Η Κομισιόν προσγειώνει τον Τζόνσον: Πρέπει να πληρώσετε τον λογαριασμό, ακόμη και με Brexit χωρίς συμφωνία

Η Κομισιόν προσγειώνει τον Τζόνσον: Πρέπει να πληρώσετε τον λογαριασμό, ακόμη και με Brexit χωρίς συμφωνία

Το Λονδίνο θα πρέπει να πληρώσει τον «λογαριασμό» για το Brexit, ακόμη και σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, τόνισε η Κομισιόν, σε ένα «μήνυμα» με ιδιαίτερο αποδέκτη τον Μπόρις Τζόνσον.

Εν μέσω της κούρσας για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι ο Μπόρις Τζόνσον- που είναι φαβορί για να τη διαδεχθεί στην ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία- απείλησε ότι δεν θα πληρώσει τον λογαριασμό του Brexit σε περίπτωση που η ΕΕ δεν δεχθεί καλύτερους όρους για το «διαζύγιο» των δύο πλευρών.

Η Κομισιόν όμως φρόντισε να του υπενθυμίσει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Η Βρετανία θα πρέπει να τηρήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της ακόμη και σε Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι που απαιτεί ένα από τα προαπαιτούμενα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών. 

Στην ίδια ανακοίνωση, η Κομισιόν αναφέρει ότι το Brexit άνευ συμφωνίας παραμένει ένα πιθανό αποτέλεσμα στις 31 Οκτωβρίου, την τελευταία ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο λογαριασμός του Brexit
Σε περίπτωση άτακτου Brexit, χωρίς μεταβατική περίοδο, η Βρετανία θα πρέπει να διευθετήσει τρία κύρια θέματα, ως προαπαιτούμενους όρους για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές σχέσεις, επισημαίνει η Κομισιόν, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Πρόκειται για τα θέματα που έχουν αναγνωριστεί ως τα πιο «ευαίσθητα» από την αρχή: εκτός από την τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ που καλύπτει την περίοδο μέχρι το 2020, είναι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών καθώς και των ιρλανδικών συνόρων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η συμφωνία για το Βrexit δεν έχει επικυρωθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο την απέρριψε τρεις φορές. 

Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι ο λογαριασμός του Brexit θα είναι 40-45 δισ. ευρώ, ποσό που λαμβάνει υπόψη μια μεταβατική περίοδο που λήγει τον Δεκέμβριο του 2021. 

Πριν από μία εβδομάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ είχε πει πως μια βρετανική έξοδος χωρίς συμφωνία το φθινόπωρο θα δημιουργούσε μια «τρύπα» 12 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2020.

epirusblog.gr
5 of 5
Η Κομισιόν προσγειώνει τον Τζόνσον: Πρέπει να πληρώσετε τον λογαριασμό, ακόμη και με Brexit χωρίς συμφωνία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5297272396201743866
item