Γιάννενα: Η μεγαλύτερη λαχανόπιτα έγινε στη Ζωοδόχο Γιάννενα: Η μεγαλύτερη λαχανόπιτα έγινε στη Ζωοδόχο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Η μεγαλύτερη λαχανόπιτα έγινε στη Ζωοδόχο

Γιάννενα: Η μεγαλύτερη λαχανόπιτα έγινε στη Ζωοδόχο

Τον τίτλο της προετοιμασίας και του ψησίματος της μεγαλύτερης λαχανόπιτας, με εμβαδόν 3 τετραγωνικών μέτρων κατέκτησε ο Πολιτιστικός και Χορευτικός Σύλλογος Ζωοδόχου, που μετά από μία διακοπή τριών ετών ξεκίνησε και πάλι την υλοποίηση ενός εθίμου, όχι τόσο μακρινού στο παρελθόν, αλλά που αποτελεί μία ευκαιρία ανταμώματος για τους κατοίκους του χωριού.

Η γιορτή πίτας στη Ζωοδόχο του δήμου Ζίτσας ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, όπου εκτός από παραδοσιακή μουσική και την παρουσίαση χορών από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου και της Αδελφότητας Ποντίων Ανατολής, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν και τη λαχανόπιτα αλλά και τις υπόλοιπες παραδοσιακές πίτες που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού. 

Για την παρασκευή της λαχανόπιτας χρειάστηκαν 45 κιλά χόρτα, όπως σπανάκι, σέσκουλα, πράσα, κρεμμύδια και άνηθος, 12 κιλά ελαιόλαδο, 15 κιλά τυρί φέτα και φυσικά αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων, που έγινε με το βεργί, όπως παραδοσιακά πρέπει να ανοίγει το φύλλο της ηπειρώτικης πίτας. 

Παρών στη διαδικασία της προετοιμασίας και της παρασκευής της λαχανόπιτας και των άλλων εδεσμάτων το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία της Ζωοδόχου ήταν και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Η μεγαλύτερη λαχανόπιτα έγινε στη Ζωοδόχο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2723996064589337485
Σχόλια
item