινητήριος μοχλός της εξερευνητικής μανίας των Βορειοευρωπαίων της εποχής, έδωσε ζωή στους Λέιφ Έρικσον και Θόρβαλντ Έρικσον, τους κατοπινούς εξερευνητές της Αμερικής (τους ποιους;)…

Ο Μπιόρνι Χέριολφσον εντόπισε τη Βόρεια Αμερική το 985-986 μ.Χ.
Μια από τις εξερευνητικές εξελίξεις που πυροδότησε ο αποικισμός της Γροιλανδίας από τον Έρικ τον Ερυθρό έλαβε χώρα όταν ο Μπιόρνι αποπειράθηκε να επισκεφτεί τους γονείς του στην Ισλανδία, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσει ότι η φαμίλια του είχε ακολουθήσει τον αυτοεξόριστο Έρικ στην Πράσινη Γη. Απτόητος ο Μπιόρνι και αποφασισμένος καθώς ήταν να ενωθεί και πάλι με την οικογένειά του, σάλπαρε σε αναζήτηση της νέας γης, αν και δεν είχε χάρτες και πυξίδες μαζί του.
Σφοδρή καταιγίδα παρέσυρε κάποια στιγμή το πλοίο του σε νερά ανεξερεύνητα, κι έτσι στο ταξίδι του συνάντησε λέει τις ακτές της Βόρειας Αμερικής (πιθανότατα το Λαμπραντόρ του Καναδά), αλλά δεν πάτησε το πόδι του στα νέα εδάφη, καθώς η δική του αποστολή ήταν να βρει τους γονείς του. 
Αφού κατάφερε να φτάσει στη Γροιλανδία, επέστρεψε κατόπιν στη Νορβηγία, όπου και διηγήθηκε την περιπέτειά του με τον Νέο Κόσμο. 
Κατόπιν υποτίθεται ότι επέστρεψε στην Αμερική, όπου είδε θεόρατα βουνά και ψηλά δέντρα, κι εδώ εξαντλούνται οι περιγραφές του για τη νέα ήπειρο…
Ο Λέιφ Έρικσον ίδρυσε την πρώτη αποικία στη Βόρεια Αμερική γύρω στο 1000 μ.Χ.
Παρά το γεγονός ότι οι διηγήσεις του Χέριολφσον δεν μαγνήτισαν το κοινό των βίκινγκ, κάποιος άκουγε με τα αυτιά του ορθάνοιχτα τις περιπέτειες του θαλασσοπόρου: ο Λέιφ Έρικσον, ο γιος του Έρικ του Ερυθρού! 
Πεπεισμένος πια ότι κάτι υπήρχε στα δυτικά του Ατλαντικού, αγόρασε το πλοίο του Μπιόρνι, το γέμισε με 35 νοματαίους και βάλθηκαν να ανακαλύψουν τη μυστηριώδη στεριά.
Τα κατάφεραν φυσικά, σύμφωνα πάντα με τη λαϊκή παράδοση των βίκινγκ, καθώς τα νέα εδάφη (η Αμερική) ήταν στα μάτια των Νορβηγών απλή συνέχεια της Γροιλανδίας. Ο Λέιφ αντίκρισε στα βόρεια βραχώδεις και παγωμένες εκτάσεις (Helluland), ενώ νοτιότερα βρήκε τεράστιες περιοχές με δάση (Forestland), ιδρύοντας τελικά μια αποικία που είπαν «Vinland» (Γη των Αμπελιών).
Οι περιγραφές του Λέιφ έχουν οδηγήσει πολλούς μελετητές στην ταυτοποίηση των εδαφών που ενδεχομένως επισκέφτηκε, που περιλαμβάνουν την καναδική Νήσο Μπάφιν, τη χερσόνησο του Λαμπραντόρ, ενώ η Vinland με την πυκνή βλάστηση και το ηπιότερο κλίμα ήταν πιθανότατα ο κόλπος του Αγίου Λαυρεντίου στις σημερινές ΗΠΑ! 
Σήμερα γνωστή ως L’Anse aux Meadows στο Newfoundland, η Vinland είναι ενδεχομένως ο πρώτος ευρωπαϊκός οικισμός στον Νέο Κόσμο.
Ο Λέιφ έμεινε έτσι γνωστός ως Λέιφ ο Τυχερός και τιμήθηκε για τα εξερευνητικά του κατορθώματα. Και κάτι ακόμα: το 1964, το αμερικανικό Κογκρέσο ονόμασε την 9η Οκτωβρίου ως Μέρα Λέιφ Έρικσον! 
Όσο για τον αδελφό του, Θόρβαλντ, αυτός συνέχισε τις εξερευνητικές αποστολές στα νέα εδάφη, όπου και είχε την πρώτη επαφή με ιθαγενείς, τους οποίους αποκάλεσε «Εξαθλιωμένους». Όσο εξαθλιωμένοι όμως κι αν ήταν οι αμερικανοί αυτόχθονες, κατάφεραν να σκοτώσουν του Θόρβαλντ σε σύγκρουση…
epirusblog.gr
5 of 5
Οι εξερευνητές που διεκδικούν την πρωτιά στην ανακάλυψη της Αμερικής! [Εικόνες]
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1914403011629824248
item