ΣΥΡΙΖΑ: Ο μετασχηματισμός και ο φόβος της Πασοκοποίησης -Το γκάζι Τσίπρα και τα καμπανάκια Σκουρλέτη

ΣΥΡΙΖΑ: Ο μετασχηματισμός και ο φόβος της Πασοκοποίησης -Το γκάζι Τσίπρα και τα καμπανάκια Σκουρλέτη

Κατακαλόκαιρο δόθηκε η εκκίνηση από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τον μεγάλο εσωκομματικό διάλογο σε σχέση με τον μετασχηματισμό του κόμματος ώστε να μπορέσει να χωρέσει και όσους έφτασαν ως την κάλπη των εθνικών εκλογών και τον ψήφισαν βοηθώντας τον να «σώσει την παρτίδα» στο... παραπέντε, με το ανέλπιστο ποσοστό του 31.5%.

Κατά την συνάντηση του χθες με το συντονιστικό της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, (ενδιάμεσος χώρος που υποδέχτηκε τα στελέχη από τον Κεντροαριστερό χώρο, αλλά και αποδεσμευόμενους από το ΚΙΝΑΛ) ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε αμφιβολία για την δεδομένη βούλησή του να προχωρήσει στην δημιουργία του νέου ΣΥΡΙΖΑ, ορίζοντας ως «στρατηγική επιλογή» τη διεύρυνση του κόμματος.

«Είναι στρατηγική απόφαση και εκπεφρασμένη η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουμε μαζί σε μια θαρραλέα διαδικασία ανασυγκρότησης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών και να παύσει η κομματική αναντιστοιχία με την ευρεία κοινωνική βάση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως έκανε και πάλι αναφορά στην Αριστερά την ώρα που το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει κυρίως προς το πολιτικό κέντρο απ’ όπου προέρχονται οι πολλοί ψηφοφόροι που τον ψήφισαν στις εκλογές. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «σύγχρονη πληθυντική Αριστερά» δύο ημέρες μετά τις απανωτές αναφορές του στην ΠΓ για «οράματα και αξίες που δε θα αλλάξουν» αλλά και τη διαβεβαίωση ότι «κανένας σήμερα δε θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ». 

Οι απανωτές αναφορές στην ιδεολογική ταυτότητα της Αριστεράς έχουν στόχο να πολεμήσουν το «φάντασμα» της Πασοκοποίησης που –όπως φοβούνται αρκετοί- στην Κουμουνδούρου, πλανιέται πάνω από την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Προειδοποιήσεις και αυτοκριτική από Σκουρλέτη
Επιφυλάξεις για το άνοιγμα του κόμματος και την πολιτική του κατεύθυνση την επόμενη ημέρα, διατύπωσαν αρκετοί στη συνεδρίαση της Π.Γ, πόσω μάλλον που τα στελέχη των 53 δε βλέπουν με καλό μάτι το «άκρατο άνοιγμα» επισημαίνοντας τον κίνδυνο «Πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν πολλές αναφορές του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ (κατά την τοποθέτησή του στην ΠΓ) για την επόμενη ημέρα αλλά και οι επισημάνσεις του για το τι πήγε στραβά. Ο Πάνος Σκουρλέτης απέδωσε κατά κύριο λόγο την εκλογική υποχώρηση του κόμματος στην υπαρξιακή αντίφαση που βίωσε ο ΣΥΡΙΖΑ από την ώρα που εξαναγκάστηκε να εφαρμόσει πολιτικές λιτότητας.

«Αυτό που κατά βάση προσδιόρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν το γεγονός ότι ήμασταν αναγκασμένοι να ζούμε στις συνθήκες της διαρκούς αντίφασης... 

Να εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα που σε καμία περίπτωση, παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε από τους αντιπάλους μας, δεν είπαμε ότι είναι δικό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σκουρλέτης, ο οποίος πάντως άφησε αιχμές για πράγματα απ’ όσα έγιναν, αλλά προχώρησε και σε προειδοποιήσεις για την πορεία του επόμενου διαστήματος, επιχειρώντας να περιγράψει την παγίδα μέσα στην οποία δεν θα πρέπει –-κατά τη γνώμη του- να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ- αναζητώντας την μαζικοποίηση και την σύνδεσή του με τους ψηφοφόρους που είναι εκτός κομματικών τειχών.

«Κοινωνική γείωση προφανώς σημαίνει να είμαστε και στην Αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα....Δεν σημαίνει, απλά και μόνο, γείωση με φαινόμενα, πρακτικές, παλαιοκομματικού τύπου, στα οποία και εμείς ασκούσαμε κριτική», είπε. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ένα βήμα ακόμα σημειώνοντας αυτά που πρέπει να αποφύγει το κόμμα του.

Όπως είπε «Κοινωνική γείωση με την ρεμούλα δεν θέλουμε. Κοινωνική γείωση με πελατειακά δίκτυα χωρίς αρχές δεν τη θέλουμε. Διότι τέτοια είδαμε στην Αυτοδιοίκηση πολλές φορές. Αυτό δεν είναι αλλαγή, είναι μετάλλαξη. Αυτή τη μετάλλαξη πρέπει να την αποφύγουμε.

Να μη φοβηθούμε, λοιπόν, να συζητήσουμε για όλα αυτά. Αλλάζουμε, αλλά δεν μπορούμε να μετεξελιχτούμε σε έναν άμορφο χυλό, διότι ο χυλός ξέρετε τι κάνει; Δεν διαπαιδαγωγεί, δεν παρεμβαίνει στην κοινωνία, δεν δημιουργεί συνθήκες αλλαγής, δεν διαμορφώνει μια νέα κουλτούρα. Προσαρμόζεται στο κοινωνικό εκμαγείο. Αυτό δεν το θέλουμε».

Τα «βέλη» Σκουρλέτη προς στελέχη
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε όμως κριτική και στον τρόπο που λειτουργεί το κόμμα. Επιχειρώντας να σταθεί πάνω από τις τάσεις, «έριξε βέλη» σε όσους λειτουργούν με ομαδοποιήσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Οι τάσεις που αντιστοιχούν σε δημιουργικές προτάσεις, ρεύματα και ιδέες, ναι, είναι δημοκρατική κατάκτηση. Το άλλο όμως τι είναι; Είναι προσωπικές στρατηγικές, είναι προσωπικοί μηχανισμοί. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο σύντροφοι, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. 

Προφανώς δεν πιστεύω ότι θα πρέπει, στο όνομα της υπέρβασης αυτής της στρέβλωσης, να καταργήσουμε δημοκρατικά θεμελιωμένες λειτουργίες μέσα στο κόμμα. Αλλά δεν μπορούμε να συνεδριάζουμε πιο πολύ πριν από τις Κεντρικές Επιτροπές και λιγότερο μέσα στην Κεντρική Επιτροπή. Πιο πολύ έξω από τις Νομαρχιακές και λιγότερο μέσα στις Νομαρχιακές».

Τα βέλη Σκουρλέτη είχαν αποδέκτες -θεωρητικά- όλες τις τάσεις αφού προ συνεδριάσεις έγιναν πριν την Κ.Ε αλλά και όσους τάσσονται δημόσια υπέρ του ενός ή του άλλου τρόπου αντιπολίτευσης. 

Ο Π. Σκουρλέτης –με αυτοκριτική για την προ του 2015 τακτική- έσπευσε να συνδέσει την αντιπολίτευση που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική ταυτότητα του κόμματος της επόμενης ημέρας, αναφέροντας: «Πληρώσαμε είτε την καλλιέργεια υπέρμετρων προσδοκιών, είτε τις αφοριστικού τύπου προσεγγίσεις. Το βρήκαμε μπροστά μας. 

Μη δυσανασχετούμε όταν μετά τμήματα εργαζομένων και της κοινωνίας έλεγαν “μα λέγατε άλλα”. Ίσως και να μην μπορούσε να γίνει διαφορετικά με το κόμμα που είχαμε τότε. Τώρα όμως; Άρα, η νέα ταυτότητα του κόμματος σημαίνει και το τι είδους προγραμματική αντιπολίτευση κάνεις».

Σήμερα πάντως ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο αναμένεται να κάνει γνωστά τα πρόσωπα που θα αναλάβουν ρόλο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και ενδεχομένως οι επιλογές να προϊδεάσουν για την αντιπολίτευση που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εντός Κοινοβουλίου.

epirusblog.gr
5 of 5
ΣΥΡΙΖΑ: Ο μετασχηματισμός και ο φόβος της Πασοκοποίησης -Το γκάζι Τσίπρα και τα καμπανάκια Σκουρλέτη
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6669842611406634573
item