Γιάννενα: Βλέπουν δάκτυλο για την κατάργηση του Στρατοδικείου Γιάννενα: Βλέπουν δάκτυλο για την κατάργηση του Στρατοδικείου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Βλέπουν δάκτυλο για την κατάργηση του Στρατοδικείου

Γιάννενα: Βλέπουν δάκτυλο για την κατάργηση του Στρατοδικείου

Σε πιέσεις από ανώτατους δικαστικούς κύκλους αποδίδει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων το Προεδρικό Διάταγμα για την κατάργηση του Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου Ιωαννίνων, που εκδόθηκε σε ΦΕΚ παραμονές των εκλογών.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η υπηρεσία που εξυπηρετεί την Ήπειρο, αλλά και τις περιοχές Κέρκυρας, Λευκάδας, Μεσολογγίου και Αγρινίου, κλείνει από τις 23 Αυγούστου, τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση, ενώ οι 3.600 υποθέσεις που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή, θα μεταφερθούν σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.
Ζητώντας την ανάκληση του Προεδρικού Διατάγματος, ο Δικηγορικός Σύλλογος πραγματοποίησε το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Στρατοδικείο, τονίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο στο κοινωνικό σύνολο, όσο και στον κλάδο από την κατάργηση της υπηρεσίας.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Νάκα κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι μεθόδευσε να καταργήσει εν κρυπτώ και εν μια νυκτί το Στρατοδικείο, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, προκειμένου να αποφύγει τις αντιδράσεις, αλλά και ότι είναι αναληθής η επίκληση του επιχειρήματος ότι η απόφαση αυτή δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος. 
«Θεωρούμε ότι θα υπάρχει κόστος και για τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού θα επιβαρυνθεί με τις μετακινήσεις όλων των διαδίκων ενστόλων και τις διανυκτερεύσεις που απαιτούνται. 
Επιπλέον, η υπηρεσία στεγάζεται σε ένα δημόσιο κτίριο, το οποίο πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια Ηπείρου για συντήρηση με 50.000 ευρώ, ενώ η μισθοδοσία πάντα θα υπάρχει. 
Παράλληλα, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα σε συναδέλφους, των οποίων η υλη μειώνεται σημαντικά. Ακόμη και εθνικά σηματοδοτεί κάτι η ύπαρξη Στρατοδικείου σε μια παραμεθόριο περιοχή», σημείωσε η κ. Νάκα.
Σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο, οι μόνοι που εξυπηρετούνται από αυτή την απόφαση, είναι οι ανώτατοι δικαστές, που θεωρούν ότι μια μετάθεση στα Γιάννενα είναι δυσμενής. «Θεωρούμε ότι δέχτηκε πιέσεις η κυβέρνηση από ανώτατους δικαστές για να βολεύονται.
 Όμως καμία τελικά κυβέρνηση, ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ που το έκανε με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι ουσιαστικά υπέρ της αποκέντρωσης των υπηρεσιών», σημείωσε η κ. Νάκα και πρόσθεσε πως θα συνεχιστεί ο αγώνας, προκειμένου να ανακληθεί το Π.Δ. από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, και το Στρατοδικείο, Ναυτοδικείο και Αεροδικείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά μετά τον Αύγουστο.
Στο πλευρό του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων στέκεται η περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Ιωαννιτών, οι οποίοι επίσης επέκριναν την αιφνιδιαστική απόφαση κατάργησης της υπηρεσίες. 
Εκπροσωπώντας τις τοπικές αρχές, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Γοργόλης και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Βίνης έκαναν λόγο για μια αναίτια και λανθασμένη απόφαση, που αποτελεί πλήγμα για την τοπική κοινωνία.
«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί να γίνει αυτό, έναν μήνα πριν τις εκλογές. Θεωρούμε ότι μετά τις εκλογές θα πρυτανεύσει η λογική και θα ανακληθεί», σημείωσε ο κ. Γοργόλης. 

«Είναι μικρόψυχοι όσοι αποφάσισαν λίγο πριν τις εκλογές να κλείσουν μια τεράστια υπηρεσία, για την οποία δόθηκε αγώνα και κάποιοι στάθηκαν μπροστά σε συμφέροντα για να στηθεί πριν χρόνια. 

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να ανακληθεί η απόφαση αυτή, που προφανώς εξυπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα άλλων περιοχών», πρόσθεσε ο κ. Βίνης.

agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Βλέπουν δάκτυλο για την κατάργηση του Στρατοδικείου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4628660038240747602
Σχόλια
item