Στην αντεπίθεση οι ΗΠΑ: Σταματούν την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων για τα F-35 Στην αντεπίθεση οι ΗΠΑ: Σταματούν την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων για τα F-35 | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Στην αντεπίθεση οι ΗΠΑ: Σταματούν την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων για τα F-35

Στην αντεπίθεση οι ΗΠΑ: Σταματούν την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων για τα F-35

Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Αγκυρας κλιμακώνεται, καθώς οι Αμερικανοί, σύμφωνα με το Reuters, αποφάσισαν να σταματήσουν να υποδέχονται τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας για να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη F-35, λόγω των S-400.

Αυτό ισχυρίζεται με πηγές αξιωματούχων, το γνωστό πρακτορείο, κάτι που αν ισχύει, είναι μια σαφής ένδειξη ότι η κόντρα των δύο, με αφορμή την αγορά των Ρωσικών S-400 από την Τουρκία, κλιμακώνεται.

Οι δύο χώρες, σύμμαχοι στο NATO, έχουν επιδοθεί εδώ και μήνες σε δημόσιες αντεγκλήσεις εξαιτίας της παραγγελίας των S-400 από την Τουρκία. Η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να έχει και τα δύο συστήματα. Αλλά ως τώρα, δεν είχε λάβει μέτρα. Η απόφαση να ανασταλεί η εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών στα F-35 είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει ενόχληση και αμηχανία στην Τουρκία.

Ολα ανοιχτά μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας
Δύο αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόφαση αυτή να αντιστραφεί αν η Τουρκία αλλάξει τα σχέδιά της. Εξήγησαν ότι το μέτρο αφορά στις επόμενες ομάδες των πιλότων και των μελών των συνεργείων συντήρησης και του προσωπικού εδάφους που θα πήγαιναν κανονικά τους επόμενους μήνες για εκπαίδευση στις ΗΠΑ.

Εξάλλου δεν έχει ακόμα αποφασιστεί επίσημα αν θα σταματήσει η εκπαίδευση των τεσσάρων χειριστών και άλλων Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στη Luke Air Force Base στην Αριζόνα, σύμφωνα με τις δύο πηγές. 

Στη βάση σταθμεύουν οι τέσσερις τούρκοι πιλότοι, άλλοι δύο Τούρκοι ιπτάμενοι σε ρόλο εκπαιδευτών και 20 Τούρκοι συντηρητές που εκπαιδεύονται, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό. Είχαν ενημερώσει πάντως πως προετοιμάζονται για να πετάξουν εκτός προγράμματος των F-35 τους Τούρκους.

Η Τουρκία θέλει να αγοράσει τουλάχιστον 100 «αόρατα» για τα ραντάρ F-35, έναντι 9 δισεκ. δολαρίων με την τρέχουσα τιμή του αεροσκάφους. Αν η Τουρκία εξοβελιστεί από το εξοπλιστικό πρόγραμμα αυτό θα πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα στη σχέση των δύο συμμάχων στη σύγχρονη ιστορία, επισημαίνουν ειδικοί. Το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει την αναστολή της εκπαίδευσης Τούρκων χειριστών.

epirusblog.gr
5 of 5
Στην αντεπίθεση οι ΗΠΑ: Σταματούν την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων για τα F-35
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6942349026034094760
Σχόλια
item