Γιάννενα: Ανεπιθύμητη η μονάδα βιοαερίου στο Μαζαράκι Γιάννενα: Ανεπιθύμητη η μονάδα βιοαερίου στο Μαζαράκι | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ανεπιθύμητη η μονάδα βιοαερίου στο ΜαζαράκιΤην πλήρη αντίθεσή του στη λειτουργία μονάδας βιοαερίου στο Μαζαράκι εξέφρασε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Πωγωνίου, στην τελευταία του συνεδρίαση στις 9 Ιουλίου, παρουσία του προέδρου της τοπικής κοινότητας και κατοίκων


Το σώμα κλήθηκε να αποφανθεί για την έγκριση από την περιφέρεια Ηπείρου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την παραγωγή και εκμετάλλευση βιοαερίου για συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ισχύος 0,499 MW, με φορέα υλοποίησης την «Ενεργειακή Ηπείρου Ε.Π.Ε.».

Αφού αναπτύχτηκαν από τους εκπροσώπους της εταιρείας οι απόψεις σχετικά με τη μελέτη, εκφράστηκαν από το σώμα σοβαρές περιβαλλοντικές ανησυχίες, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο μόλυνσης του ποταμού Καλαμά σε περίπτωση οριακών καιρικών συνθηκών και την υποβάθμιση της περιοχής. 

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η πρόταση της εταιρείας έρχεται σε αντίθεση με τον σχεδιασμό του δήμου για τις χρήσεις γης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τη θέση του δήμου ανέλυσε ο αρμόδιος υπάλληλος Ελευθέριος Λάμπρου, θέτοντας σημαντικά ερωτήματα προς τον μελετητή και υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το σύνολο σχεδόν των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται στο βόρειο κομμάτι του δήμου, με αποτέλεσμα η μεταφορά των πρώτων υλών να επιβαρύνει αφενός τους οικισμούς με οσμές και αφετέρου να αυξάνει το κόστος μεταφοράς του υλικού, γεγονός που είναι κρίσιμο στη συγκεκριμένη επιχείρηση σύμφωνα με την μελέτη. 

Επίσης, ο ήδη επιβαρυμένος Καλαμάς, που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση, θα κινδυνεύει με μόλυνση σε περιπτώσεις πλημμύρων, καταρρακτωδών βροχών κ.λπ., σε έναν χρονικό ορίζοντα 30 ετών, εξαιτίας της τεράστιας συσσώρευσης υλικών.

Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μαζαρακίου Νικόλαος Ζηκόπουλος, καθώς και κάτοικοι του χωριού, που εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στην επένδυση και ζήτησαν από το δημοτικό συμβούλιο να καταψηφίσει την πρόταση έγκρισης της μελέτης.

Την ίδια πρόταση κατέθεσε ο δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης. «Επιμένουμε ότι τον πρώτο λόγο σε τέτοια θέματα έχει η τοπική κοινωνία. 

Δεν είμαστε κατά των επενδύσεων, όμως η συγκεκριμένη πρόταση αφορά μία θέση, που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα και είναι εμφανής από τις γύρω τοπικές κοινότητες. Επίσης, είναι κοντά σε οικισμούς, θα υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση, ενώ τα οχήματα μεταφοράς των υπολειμμάτων θα διέρχονται από κατοικημένες περιοχές. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο σημείο ο δήμος Πωγωνίου σχεδιάζει τη μετατροπή του σε ζώνη υψηλής παραγωγικότητας. Συγκεκριμένα η εγγύς περιοχή δραστηριοποιείται στη γεωργία (αναδασμός) και θα μπορούσε να αναπτυχθεί και η αλιεία. 

Εμείς δεν τον ονειρευόμαστε έτσι τον Καλαμά, ο οποίος πρέπει να είναι πόλος ανάπτυξης. Πόλο έλξης θα πρέπει να αποτελεί και το Κάστρο της Χρυσόρραχης, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την εν λόγω θέση», τόνισε ο Κ. Καψάλης, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι ο δήμος Πωγωνίου θα εξετάσει εκ νέου μία καινούρια πρόταση της εταιρείας σε διαφορετικό σημείο.

Την αρνητική ψήφιση του θέματος ζήτησε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χρήστος Γκόγκος, που χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» την τοποθεσία, σημειώνοντας ότι κακώς επιλέχθηκε η συγκεκριμένη θέση.

«Δε συναινώ δίπλα στο ποτάμι και στην καρδιά του δήμου μας να εγκρίνουμε τέτοιου είδους μονάδα», τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Θανάσης Φωτίου, με τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Μάτσια να προσθέτει: «Ακούσαμε μόνο τις θέσεις της εταιρείας, για να εκφράσω θετική άποψη έπρεπε να έχουμε στη διάθεσή μας και επίσημα επιστημονικά στοιχεία, δε θα μπορέσω να δώσω τη θετική μου ψήφο για το θέμα αυτό». 

«Εκφράζουμε την ξεκάθαρη αντίθεσή μας στην εγκατάσταση ιδιωτικής μονάδας παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου και πιθανά κατασκευής και εμπορίας pellet στον δήμο μας, είτε στη θέση “Κουτάδες”, είτε σε οποιαδήποτε άλλη θέση μπορεί να προταθεί εκ νέου από την εταιρεία», ανέφερε, τέλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Παναγιώτης Καραγιάννης.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ανεπιθύμητη η μονάδα βιοαερίου στο Μαζαράκι
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7048182440003629319
Σχόλια
item