Ο καύσωνας «τρέλανε» την Ευρώπη: Αυξήσεις κατά 250% στις παραγγελίες ανεμιστήρων και στις... πισίνες! [πίνακας] Ο καύσωνας «τρέλανε» την Ευρώπη: Αυξήσεις κατά 250% στις παραγγελίες ανεμιστήρων και στις... πισίνες! [πίνακας] | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ο καύσωνας «τρέλανε» την Ευρώπη: Αυξήσεις κατά 250% στις παραγγελίες ανεμιστήρων και στις... πισίνες! [πίνακας]

Ο καύσωνας «τρέλανε» την Ευρώπη: Αυξήσεις κατά 250% στις παραγγελίες ανεμιστήρων και στις... πισίνες! [πίνακας]

Τα κύματα καύσωνα που έπληξαν την Ευρώπη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο δείχνουν να αλλάζουν ριζικά τον «χάρτη» της Γηραιάς Ηπείρου.

Μέσα σε διάστημα δυο μηνών οι δριμείς καύσωνες «έσπασαν» δεκάδες ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία, τη Βρετανία, καθώς και στο Βέλγιο και την Ολλανδία, φανερώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.

Οι Ευρωπαίοι στράφηκαν σε κάθε μέσο για να προστατευθούν από τον καύσωνα -όπως αποκάλυψαν και οι εικόνες του Associated Press- όπως τα συντριβάνια και οι λίμνες, όμως, όπως αποδεικνύεται δεν ήταν αρκετό.

Εκπρόσωπος Amazon στο iefimerida: Ο καύσωνας «τρέλανε» τις παραγγελίες
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν τις υποδομές για να προστατευθούν από τις θερμοκρασίες του καύσωνα, καθώς μόλις το 5% δηλώνει ότι έχει κλιματιστικό στο σπίτι του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ «αγγίζει» το 90%.

Παρά ταύτα, λόγω της κλιματικής αλλαγής η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει ότι τις προσεχείς δεκαετίες τα κλιματιστικά θα τριπλασιαστούν στις χώρες της ΕΕ.

Αυτή την τάση, που αποδίδεται στα τελευταία κύματα καύσωνα επιβεβαιώνει μιλώντας στο iefimerida.gr εκπρόσωπος του εμπορικού κολοσσού Amazon. 

Ο εκπρόσωπος του βρετανικού Amazon (Amazon.co.uk) υποστηρίζει ότι εν όψει του δεύτερου κύματος καύσωνα η εταιρεία «είδε» μια τρομακτική αύξηση «στις παραγγελίες ανεμιστήρων, ενυδατικών σπρέι, αλλά και για οικιακές πισίνες, τόσο για ανθρώπους όσο και για τα ζώα συντροφιάς».

Γράφημα για τα στοκ των κλιματιστικών στην ΕΕ που θα αυξηθούν λόγω των κυμάτων καύσωνα
Οι προβλέψεις για τα στοκ των κλιματιστικών στην ΕΕ / Πηγή: Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας

Αύξηση κατά 250% σε ανεμιστήρες και έως 300% σε οικιακές πισίνες
Οπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της Amazon στο iefimerida «οι πωλήσεις σε συγκεκριμένους ανεμιστήρες (σ.σ. Mini Towers, Pedestral Fans κ.λπ) αυξήθηκαν πάνω από 250%, μέσα σε μια μόλις εβδομάδα», δηλαδή από την εβδομάδα 8 – 15 Ιουλίου στην εβδομάδα 16 – 23 Ιουλίου. 

Ταυτόχρονα, «σε συγκεκριμένα ενυδατικά σπρέι προσώπου οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 700%» σημειώνει η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Amazon, την ίδια στιγμή, εκτοξεύτηκαν και οι παραγγελίες για μικρές, οικιακές πισίνες. «Σε συγκεκριμένα μοντέλα όπως μια παιδική πισίνα (Ocen Life Kids Paddling Pool και Dinoland Play) διαπιστώσαμε μια αύξηση έως και κατά 200% στις παραγγελίες, στο ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα. 

Αξίζει να επισημάνουμε ότι ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στις αγορές πισίνων για ζώα συντροφιάς, καθώς ξεπέρασε το +300% από την περασμένη εβδομάδα» λέει στο iefimerida, καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της Amazon.

Σύμφωνα με την Amazon, πιθανώς λόγω υψηλότερου κόστους, μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάποια «εκρηκτική» αύξηση στις παραγγελίες κλιματιστικών, όμως το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού της Βρετανίας, μετά τον καύσωνα του Ιουνίου, είναι σαφώς μεγαλύτερο.

epirusblog.gr
5 of 5
Ο καύσωνας «τρέλανε» την Ευρώπη: Αυξήσεις κατά 250% στις παραγγελίες ανεμιστήρων και στις... πισίνες! [πίνακας]
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8274707097080706430
Σχόλια
item