Γερμανία: Πρόωρες εκλογές τα Χριστούγεννα;

Γερμανία: Πρόωρες εκλογές τα Χριστούγεννα;

Θα αντέξει ή δεν θα αντέξει ο «μεγάλος συνασπισμός» στη Γερμανία μέχρι τα Χριστούγεννα; Θα προκηρυχθούν εκλογές πριν από το Νέο Έτος; 

Οι φωνές αυτές ακούγονται από πρωτοκλασάτα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild».

Ο πρωθυπουργός του CDU στην Έσση, Φόλκερ Μπουφιέ, δίνει 50% πιθανότητες να αντέξει μέχρι το Νέο Έτος ο «Groko», δηλαδή η κυβερνητική συνεργασία 
Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών, καθώς παρατείνεται η αναμπουμπούλα στο SPD μετά την παραίτηση της Αντρέα Νάλες.

Μία τρόικα ηγείται προσωρινά του SPD ωστόσο, η θύελλα δεν λέει να κοπάσει μετά την αποχώρηση της 48χρονης Σοσιαλδημοκράτισσας από την ηγεσία του κόμματος. 


Η πρωθυπουργός του ανατολικογερμανικού κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Μανουέλα Σβέζιχ, ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο της Έσης Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ και η πρωθυπουργός του δυτικογερμανικού κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου, Μαλού Ντράιερ έχουν αναλάβει προσωρινά το τιμόνι των Σοσιαλδημοκρατών. 

Ωστόσο, κανείς από τους τρεις δεν θεωρείται ο ιδανικός για την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. 

Ο νέος ηγέτης της Κ.Ο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και μέχρι τώρα αντιπρόεδρός της, Ρολφ Μούτσενιχ θεωρείται ένα «καλό χαρτί» για το κόμμα αν και δεν έχει το εκτόπισμα που αρμόζει σε έναν ηγέτη, όπως σχολιάζουν γερμανικά δημοσιεύματα. 

Ο 59χρονος Σοσιαλδημοκράτης από την Κολωνία θα μπορούσε πιθανόν να είναι ο νέος ηγέτης του SPD. 

Ωστόσο, υπήρξαν και κάποια δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι, ο πιο κατάλληλος για να ηγηθεί του κόμματος και να του δώσει το φιλί της ζωής είναι ο πρώην αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Την ίδια ώρα, εξέχοντες αντίπαλοι του GroKo, όπως ο Κέβιν Κιούνερτ, επικεφαλής της νεολαίας του SPD, είναι πιθανό να κινητοποιηθούν υπέρ της εξόδου από τον μεγάλο συνασπισμό, ένα βήμα που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νέες γενικές εκλογές.

Μια έξοδος του SPD από τον «GroKo» θα προκαλούσε αυτομάτως νέες εκλογές. Όμως ο νέος πρόεδρος είναι πιθανό να ασκήσει πίεση για να σχηματισθεί νέος συνασπισμός, καθώς είχαν γίνει εκλογές πριν από λιγότερο από δύο χρόνια. 


Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον αποκαλούμενο «συνασπισμό Τζαμάικα» (από τα παραδοσιακά χρώματα των κομμάτων των Χριστιανοδημοκρατών, των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών). Θα είναι ωστόσο δύσκολο να προκύψει με τα σημερινά δεδομένα.

Η Γερμανία θα μπορούσε να οδηγηθεί σ΄έναν σχηματισμό Τζαμάικα, όχι όμως πριν διεξαχθούν νέες εκλογές, σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές. 

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς μέχρι να αποχωρήσει από την γερμανική πολιτική σκηνή, θα πρέπει να διαχειριστεί με ψυχραιμία την κατάσταση.

Η θεαματική άνοδος των Πρασίνων στις ευρωεκλογές - το κόμμα ήρθε δεύτερο και ιδιαίτερα ενισχυμένο- ήταν ένα γερό «χαστούκι» όχι μόνο για τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και τους Χριστιανοδημοκράτες.
epirusblog.gr
5 of 5
Γερμανία: Πρόωρες εκλογές τα Χριστούγεννα;
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2587089997856493121
item