Αντάρτικο: Ευρωβουλευτές απειλούν να καταψηφίσουν τη Φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν Αντάρτικο: Ευρωβουλευτές απειλούν να καταψηφίσουν τη Φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Αντάρτικο: Ευρωβουλευτές απειλούν να καταψηφίσουν τη Φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν

Αντάρτικο: Ευρωβουλευτές απειλούν να καταψηφίσουν τη Φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν

Η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να στηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το τιμόνι της Κομισιόν δεν έχει κλείσει οριστικά το θέμα της διαδοχής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς την τελική απόφαση θα λάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θα στηρίξουν οι ευρωβουλευτές την «εκλεκτή» των εθνικών κυβερνήσεων όταν μέχρι πρότινος διακήρυτταν ότι θα επιμείνουν στην «αρχή των κορυφαίων υποψηφίων»; 

Αυτό θα φανεί περί τα μέσα Ιουλίου, όταν το ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να κληθεί να επικυρώσει τους διορισμούς της Φον ντερ Λάιεν, της Κριστίν Λαγκάρντ και των υπόλοιπων που θα στελεχώσουν τα κορυφαία πόστα της ΕΕ. Οι οιωνοί, ωστόσο, δεν είναι και τόσο ευνοϊκοί-σε αυτή τη φάση τουλάχιστον.

«Αντάρτικο» κατά της εκλεκτής της Μέρκελ
Πολλοί ευρωβουλευτές αντιδρούν με την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι αγνόησαν τη δημοκρατική ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές κλείνοντας μια παρασκηνιακή συμφωνία στις Βρυξέλλες και επιμένουν ότι θα δυσκολευθούν αφάνταστα να στηρίξουν τις επιλογές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο διορισμός της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Κομισιόν δεν έχει κλειδώσει ακόμη, καθώς χρειάζεται την έγκριση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Ο διορισμός της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Κομισιόν δεν έχει κλειδώσει ακόμη, καθώς χρειάζεται την έγκριση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου / Φωτογραφία: ΑΡ

Η διαδικασία εκλογής μπορεί να αποδειχθεί πολύ σκληρή δοκιμασία για την Φον ντερ Λάιεν καθώς χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία και σε περίπτωση αποτυχίας της οι ηγέτες θα πρέπει να προτείνουν άλλον ή άλλη υποψήφια «εντός ενός μηνός» σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωκοινοβουλίου.

Σφοδρή αντίδραση από τους Πράσινους
Πηγές από την παράταξη των Πρασίνων λένε ότι οι 74 ευρωβουλευτές τους είναι αποφασισμένοι να αντιταχθούν κατά του πακέτου που περιλαμβάνει τη Φον ντερ Λάιεν. «Αυτό το παρασκηνιακό μπάλωμα είναι αποκρουστικό, κανέναν δεν ικανοποιεί παρά μόνον τη διαπάλη εξουσίας των κομμάτων. 

Μετά από μια τόσο υψηλή συμμετοχή στις ευρωεκλογές και την εντολή για πραγματική αλλαγή δεν είναι αυτό που αξίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια δυναμική για πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη που δεν προσφέρει αυτό το πακέτο», δήλωσε η συμπρόεδρος των Πρασίνων Σκα Κέλερ.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής είναι η μία εκ των τεσσάρων υποψηφίων που διεκδικούν σήμερα την προεδρία του ευρωκοινοβουλίου. 

Ο Ντόναλντ Τούσκ εισηγήθηκε την εκλογή Σοσιαλδημοκράτη στο πόστο και τη νομή του με το ΕΛΚ. Ενώ κάλεσε τους ευρωβουλευτές να επιλέξουν πρόεδρο από την ανατολική ή την κεντρική Ευρώπη για να διασφαλιστεί η γεωγραφική ισορροπία στη μοιρασιά των κορυφαίων πόστων της ΕΕ. 

Μεταξύ των υποψηφίων περιλαμβάνεται ο Βούλγαρος Σεργκέι Στανίσεφ, από την παράταξη των Σοσιαλιστών, αλλά ορισμένοι ευρωβουλευτές φοβούνται μήπως με τυχόν ανάρρησή του στο αξίωμα βγουν στο φως «σκελετοί κρυμμένοι στη ντουλάπα» και στοιχεία για καταγγελλόμενη διαφθορά, σύμφωνα με πηγή του ευρωκοινοβουλίου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ετοιμάζουν αντίποινα για την απόρριψη του Τίμερμανς
Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ορκιστεί ότι θα καταψηφίσουν το πακέτο των υποψηφίων μετά την απόρριψη του δικού τους, Φρανς Τίμερμανς. 

Όπως διεμήνσε η Ισπανίδα επικεφαλής τους στην ευρωβουλή, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ «η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν είναι αποδεκτή από τους Σοσιαλδημοκράτες ως επικεφαλής της Κομισιόν. 

Δεν μπορούμε έτσι απλά να πετάμε την αρχή των Spitzenkandidadent επειδή δεν άρεσε σε ορισμένους επικεφαλής κυβερνήσεων τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών».

Η Φον ντερ Λάιεν θα βρίσκεται το απόγευμα στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο ξεκινώντας την προσπάθεια να κερδίσει με το μέρος της την πλειοψηφία, την έγκριση της οποίας χρειάζεται για να αναλάβει το αξίωμα.

epirusblog.gr
5 of 5
Αντάρτικο: Ευρωβουλευτές απειλούν να καταψηφίσουν τη Φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4662559564267238575
Σχόλια
item