«Ο Μητσοτάκης θα τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις», γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ

«Ο Μητσοτάκης θα τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις», γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAS)επισημαίνει ότι «η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα αναγνωρίζει τους στόχους του προϋπολογισμού, που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της. 

Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ του Σαββάτου στις προγραμματικές δηλώσεις του, δεν πρόκειται να τεθούν υπό αμφισβήτηση ούτε τον επόμενο χρόνο. Ο ίδιος θέλει να τονώσει την οικονομία της χώρας, μειώνοντας τους φόρους».

Στην ηλεκτρονική της έκδοση η εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit» επισημαίνει ότι «στο σχέδιο προϋπολογισμού (που θα καταθέσει) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να σεβαστεί τους όρους των δανειστών. Την ίδια στιγμή εξαγγέλλει μειώσεις φόρων». 

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018. Παρά ταύτα, η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει και άλλους στόχους εξοικονόμησης, για να εξυγιάνει τον προϋπολογισμό της. 

Τη Δευτέρα είχαν συναντηθεί στην Αθήνα για συνομιλίες ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Θέμα, μεταξύ άλλων, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

Απαιτούνται «γρήγορα αποτελέσματα»
«Ο Μητσοτάκης υπόσχεται μειώσεις φόρων και επενδύσεις δισεκατομμυρίων», επιγράφεται εκτενές δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. 


Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός «πρέπει να φέρει γρήγορα αποτελέσματα, προκειμένου να μην απολέσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και των Ευρωπαίων εταίρων». 

Σημειώνει ότι «ήδη στην επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θέλει να καταθέσει ένα πρώτο πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων, το οποίο προβλέπει τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, την αναδιοργάνωση του κυβερνητικού έργου και μέτρα για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας.

Επιπλέον, προανήγγειλε ο Μητσοτάκης, το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει με διαδικασίες-εξπρές μειώσεις φόρων, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ μέσα στον Αύγουστο».

«Η καλή είδηση για τους πιστωτές είναι», σημειώνει ο αρθρογράφος, ότι «όπως διαβεβαίωσε ο Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις του, θα σεβαστεί τους συμπεφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 που πρόκειται να καταθέσει το φθινόπωρο. Μετά θα δούμε. 

Τις τελευταίες ημέρες οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν αφήσει να εννοηθεί με κάποια προσοχή, ότι μετά το 2021 θα μπορούσε συζητηθεί μία χαλάρωση των (δημοσιονομικών) όρων, εφόσον η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς». 

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης ότι «στις προγραμματικές δηλώσεις του ο Μητσοτάκης δεν υπέκυψε στον πειρασμό να παραπονεθεί επί μακρόν για λάθη ή παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης».

Το βάρος στις επενδύσεις
«Ο Μητσοτάκης θέλει να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους», επισημαίνει και η ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). 


Όπως επισημαίνει «ήδη στην προεκλογικό αγώνα η ΝΔ, το κόμμα του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού, είχε υποσχεθεί να δώσει τεράστια ώθηση στις μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση ταχύτερα σε σχέση με τα πεπραγμένα της προηγούμενης αριστερής κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα».

πηγή: DW
epirusblog.gr
5 of 5
«Ο Μητσοτάκης θα τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις», γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1647560389790328584
item