15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για την Φλωρεντία! 15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για την Φλωρεντία! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για την Φλωρεντία!

15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για την Φλωρεντία!
Για τους Ιταλούς είναι η πιο ρομαντική πόλη της χώρας τους, κι όχι άδικα! Η γενέτειρα της Αναγέννησης, συχνaά καλούμενη κι ως «η Αθήνα του Μεσαίωνα», δέχεται κάθε χρόνο πάνω από 10 εκατομμύρια επισκέπτες. 

Αν σκοπεύεις να είσαι ένας από αυτούς μέσα στο 2019, ίσως θα ήθελες να γνωρίζεις μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για την γοητευτική ιταλική πόλη!

Η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ιταλίας. Η πόλη του Μιχαήλ Αγγέλου. Το λίκνο της ιταλικής Αναγέννησης. 

Η πρωτεύουσα της όμορφης Τοσκάνης. Αυτές είναι μερικοί από τους τίτλους που της αποδίδουν τόσο λόγω της αναλλοίωτης ομορφιάς της στο πέρασμα των αιώνων όσο και για τους αναρίθμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς της.

Με τους εντυπωσιακούς καθεδρικούς ναούς, τους μεσαιωνικούς δρόμους που συνδέονται με μερικές από τις πιο ιστορικές γέφυρες του κόσμου, τις ηλιόλουστες πλατείες, τα μεγαλοπρεπή παλάτια αλλά και τους αμέτρητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς η όμορφη Φλωρεντία αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς παγκοσμίως, και ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες που είμαστε και γείτονες. 

Αν η πανέμορφη Φλωρεντία είναι ο επόμενος ταξιδιωτικός προορισμός σου, οι παρακάτω πληροφορίες (ή fun facts αν προτιμάς) ίσως σε ενδιαφέρουν! Αν την έχεις επισκεφθεί ήδη, ίσως σε εμπνεύσουν την επόμενη φορά που θα ξαναπάς να την δεις με άλλο μάτι...!

1. Υπήρξε μία από τις πόλεις με τις μεγαλύτερες καταστροφές που υπέστη κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Όλες οι γέφυρες της πόλης καταστράφηκαν εκτός από την εντυπωσιακή Ponte Vecchio (Παλαιά Γέφυρα), η οποία παραμένει μέχρι σήμερα η πιο διάσημη και πολυφωτογραφημένη γέφυρα της πόλης. Λέγεται ότι ακόμα και ο ίδιος ο Χίτλερ θέλησε να την σώσει, διότι δεν ήθελε να καταστρέψει κάτι τόσο όμορφο.

15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για την Φλωρεντία!

2. Η Φλωρεντία υπήρξε πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ιταλίας από το 1865 μέχρι το 1870.

3. Ολόκληρη η πόλη θεωρείται ένα τεράστιο έργο τέχνης, αφού φιλοξενεί τα περισσότερα - το 1/3 για την ακρίβεια - έργα τέχνης στον κόσμο. Από το 1982 ανακηρύχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Στο μουσείο Uffizi, για παράδειγμα, υπάρχει η μεγαλύτερη συλλογή αναγεννησιακής τέχνης.

4. Η περιφέρεια της Τοσκάνης ήταν η πρώτη που απέκτησε πεζοδρόμια, με την Φλωρεντία να κάνει την αρχή το 1339 ως η πρώτη Ευρωπαική πόλη που τα απέκτησε.

5. Όταν το 1817 ο Γάλλος συγγραφέας Henri Stendhal επισκέφθηκε την Φλωρεντία, εντυπωσιάστηκε από την αισθητική της πόλης σε τέτοιο βαθμό που παρουσιάσε συμπτώματα ζαλάδας, ταχυκαρδίας, σύγχυσης και λιποθυμίας, δίνοντας αργότερα το όνομά του στο λεγόμενο Stendhalismo ή Σύνδρομο Stendhal ή πιο απλά γνωστό ως και Σύνδρομο της Φλωρεντίας! 

Μάλιστα, το σύνδρομο αναγνωρίστηκε το 1982 ως ψυχοσωματική διαταραχή που προκαλεί τα παραπάνω συμπτώματα όταν ένα άτομο εκτίθεται σε μια έντονη εμπειρία που αφορά την τέχνη.

6. Η Φλωρεντία έχει την δική της εκδοχή... ποδοσφαίρου! Είναι γνωστό ως Calcio Storico Fiorentino (ελλ. ιστορικό ποδόσφαιρο της Φλωρεντίας) και αποτελεί μία πρώιμη μορφή ράγκμπι. Κρατάει τις ρίζες του από τον 16ο αιώνα και θεωρείται το πιο βίαιο έθιμο της χώρας. 

Παίζεται μέχρι σήμερα κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου (ημέρα που η πόλη τιμά τον προστάτη άγιο της, San Giovanni) στην Piazza Santa Croce.

15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για την Φλωρεντία!
© Giuseppe Sabella

7. Ο Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας γνωστός κι ως Duomo, το πιο διάσημο αξιοθέατο της πόλης, ξεκίνησε να χτίζεται το 1296 και τελείωσε το 1436. 

Χρειάστηκαν δηλαδή 140 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί, κάτι που φυσικά άξιζε τον κόπο αφού θεωρείται ο τρίτος μεγαλύτερος καθεδρικός ναός στον κόσμο, μετά την Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.

15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για την Φλωρεντία!

8. Εκτός από γενέτειρα της Αναγέννησης, η Φλωρεντία είναι και η γενέτειρα του πιάνου. Εφευρέθηκε από τον Μπαρτολομέο Κριστοφόρι (Bartolomeo Cristofor) το 1711.

9. Το έμβλημα της Φλωρεντίας είναι ένα κόκκινο κρίνο, το οποίο προέρχεται από την φλωρεντίνικη λευκή ίριδα, ένα λουλούδι πολύ συνηθισμένο στην περιοχή.

10. Το παραδοσιακό ψωμί της Τοσκάνης φτιάχνεται χωρίς αλάτι από τον 12 αιώνα. 

Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης, οι κάτοικοι της πόλης Πίζα σκέφτηκαν ότι αν εμποδίσουν τα πλοία με το αλάτι που έφταναν στην Φλωρεντία, οι Φλωρεντιανοί θα παραδίδονταν στην όποια διαμάχη επικρατούσε τότε. 

Αντιθέτως, όμως, το μόνο που έκαναν είναι να συνεχίζουν να φτιάχνουν το ψωμί τους χωρίς αλάτι, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

11. Η Φλωρεντία δέχεται πάνω από 10 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

12. Το διάσημο παγωτό gelato εφευρέθηκε στην Φλωρεντία! Ένας Φλωρεντιανός αρχιτέκτονας ήταν ο πρώτος το 1565 που έφτιαξε το πρώτο παγωμένο επιδόρπιο, το οποίο καθιερώθηκε ως το γνωστό σε όλους μας ιταλικό gelato.

15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για την Φλωρεντία!

13. Η Φλωρεντία εφηύρε την ιταλική γλώσσα! Ο διάσημος ποιητής Δάντης Αλιγκέρι (Dante Alighieri) ήταν ο πρώτος που δημιούργησε την ιταλική γλώσσα όπως την ξέρουμε σήμερα!

14. Η Βασιλική του Αγίου Λαυρεντίου της Φλωρεντίας (Basilica di San Lorenzo) είναι μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες εκκλησίες της πόλης. Επίσης, είναι και ο τόπος ταφής όλων των κύριων μελών της οικογένειας των Μεδίκων.

15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για την Φλωρεντία!

15. Ο συγγραφέας του διάσημου παιδικού μυθιστορήματος «Οι Περιπέτειες του Πινόκιο» Κάρλο Λορεντσίνι ή Κολόντι, όπως ήταν το καλλιτεχνικό του όνομα, γεννήθηκε στην Φλωρεντία.


epirusblog.gr
5 of 5
15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για την Φλωρεντία!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1020784834816161421
Σχόλια
item