Γιάννενα: ΖΑΓΟΡΙ -Ξεκίνησε το επετειακό 10ο Φεστιβάλ - Εργαστήρια Κινηματογράφου ZAGORIWOOD! Γιάννενα: ΖΑΓΟΡΙ -Ξεκίνησε το επετειακό 10ο Φεστιβάλ - Εργαστήρια Κινηματογράφου ZAGORIWOOD! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΖΑΓΟΡΙ -Ξεκίνησε το επετειακό 10ο Φεστιβάλ - Εργαστήρια Κινηματογράφου ZAGORIWOOD!

Γιάννενα: ΖΑΓΟΡΙ -Ξεκίνησε το επετειακό 10ο Φεστιβάλ - Εργαστήρια Κινηματογράφου ZAGORIWOOD!

Οι προβολείς άναψαν, μεγάλες οθόνες στήθηκαν στις πλατείες, τα μολύβια των μαθητών στα εργαστήρια πήραν φωτιά και οι πρώτες κινηματογραφικές ιδέες γεννιούνται στη δέκατη χρονιά του Zagoriwood στα αγαπημένα μας βουνά της Ηπείρου στα Ζαγοροχώρια.

 Στο χωριό Κάτω Πεδινά ξεκίνησαν τα μαθήματα του «Εργαστηρίου 1 - Από την Ιδέα ως την Ταινία», με διδάσκοντες τους Γιώργο Μακρή (σενάριο), Άκη Κερσανίδη (σκηνοθεσία, φωτογραφία), Κλεάνθη Δανόπουλο (σκηνοθεσία) και Χρύσα Τζελέπη (μοντάζ), ενώ παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του τμήματος «Story–Lab / Ethnomediaology» που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.


Ο καλεσμένος καθηγητής Erik Knudsen μαζί με τον υποψήφιο διδάκτορα Ιάκωβο Παναγόπουλο μυούν τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου στις αρχές τις «εθνομιντιολoγίας» και στους τρόπους που αυτές μπορούν να εξελίξουν τις δημιουργικές και αφηγηματικές ικανότητές τους, ώστε στη συνέχεια να δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες.


Παράλληλα τα χωριά Ασπράγγελοι και Βουνοπλαγιά ήταν τα πρώτα που φιλοξένησαν τις περιφερειακές προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους του Zagoriwood με Βίτσα, Αρίστη και Ελαφότοπο να ακολουθούν.


 Ακολουθεί την Παρασκευή στις 12/7, στις 19.30, η εκδήλωση με θέμα «Φυσικό περιβάλλον, πολιτισμός και οικονομία» με τη συμμετοχή των Βασίλη Νιτσιάκου (καθηγητή της Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Ρήγα Τσιακίρη (δασολόγου, περιβαλλοντολόγου), Γιώργο Κοντούρη (επιχειρηματία), Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου (σκηνοθέτη) και Ηλία Ευθυμίου (μελισσοκόμου).


Αμέσως μετά θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» (2019, 80΄).


Η εκδήλωση διεξάγεται στο πλαίσιο της ενότητας «Ο Άνθρωπος και το Φυσικό Περιβάλλον - Όταν ο Κόσμος αλλάζει», η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.


Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση.


Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν: - Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας - Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση.


Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας - Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ). Παράλληλα παρουσιάζουμε το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Ο Άνθρωπος Πάντοτε» συμμετέχει στις δράσεις της πανευρωπαϊκής εκστρατείας επικοινωνίας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2019» (Europe in my Region), η οποία στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να δουν και να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους.


Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ. Συνολικά το πρόγραμμα των προβολών μας περιλαμβάνει πάνω από 30 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους έχοντας πάντα στην πρώτη γραμμή βραβευμένες ταινίες της ελληνικής παραγωγής. Ανάμεσά τους: «Η Δουλειά της» του Νίκου Λαμπό, «The Waiter» του Στιβ Κρικρή, «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου κ. ά.


Οι προβολές μας πλέον καλύπτουν όλο το φάσμα της οπτικοακουστικής έκφρασης και των κινηματογραφικών ειδών.


Έχουν ιδιαίτερο χρώμα και παλμό καθώς το κοινό αποτελείται από τους μαθητές των εργαστηρίων, κινηματογραφόφιλους επισκέπτες, βοσκούς, επαγγελματίες κινηματογραφιστές, μελισσοκόμους και αγρότες, τους μόνιμους κατοίκους των γύρω χωριών, φοιτητές και νέους από την κοντινή πόλη των Ιωαννίνων. 


Η συγκλονιστική ομορφιά της φύσης και της αρχιτεκτονικής του Ζαγορίου κάνουν τη συμμετοχή στο φεστιβάλ να γίνεται περιπέτεια-εμπειρία ζωής.

Όσοι έζησαν τις μέρες και τις νύχτες του ZAGORIWOOD, την τρέλα του σινεμά μέσα στο γλυκό άνεμο των Ηπειρώτικων βουνών …απλώς δε μπορούν να το ξεχάσουν. Σας περιμένουμε. 
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΖΑΓΟΡΙ -Ξεκίνησε το επετειακό 10ο Φεστιβάλ - Εργαστήρια Κινηματογράφου ZAGORIWOOD!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2192319778384790992
Σχόλια
item