Αφιέρωμα «ποταμός» της Telegraph σε Μητσοτάκη: Το σχέδιό του για να τελειώσει τη μεγαλύτερη ύφεση

Αφιέρωμα «ποταμός» της Telegraph σε Μητσοτάκη: Το σχέδιό του για να τελειώσει τη μεγαλύτερη ύφεση

Σε ένα αφιέρωμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφέρεται στο σχέδιο για να βγει η χώρα από την κρίση με μείωση φόρων και επενδύσεις, καθώς και στο στόχο της ανάπτυξης και δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Μέσα στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για να θεραπεύσει την Ελλάδα μετά τη Μεγαλύτερη Ύφεση: Μείωση φόρων και προσέλκυση ξένων επενδύσεων» η εφημερίδα αναφέρει ότι η ΝΔ θα επικεντρωθεί στη σύγκλιση των συμφερόντων μεταξύ των αγορών και των Ελλήνων για πρώτη φορά από τότε που η χώρα βυθίστηκε στην κρίση με μια κεντρώα, φιλελεύθερη ατζέντα.

«Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη θέτει ως πρώτη γραμμή της ατζέντας της την αποκατάσταση των σχέσεων της Ελλάδας με τις αγορές», αναφέρει η Telegraph και παραπέμπει σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι «η μοναδική μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα είναι ο τρόπος αύξησης των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Η περικοπή των φορολογικών βαρών, οι μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και οι προϋποθέσεις που θα καταστήσουν τη χώρα ελκυστική σε επένδυσεις από το εξωτερικό, «θα θεραπεύσουν την Ελλάδα μετά τη βαθύτερη οικονομική ύφεση της σύγχρονης ιστορίας της», υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την Telegraph.

Η Κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρεται στο δημοσίευμα, προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ προτάσσοντας την αποκατάσταση της σχέσης της Ελλάδας με τις αγορές, μιας σχέσης που έχει τραυματιστεί. 

Το μείγμα της μείωσης φόρων και των μεταρρυθμίσεων που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα για να έρθουν επενδύσεις θα θεραπεύσει την Ελλάδα, ύστερα από την βαθύτερη οικονομική ύφεση στη σύγχρονη εποχή, υποστηρίζει ο Μητσοτάκης, γράφει η Telegraph και συμπληρώνει: Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών παρουσιάζοντας ένα ισχυρό «αναπτυξιακό στόρι» το οποίο θα μπορεί να πουλήσει στους επενδυτές. 


Στη συνέχεια σχεδιάζει να ζητήσει από τους δανειστές της Ελλάδα να αφήσουν περισσότερο «χώρο» στην Ελλάδα για να «αναπνεύσει» και να μειώσει και να ελαφρύνει την πίεση που αισθάνονται οι Έλληνες οι οποίοι έχουν υποφέρει από την ύφεση. 

Η εφημερίδα γράφει ότι η Νέα Δημοκρατία, ύστερα από μια άνετη νίκη στις Ευρωεκλογές, μπορεί να κερδίσει με καθαρή πλειοψηφία την επόμενη Κυριακή, με μια διαφορά 8-10 μονάδων μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. 

Η Telegraph αναφέρεται στις μειώσεις φόρων που έχει προαναγγείλει η Νέα Δημοκρατία, ειδικά στο φόρο επιχειρηματικών κερδών που θα μειωθεί στο 20%, από 29%, παράλληλα με τη μείωση των φόρων στην ακίνητη περιουσία και τις ασφαλιστικές εισφορές. 


Η χρηματοδότηση αυτών των σχεδίων, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κόμματος Σοφία Ζαχαράκη θα προέλθει από μείωση δαπανών κατά 1,5 δισ. ευρώ μέσα στα πρώτα δύο χρόνια. 

Ένας άλλος τρόπος για να προκύψουν έσοδα είναι η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σύμφωνα με όσα είπε η κυρία Ζαχαράκη στην Telegraph, η οποία επικαλείται και μελέτη του ΙΟΒΕ η οποία εκτιμά ότι εάν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές φτάσουν στο μέσο όρο της Ε.Ε. τα έσοδα από Φ.Π.Α. θα αυξηθούν κατά 21% ή κατά 3,3 δισ. ευρώ. 

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η λογική της μετάβασης σε χαμηλότερη φορολογία θα μειώσει και τα κίνητρα για φοροδιαφυγή. 

Στόχος είναι, λέει η κυρία Ζαχαράκη στην Telegraph να επιτύχουμε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4% και να δημιουργήσουμε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. 


Μόλις γίνει καθαρό ότι είμαστε αποφασισμένοι για δουλειά θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας να διαπραγματευτούμε εκ νέου τους στόχους για τον προϋπολογισμό μετά το 2020, με το μεγαλύτερο μέρος του χώρου που θα δημιουργηθεί να κατευθύνεται σε νέες μειώσεις φόρων. 

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι με τα λίγα περιθώρια χειρισμών που έχει ο κ. Μητσοτάκης, το μεγαλύτερο όπλο του θα είναι η καλή φήμη που έχει στους επενδυτές. 


Οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Αθήνας και τα ελληνικά ομόλογα έχουν πραγματοποιήσει ράλι τιμών λόγω της ζήτησης που δημιούργησαν οι θετικές προσδοκίες για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων (σ.σ. που πέφτει όσο ανεβαίνει η τιμή τους) έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά και αναμένεται να πέσει κάτω από εκείνη των ιταλικών ομολόγων. 


Το κόστος δανεισμού για το ελληνική δημόσιο σήμερα είναι εννέα φορές χαμηλότερο από ότι κατά το υψηλότερο σημείο που είχε φτάσει στην αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
epirusblog.gr
5 of 5
Αφιέρωμα «ποταμός» της Telegraph σε Μητσοτάκη: Το σχέδιό του για να τελειώσει τη μεγαλύτερη ύφεση
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6078447093390153078
item