Κουμουτσάκος: Προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου

Κουμουτσάκος: Προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου

Για μια νέα αντίληψη στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού κάνει λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος επισημαίνοντας πως πρόκειται πρωτίστως για ανθρωπιστικό ζήτημα χωρίς όμως να παραγνωρίζει και τα ζητήματα ασφαλείας.

Όπως λέει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάρχει μια κρίσιμη ισορροπία που είχε χαθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ο οποία πρέπει να επανέλθει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αρμόδιος για το μεταναστευτικό, ανακοινώνει πως με δική του πρωτοβουλία θα συσταθεί μια διυπουργική επιτροπή των βασικών εμπλεκόμενων σε επίπεδο γενικών γραμματέων που θα λειτουργεί συντονιστικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ενώ θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Ακολουθεί η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Κουμουτσάκου στον Δημήτρη Κοτταρίδη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ποια είναι η νέα αντίληψη που φέρνει η ΝΔ στη διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού; Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι το αντιμετωπίζετε ως ζήτημα ασφάλειας.

Δεν μπορούμε να το παραγνωρίζουμε αυτή τη διάσταση του ζητήματος. Είναι πρωτίστως όμως ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, το οποίο επηρεάζει πολυεπίπεδα τη χώρα μας και επιδρά σημαντικά στις τοπικές κοινωνίες. 

Γι αυτό άλλωστε τη δεύτερη μέρα μετά την ορκωμοσία μου βρέθηκα στη Σάμο και ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης στη Λέσβο για να στείλουμε συντονισμένα ένα μήνυμα στους ανθρώπους που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος ότι είμαστε δίπλα τους για να βρούμε λύσεις στα ζέοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Υπάρχει λοιπόν μια κρίσιμη ισορροπία που είχε χαθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και πρέπει να επανέλθει. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη που θα εκπέμψει ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι στην Ελλάδα οι κανόνες τηρούνται. 

Με αυτό ως δεδομένο ζήτησα και από τους ευρωπαίους εταίρους μας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους. Διότι δεν μπορούμε να ζητούμε στήριξη όταν δεν εφαρμόζουμε τις συμφωνηθείσες πολιτικές.   

Ποια είναι τα μέτρα στα οποία προσανατολίζεστε άμεσα;
Ήδη, έλαβα την πρωτοβουλία και έχουμε συμφωνήσει με τους αρμόδιους υπουργούς τη σύσταση μιας διυπουργικής επιτροπής των βασικών εμπλεκόμενων σε επίπεδο γενικών γραμματέων, η οποία όχι μόνο να αξιολογεί την κατάσταση, αλλά και θα λειτουργεί συντονιστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Ταυτόχρονα θα προωθήσουμε μια νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, μέσω της απλούστευσης, με σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων. Είναι αδιανόητο να ταλαιπωρούνται για τόσα χρόνια οι άνθρωποι που δικαιούνται άσυλο και να εγκλωβίζονται στη χώρα μας άνθρωποι που πρέπει να φύγουν, επιβαρύνοντας το σύστημα. 

Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε αποφασισμένοι για την ενίσχυση της πολιτικής των επιστροφών, στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας. Και ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές κινήσεις.

Επίσης προχωρούμε στην ενίσχυση της επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων με εντατικοποίηση των περιπολιών του Λιμενικού. Είμαστε ήδη σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας.
Χρειάζεται μια βεντάλια παρεμβάσεων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις που συνοδεύουν τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού.

Μόλις επιστρέψατε από το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ όπου διαπιστώθηκε αδιέξοδο στο ζήτημα διαχείρισης του προσφυγικού και αύριο μεταβαίνετε στο Παρίσι σε μια νέα ευρωπαϊκή απόπειρα να βρεθεί λύση. Με ποια θέση πηγαίνει η Ελλάδα;

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι το μεταναστευτικό ζήτημα είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής. Όλοι ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ενός νέου αυξητικού κύκλου μεταναστευτικών εισροών.

Ο τρόπος αντιμετώπισής του, ανησυχώ ότι θα δοκιμάσει για μία ακόμα φορά τον βαθμό της αλληλεγγύης και της συνοχής της ΕΕ. Η Ελλάδα, ως χώρα της ευρωπαϊκής μεθορίου σε μια εξαιρετικά δύσκολη περιοχή, στο «μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου», συμμετέχει στην προσπάθεια που πρέπει να είναι κοινή, με τη θέση του ρεαλισμού που στηρίζεται πάνω στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάνω σε αυτές καθώς και στις εθνικές μας ανάγκες είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίζουμε τις αποφάσεις μας.

Τι πιστεύετε για το θεσμικό πλαίσιο και τον μηχανισμό του «Δουβλίνου»;
Το "Δουβλίνο 3" χρειάζεται εκσυγχρονισμό και αναθεώρηση. Ως έχει δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής. 

Η διαδικασία αναθεώρησης είναι βεβαίως σύνθετη και θα χρειαστεί χρόνος. Όμως στο μεσοδιάστημα το πρόβλημα εξελίσσεται. 

Οφείλουμε συνεπώς να καταλήξουμε σε μια χρονικά ενδιάμεση λύση. Χρειαζόμαστε επειγόντως έναν μηχανισμό ουσιαστικής, αποτελεσματικής αλληλεγγύης. Έναν μηχανισμό διαμοιρασμού του τεράστιου βάρους που σηκώνουν χώρες όπως η Ελλάδα. Αυτό είναι βάρος ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί. 

Η αντίληψη ότι τα ωφελήματα από τη συμμετοχή στην Ένωση θα πρέπει να μοιράζονται αλλά όχι και τα βάρη που προκύπτουν από αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Όλες οι χώρες θα πρέπει να αναλάβουν το κομμάτι του βάρους που τους αναλογεί. Αυτή είναι μια πλειοψηφική θέση στο Συμβούλιο.

Όχι ομόφωνη όμως. Σε ποια κατεύθυνση βλέπετε την επίτευξη μιας κάποια λύσης;
Στην κατεύθυνση της κοινής λογικής και της κοινής αντίληψης ότι η πρόκληση είναι στρατηγικού χαρακτήρα. 

Ότι είναι πολύ μεγάλη και σύνθετη και ότι ξεπερνάει τις δυνατότητες κάθε κράτους-μέλους χωριστά. Για αυτό δεν είναι καθόλου παραγωγική η επιλογή της μοναχικής πορείας, της μοναχικής περιχαράκωσης.   

Είμαστε δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές. Ποιος είναι ο πρώτο απολογισμός;
Παραλάβαμε μια επικίνδυνα αποδιοργανωμένη κατάσταση. Αυτή δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Τα προβλήματα είναι πολλά. Χρειάζεται χρόνος εφαρμογής της νέας πολιτικής για να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα. 

Όμως διαπιστώνω ότι αλλάζει το κλίμα στη χώρα. Τα πρώτα δείγματα γραφής του πρωθυπουργού αποδεικνύουν ότι όταν μιλούσαμε για μια διαφορετική- σύγχρονη μορφή διακυβέρνησης το εννοούσαμε. 

Η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού δεν γίνεται πλέον με ανθρώπους που είχαν απλώς γράψει χιλιόμετρα στις «πορείες των κινημάτων», αλλά με στελέχη που έχουν διανύσει μια σημαντική επαγγελματική πορεία, έχουν τις κατάλληλες σπουδές, τη γνώση και την εμπειρία. Έχουν να εισφέρουν μια προστιθέμενη αξία την οποία χρειάζεται η χώρα. 

Στόχος μας είναι με εμπροσθοβαρείς πολιτικές να αλλάξουμε την εικόνα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Η κυβέρνηση θα πιάσει τα "100 χλμ" με μεγάλη επιτάχυνση, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

epirusblog.gr
5 of 5
Κουμουτσάκος: Προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1424813783290981985
item