Άρτα: Διαμαρτυρία Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας για την κατάργηση Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου Ιωαννίνων Άρτα: Διαμαρτυρία Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας για την κατάργηση Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου Ιωαννίνων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Διαμαρτυρία Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας για την κατάργηση Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου Ιωαννίνων


Άρτα: Διαμαρτυρία Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας για την κατάργηση Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου Ιωαννίνων
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας διαμαρτύρεται έντονα για την κατάργηση του Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου Ιωαννίνων, ενώ παράλληλα ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης.

Στην ανακοίνωση, που υπογράφουν ο πρόεδρος Μιχάλης Νικολάου και η γραμματέας Φωτεινή Σκουτέρη, αναφέρονται τα εξής: 

«Με περισσή κατάπληξη πληροφορηθήκαμε την έκδοση του υπ’αριθμ 43/2019 Π.Δ. (ΦΕΚ 76/Α/23-05-2019), δυνάμει του οποίου καταργούνται το Στρατοδικείο, Ναυτοδικείο και Αεροδικείο Ιωαννίνων! 

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε για το νομικό κόσμο της περιοχής κυριολεκτικά «κεραυνώ εν αιθρία», και μάλιστα πέρασε ως απαρατήρητο, δεδομένου ότι το κείμενό του αποτέλεσε την μια και μοναδική σελίδα (!) και το μόνο (!) περιεχόμενο ενός ΦΕΚ, ώστε (κατά τα φαινόμενα) να μην γίνει ευρέως αντιληπτό, όταν μάλιστα η έναρξη ισχύος του(23-08-2019)λαμβάνει χώρα εν μέσω θερινών διακοπών.

Η αντίδρασή μας δε στην ανωτέρω επιχειρηθείσα κατάσταση ευθυγραμμίζεται με το περιεχόμενο του σχετικών εγγράφου του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, επιπλέον δε εστιάζουμε και στα ακόλουθα :

1). Πρώτιστο μέτρο της Πολιτείας είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και στην προκειμένη περίπτωση τόσο του απλού, όσο και του ένστολου. Για ποιά, λοιπόν, αποκέντρωση μπορεί να γίνει λόγος, όταν ένα δικαστήριο από την πόλη των Ιωαννίνων τριχοτομείται και μεταφέρεται αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και στην Λάρισα;

2). Η λειτουργία στρατιωτικού δικαστηρίου σε όλες τις μορφές του στην πόλη των Ιωαννίνων ουδέν λειτουργικό κόστος συνεπήγετο για το Ελληνικό Δημόσιο και επομένως δεν μπορεί να γίνει επίκληση οικονομικών λόγων.

3). Ο όγκος των εκκρεμουσών υποθέσεων συνηγορεί στην συνέχιση της απονομής στρατιωτικής δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη εδαφική περιφέρεια και δεν μπορεί με τις «τρεις αράδες», που αναφέρονται στο προοίμιο του ανωτέρω Π.Δ. («έχοντες υπόψη …. κλπ») να αποδομείται κυριολεκτικά η συγκρότηση 3στρατιωτικών δικαστηρίων.

4). Η πολλαπλώς προβαλόμενη «Δημόσια διαβούλευση» για την έκδοση ενός νομοθετήματος, στην προκειμένη περίπτωση καταβαραθρώθηκε, αφού ουδείς κλήθηκε να διατυπώσει την άποψή του, εκτός (όπως δια-φαίνεται) ελαχίστων υπηρεσιακών παραγόντων, που εκ του «μακρόθεν» και εκ του «ασφαλούς» εξέφρασαν την γνώμη τους. 

Ούτε δε τυχόν επίκληση θεμάτων, απτομένων της Εθνικής Άμυνας, μπορεί να γίνει πιστευτή, δεδομένου ότι εδώ δεν πρόκειται περί ενός αυστηρά στρατιωτικού θέματος (π.χ. κατάργηση ή μεταφορά στρατιωτικής μονάδας), αλλά ενός συνθέτου που αφορά και τους πολίτες, αλλά και τους λειτουργούς και συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Κατόπιν τούτων, ως Δικηγόροι και εκ του νόμου ταγμένοι για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, ζητούμε την άμεση ανάκληση του εν λόγω υπ’αριθμ 76/2019 Π.Δ».
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Διαμαρτυρία Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας για την κατάργηση Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου Ιωαννίνων
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 1527559799301726088
Σχόλια
item