Βράζει το ΠΑΣΟΚ για την αποπομπή Βενιζέλου -Η Φώφη συγκαλεί τα όργανα για εξηγήσεις Βράζει το ΠΑΣΟΚ για την αποπομπή Βενιζέλου -Η Φώφη συγκαλεί τα όργανα για εξηγήσεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Βράζει το ΠΑΣΟΚ για την αποπομπή Βενιζέλου -Η Φώφη συγκαλεί τα όργανα για εξηγήσεις

Βράζει το ΠΑΣΟΚ για την αποπομπή Βενιζέλου -Η Φώφη συγκαλεί τα όργανα για εξηγήσεις

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για το ΚΙΝΑΛ μετά την ξαφνική απόφαση της Φώφης Γεννηματά να αποπέμψει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μια κίνηση που «πάγωσε» τα στελέχη του κόμματος αλλά και πολλούς ψηφοφόρους του Κινήματος, ενώ σοκαρισμένος δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Το μεσημέρι της Τρίτης θα συνεδριάσουν για πρώτη φορά τα όργανα του ΚΙΝΑΛ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μαζί με την Πολιτική Γραμματεία, όπου η κυρία Γεννηματά αναμένεται να εξηγήσει τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Η συνεδρίαση αναμένεται ταραχώδης, αφού ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι θα τοποθετηθεί επί του θέματος στα όργανα, τονίζοντας παράλληλα ότι ο κ. Βενιζέλος «έχει πολιτικό και θεσμικό μέλλον μπροστά του». 

Ενώ από την πλευρά του και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης -που όμως θα λείπει από τη συνεδρίαση- σημείωσε ότι η εξέλιξη είναι «αρνητική, θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και δεν βοηθάει μία ημέρα πριν από τις αυτοδιοικητικές και έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές».

Βράζει το ΚΙΝΑΛ για την απόφαση της Φώφης
Η Φώφη Γεννηματά προσέρχεται στη συνεδρίαση αποφασισμένη να υπερασπιστεί την άποψή της, αλλά είναι λαβωμένη από τις περιφερειακές εκλογές, αφού ο εκλεκτός της και μεγάλο φαβορί για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, έχασε τις εκλογές.

Η ήττα θεωρείται από πολλές απόψεις συμβολική, αφού η κυρία Γεννηματά έριξε όλο το προσωπικό της βάρος για την επανεκλογή του Απόστολου Κατσιφάρα και περιόδευσε στην περιφέρεια μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου για να στηρίξουν τον εκλεκτό της ηγεσίας. 

Η ήττα θεωρείται διπλά συμβολική, γιατί ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορεί τη Φώφη Γεννηματά ότι προσπαθεί να ρίξει γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι αυτήν την προοπτική εξυπηρετεί η απομάκρυνσή του, η σύμπλευση του Απόστολου Κατσιφάρα με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα αποδείχθηκε καταστροφική. 

Τα τοπικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι το άνοιγμα του Απόστολου Κατσιφάρα στον ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισαν την υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού Κώστα Σπηλιόπουλου.

Επίδειξη πυγμής από τη Φώφη
Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που σέβονται την ιστορία και την προσφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, σοκαρισμένα και από την τρόπο που υπερασπίστηκε την απόφασή της δημοσίως η κυρία Γεννηματά κάνοντας επίδειξη πυγμής. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό είπε: «Δεν υπάρχει ούτε λάθος χρόνος ούτε τίποτα. 

Από πότε ένας πρόεδρος είναι όμηρος των επιλογών των στελεχών του και των προσωπικών τους επιλογών; Μου είναι αδιανόητο όλο αυτό. Ας το κατανοήσουν όλοι: είμαι πρόεδρος, έκανα μια επιλογή και θα κριθώ γι' αυτή».

Ενώ εντύπωση προκάλεσε και ο σχεδόν απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη -που δήλωσε «κεραυνοβολημένος» και «θυμωμένος» από την απόφαση- αλλά και στον αντίπαλό της για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη:

«Σέβομαι τον κ. Σημίτη, τον έχω στηρίξει σε όλα τα ανήθικα και ανέντιμα που έχουν ακουστεί εις βάρος του, αλλά δεν είναι πρόεδρος. 

Και ο κ. Ανδρουλάκης είναι ευρωβουλευτής και περιμένουμε να κάνει τη δουλειά του στην Ευρωβουλή. Άλλος είναι πρόεδρος και άλλος έχει την ευθύνη, την οποία αναλαμβάνω. Κι όποιος θολώνει αυτό το μήνυμα έχει μεγάλη ευθύνη, γιατί αυτό που έγινε ήταν μόνο την αρχή», είπε…

Το παρασκήνιο της απόφασης της Φώφης Γεννηματά
Στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ πολλοί είναι εκείνοι που προεξοφλούν μια οδυνηρή ήττα του Κινήματος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και έτσι ερμηνεύουν την κίνηση της κυρίας Γεννηματά. 

Εκτιμούν δηλαδή ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ γνωρίζει ότι σε συνθήκες πόλωσης οι ψηφοφόροι θα στραφούν στα δύο μεγάλα κόμματα και ότι το ΚΙΝΑΛ θα υποστεί και νέες απώλειες, κινδυνεύοντας να σημειώσει ρεκόρ χαμηλών επιδόσεων στις εκλογές.

Και ερμηνεύουν την απόφασή της να διώξει τον Βενιζέλο ότι εντάσσεται σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τη θέση της, από την κριτική που θα δεχθεί το βράδυ των εκλογών.

Ενόχληση και για την επιλογή Καμίνη
Σχολιάζοντας την αποπομπή, ουσιαστικά, του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι δεν είναι αυτός η αιτία της σύγκρουσης του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τη Φώφη Γεννηματά και υπερασπίστηκε την απόφασή της, σημειώνοντας ότι δόθηκε στον κ. Βενιζέλο η δυνατότητα επιλογής.

Ομως οι δηλώσεις του Γιώργου Καμίνη δεν μπορούν να κρύψουν την ενόχληση της βάσης του κόμματος και για την επιλογή του υποψηφίου ευρωβουλευτή στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. 

Καθώς πολλοί σημειώνουν ότι ο Γιώργος Καμίνης δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος του νέου σχήματος, δεν κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής και τώρα τοποθετείται στη μοναδική εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Και προσθέτουν: «Με Καμίνη και Θ. Μαργαρίτη, δύο στελέχη που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, ένα κόμμα με μηδενική εκλογική επιρροή και απήχηση, περιμένουμε να προσελκύσουμε τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ; Το ΠΑΣΟΚ που είναι ο κύριος κορμός του ΚΙΝΑΛ δεν είχε έναν υποψήφιο αντάξιο για το Επικρατείας;», διερωτώνται πολλά στελέχη και βουλευτές.

Οι «εκσυγχρονιστές» του Κώστα Σημίτη ξένο σώμα στο ΚΙΝΑΛ
Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά επιδιώκει -υποτίθεται- να επιτρέψει σε δυσαρεστημένους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν στο Κίνημα. Πώς και γιατί θα γίνει αυτό είναι ασαφές. 

Ακόμα και όσοι θυμούνται παλαιές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι για να υπάρξει συνεργασία των δύο χώρων το ΚΙΝΑΛ οφείλει να αποπέμψει τα βαρίδια του, γνωρίζουν ότι αυτό που επιδιώκει η Κουμουνδούρου δεν είναι η συνεργασία, αλλά η απορρόφηση του ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι εκείνοι που θα ήθελαν μια στροφή του ΚΙΝΑΛ σε εκσυγχρονιστικές θέσεις το εγκαταλείπουν πλέον μαζικά. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση, πέραν εκείνης του Κώστα Σημίτη, που δεν έκρυψε την οργή του με την απόφαση, και της πρώην υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου:

«Ένα κόμμα, όσο μικρό κι αν είναι, είναι καταδικασμένο να αποτύχει όταν δεν έχει ιδέες, καταργούνται τα όργανα, οι διαδικασίες, η οργανωμένη άλλη άποψη.
Όταν ένα κόμμα γίνεται διευρυμένο γραφείο του αρχηγού του, έχει την αντίστοιχη πορεία και προοπτική. Εκπλήσσομαι με όσους σήμερα εκπλήσσονται με ό,τι συνέβη σήμερα στο ΚΙΝΑΛ».

Αποσύρονται στελέχη από τα ψηφοδέλτια
Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ είναι και το γεγονός ότι υποψήφιοι αποσύρονται από τα ψηφοδέλτια. Μετά τον Δημήτρη Λιτζέρη και τον Μάνο Επιτροπάκη, σήμερα και ο υποψήφιος βουλευτής της Β' Πειραιά Σταύρος Καλαμάκης δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

epirusblog.gr
5 of 5
Βράζει το ΠΑΣΟΚ για την αποπομπή Βενιζέλου -Η Φώφη συγκαλεί τα όργανα για εξηγήσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 551598040598817005
Σχόλια
item