NYT: Ο Τραμπ έδωσε εντολή για επιθέσεις κατά στόχων στο Ιράν, αλλά την ανακάλεσε τελευταία στιγμή!

NYT: Ο Τραμπ έδωσε εντολή για επιθέσεις κατά στόχων στο Ιράν, αλλά την ανακάλεσε τελευταία στιγμή!

Την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκαν τα χειρότερα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, καθώς οι New York Times αποκάλυψαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή για να γίνουν επιθέσεις εναντίον συγκεκριμένων στόχων, στην επικράτεια του Ιράν!

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Τραμπ είχε αποφασίσει να κάνει πράξη τις απειλές του προς το Ιράν, μετά την κατάρριψη του drone από την χώρα, αλλά πείστηκε από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών την τελευταία στιγμή, να κάνει πίσω! 

Έτσι διέταξε να ακυρωθεί η αποστολή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν ήδη απογειωθεί μάλιστα και πλοία είχαν λάβει θέσεις, αλλά δεν είχε εκτοξευθεί κανένας πύραυλος όταν ανακλήθηκε η προεδρική διαταγή, τονίζει η εφημερίδα. 

Στόχοι φέρονται να ήταν ραντάρ και πύραυλοι, με την επίθεση να είχε προγραμματιστεί για τα ξημερώματα της Παρασκευής. Η κυβέρνηση είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την επιχείρηση κι έτσι, τελευταία στιγμή γύρισε πίσω τα αεροσκάφη.

Η ξαφνική ανάκληση της διαταγής φρέναρε αυτή που θα ήταν η τρίτη ανάληψη αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή κατά τη διαταγή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ, θυμίζουν οι Τάιμς. 

Στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις, το 2017 και το 2018, επλήγησαν στόχοι στη Συρία σε αντίποινα για επιθέσεις με χημικά όπλα για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Δαμασκό, κάτι που διέψευσε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Παραμένει ακόμα ωστόσο ασαφές το εάν θα γίνουν αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν ή όχι, συμπληρώνουν οι Τάιμς, εξηγώντας ότι δεν είναι γνωστό εάν η ακύρωση των επιδρομών οφείλεται στο ότι ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή στο ότι η κυβέρνηση είχε επιφυλάξεις που αφορούσαν τον εφοδιασμό ή τη στρατηγική της στρατιωτικής επιχείρησης.. 

Το κλίμα έχει ενταθεί επικίνδυνα μεταξύ των δύο χωρών, από την ημέρα που έγινε η επίθεση στα δύο δεξαμενόπλοια, ανοιχτά του Ομάν.

epirusblog.gr
5 of 5
NYT: Ο Τραμπ έδωσε εντολή για επιθέσεις κατά στόχων στο Ιράν, αλλά την ανακάλεσε τελευταία στιγμή!
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6057618779104093472
item