Γιάννενα: Πρωτοπορεί και στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Γιάννενα: Πρωτοπορεί και στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Πρωτοπορεί και στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Γιάννενα: Πρωτοπορεί και στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών το εκπαιδευτικό Ίδρυμα συγκέντρωσε προς ανακύκλωση 43 τόνους ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών αποβλήτων
Πρωταγωνιστής σε αρκετά ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, είναι εδώ και αρκετά χρόνια το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο μέσα από συγκεκριμένες δράσεις του, δείχνει τον δρόμο σε αρκετά εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
Στο πλαίσιο των δράσεων του για το περιβάλλον, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών, κατάφερε να συγκεντρώσει και να απομακρύνει για ανακύκλωση, 43 τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Πρόκειται για την πρώτη δράση ανάλογου μεγέθους που λαμβάνει χώρα σε ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε», ενώ η δράση θα συνεχιστεί με τη δεύτερη φάση της, που περιλαμβάνει τη συλλογή και την απομάκρυνση αντίστοιχου υλικού από όλα τα τμήματα του πρώην ΤΕΙ σε Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την σχεδίασε από τις αρχές του χρόνου και μέσα σε σύντονο χρονικό διάστημα υλοποίησε τη δράση της συστηματικής απομάκρυνσης και ορθής διαχείρισης – ανακύκλωσης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων του.
Για την υλοποίηση της δράσης το Πανεπιστήμιο συνεργάστηκε με την εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», η οποία είναι ο εγκεκριμένος φορέας από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον έλεγχο του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, στην Ελλάδα.
Με την πρωτοβουλία του αυτή το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καταφέρνει, όπως αναφέρει άλλωστε σε σχετική του ανακοίνωση, να συμβάλλει:
- Στην επίτευξη των εθνικών στόχων, όπως αυτοί καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία, καθώς και στον αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους της Εναλλακτικής Διαχείρισης των ΑΗΗΕ.
- Στην ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται στις εν λόγω συσκευές.
- Στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον περιορισμό της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
- Στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ.
- Στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών όπως γυαλί, πλαστικό και μέταλλα και στην επαναχρησιμοποίηση χώρων που ήταν αποθηκευμένος όλος αυτός ο εξοπλισμός, για τις ανάγκες της πανεπιστημιακής κοινότητας.
«Οι Πρυτανικές Αρχές θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά τους υπευθύνους των Τμημάτων, το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τους συντονιστές της δράσης, καθώς και τους συνεργάτες της Εταιρείας Ανακύκλωσης Α.Ε. που συνέβαλαν τα μέγιστα στην προσπάθεια αυτή. 
Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι η ενθάρρυνση και η ενεργή συμμετοχή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας σε ανάλογες δράσεις και στο μέλλον», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Πρυτανικές Αρχές.
Αναλυτικά, η δράση αποτυπώνεται με τους εξής αριθμούς:

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Πρωτοπορεί και στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2625242412523260671
Σχόλια
item