Γιάννενα: «Σκουριάζει» ο εξοπλισμός για τους ΣΜΑ Γιάννενα: «Σκουριάζει» ο εξοπλισμός για τους ΣΜΑ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «Σκουριάζει» ο εξοπλισμός για τους ΣΜΑ

Γιάννενα: «Σκουριάζει» ο εξοπλισμός για τους ΣΜΑ
12 υπερσύγχρονα οχήματα και 47 τράκτορες με ειδικές προδιαγραφές για συμπιεσμένα απορρίμματα έχουν φτάσει στα Γιάννενα και έχουν αποθηκευτεί προσωρινά στο αμαξοστάσιο της ΔΕΣΕ στο αεροδρόμιο και στα ΤΟΛ στον Κατσικά. 
Πρόκειται για το σύνολο του συνοδού μηχανοκίνητου εξοπλισμού του έργου της κατασκευής Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου. 
Όπως όμως οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης, που έχουν ολοκληρωθεί στο δήμο Ζίτσας και στο δήμο Μετσόβου αντίστοιχα, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε και με ποιον φορέα θα λειτουργήσουν, έτσι και τα υπερσύγχρονα οχήματα, περιμένουν άγνωστο για πόσο αυτόν που θα τα παραλάβει.
Οι ΣΜΑ αποτελούν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην πορεία του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο, με τη Μονάδα ΑΣΑ να λειτουργεί κανονικά, τους ΧΥΤΑ να μετατρέπονται σταδιακά σε ΧΥΤΥ και την ανακύκλωση να κάνει και αυτή μικρά, αλλά σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. 
Ο ΣΜΑ στο δήμο Ιωαννιτών βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής, ενώ ο ΣΜΑ στο δήμο Πωγωνίου έχει καθυστερήσει αρκετά και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο.
Το μεγάλο ερωτηματικό έχει να κάνει με τον φορέα που θα αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης, ο οποίος δε μπορεί παρά να είναι ένας που θα αναλάβει την ευθύνη της συνολικής διαχείρισης.
Αυτή τη στιγμή τα πάντα βρίσκονται «στον αέρα», καθώς κανείς δεν έχει ιδέα ποιος φορέας θα αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας των ΣΜΑ, με την πρόταση που είχε καταθέσει πριν από έναν περίπου χρόνο η Περιφέρεια Ηπείρου προς τους ΦΟΔΣΑ των Διαχειριστικών Ενοτήτων, για έναν συνολικό διαγωνισμό, να μην προχωρά.
Έτσι, ακόμη κι αν αυτή τη στιγμή, ήταν έτοιμοι από κατασκευαστικής άποψης όλοι οι ΣΜΑ για να λειτουργήσουν και με το σύνολο του μηχανοκίνητου εξοπλισμού, να έχει παραδοθεί, δε θα είχαν τεθεί σε λειτουργία.
Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που καλείται πλέον να λύσει η νέα πολιτική ηγεσία και τα συναρμόδια υπουργεία καλούνται να αποφασίσουν εάν τελικά θα προχωρήσει το μοντέλο σύστασης και λειτουργίας ενός περιφερειακού Φορέα ή εάν θα παραμείνουν σε λειτουργία οι τρεις Φορείς και στη συνέχεια να υπάρξει μία οριστική απάντηση για τον φορέα λειτουργίας των ΣΜΑ.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «Σκουριάζει» ο εξοπλισμός για τους ΣΜΑ
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6565392736224302123
Σχόλια
item