Τουρκία: Η Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο 18 τραπεζών Τουρκία: Η Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο 18 τραπεζών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τουρκία: Η Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο 18 τραπεζών

Τουρκία: Η Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο 18 τραπεζών

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody'sανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο 18 τουρκικών τραπεζών — των 16 κατά μία βαθμίδα και των υπολοίπων 2 κατά δύο βαθμίδες — και διατήρησε αρνητική την προοπτική του.

Σύμφωνα με τον οίκο, η απόφασή του αυτή οφείλεται στη «σημαντική αύξηση της τρωτότητας της χώρας» σε εξωτερικά σοκ, η οποία «εκθέτει τις τουρκικές τράπεζες σε υψηλότερο κίνδυνο ξαφνικής μεταβολής της διάθεσης των επενδυτών και της συμπεριφοράς των αποταμιευτών»· καθώς και στον «υψηλότερο κίνδυνο λήψης πιο ακραίων μέτρων» από την κυβέρνηση, που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν, κατά τον Moody's, «περιορισμό της πρόσβασης σε ξένο συνάλλαγμα». 

Ο οίκος κάνει λόγο περί «αβεβαιότητας» όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική της Τουρκίας και περί «εξασθένισης» των αποθεμάτων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα. 

Ακόμη, ο οίκος επικαλείται την «παρατεταμένη επιδείνωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος» των τουρκικών τραπεζών, που οδηγεί στην «εξασθένιση της φερεγγυότητάς τους».

Η κίνηση ακολουθεί την απόφαση του Moody's να υποβαθμίσει (την 14η Ιουνίου) το αξιόχρεο του τουρκικού δημοσίου στη βαθμίδα B1 (από Ba3) με αρνητική προοπτική και σε αυτή την περίπτωση.
epirusblog.gr
5 of 5
Τουρκία: Η Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο 18 τραπεζών
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8683753230763301726
Σχόλια
item