Το ελληνικό χωριό που θυμίζει κάτι από Ιταλία… (photos & video) Το ελληνικό χωριό που θυμίζει κάτι από Ιταλία… (photos & video) | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Το ελληνικό χωριό που θυμίζει κάτι από Ιταλία… (photos & video)

Το ελληνικό χωριό που θυμίζει κάτι από Ιταλία… (photos & video)

Ένα ελληνικό χωριό βρίσκεται θυμίζει έντονα χωριό της Ιταλίας, αλλά βρίσκεται σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα ελληνικά νησιά μας. 

Ο λόγος για ένα μεσαιωνικό χωριό, το Πυργί, το οποίο βρίσκεται στη Χίο και πιο συγκεκριμένα 25 χλμ από την πόλη του νησιού. 

Το Πυργί, που είναι και το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, έχει τετράγωνη και γωνιακή δομή και ο λόγος που χτίστηκε έτσι ήταν για να να προστατεύεται από τις συχνές επιδρομές πειρατών και Τούρκων.
Τα σπίτια του χωριού είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο έτσι ώστε να σχηματίζουν μια συμπαγή δομή. 
Όσο για την ιδιαίτερη ασπρόμαυρη γεωμτρική διακόσμηση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών είναι μοναδική και θυμίζει έντονα το ιταλικό Sgraffito, έναν τύπο διακόσμησης που πηγάζει από τη Γένοβα της Ιταλίας. 
Το επίχρισμα αυτό με τα διάφορα σχέδια λέγεται στη γλώσσα του χωριού «ξυστά».
Η αρχιτεκτονική του χωριού είναι πολύ ιδιαίτερη.
Αυτή είναι η εντυπωσιακή πλατεία του.
Κατά τα άλλα το χωριό έχει στενά, πλακόστρωτα σοκάκια, στενούς δρόμους, πολλές εκκλησίες (πολύ περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο χωριό της Χίου) και τον βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων, εκκλησία που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.
Αυτό που κάνει εντύπωση είναι οι γραφικοί δρόμοι του χωριού και οι αψίδες (δοξαράδες) που συνδέουν τα απέναντι σπίτια μεταξύ τους.
Το Πυργί θεωρείται διατηρητέο μνημείο και αξίζει κανείς να το επισκεφτεί -αν έχει σκοπό να πάει στη Χίο- μιας και η ομορφιά του είναι μοναδική και σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα. Θα σας δώσει την αίσθηση ότι βρίσκεστε στην Ιταλία.
Στο video που ακολουθεί -το οποίο είναι τραβηγμένο με drone- θα δείτε όλα αυτά για τα οποία σας μιλάμε παραπάνω.


epirusblog.gr
5 of 5
Το ελληνικό χωριό που θυμίζει κάτι από Ιταλία… (photos & video)
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 9165511185210105423
Σχόλια
item